Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kaj bi jedli ko…

kaj bi jedli ko…

Sovražim hitenje pri kuhanju, ker potem nikoli ni dobro. Zanima me, kaj skuhate, ko si zaželite nekaj toplega domačega, dovolj konkretnega za najesti se, brez občutka da je slabo (ne ocvrto, ne presladko, ne iz konzerve, ne iz skrinje samo pogreto…), ampak je ura že 18.00 ko ste prišli iz službe in nebi ravno cel večer samo kuhali in pomivali?

Glede na tvoje želje bi bilo najbolje, da greš v kakšno dobro restavracijo
in si naročiš tisto, kar ti v danem trenutku najbolj odgovarja.

naredis lahko kaksne makarone,spagete,rezance z raznimi polivkami -za vecino preprostih- ne rabis veliko casa. malo nizje si poglej…smo pisali o tem- zraven pa kaksno solato. pri tem ni treba hiteti, a je hitro in dobro. tudi pomivanja ni dosti.
zelo na hitro lahko tudi pripravis naravni zrezek,zraven malo riza in solato.
ce prides domov sele ob 18h….je res bolj kriza za kaj bolj posebnega….petra

Kaj pa. če bi prejšnji dan kaj pripravila? Podušiš meso, skuhaš testenine ali riž in drugi dan samo zmešaš in narediš solato. Tudi zrezke lahko pripraviš prejšnji večer in potem narediš samo prilogo. Kus-kus je pripravljen 1,2,3. Pa golaž, segedin, paprikaš. Vse lahko pripraviš v naprej.

lp

Julija

Prejšnji večer je ravno toliko časa kot nocoj… zgodba brez konca.
Kaj je to sploh kuskus, po čem ima okus in kje kupim?

Odvisno od vašega kulinaričnega okusa.

Pri nas kuhanje običajno izgleda tako kot po večini gospodinstev.

Zadnja dva meseca pa se zaradi poškodbe bolj težko sučem po kuhinji in je kuha večji del prepuščena možu in hčeri (oba sta bolj leva za te stvari) in sem jaz bolj mentor, tako da kuhamo stvari, ki se vržeji v lonec in je vsaj za dva dni. ( ričet, jota, kakšni makarini, obara, fižolova juha, palačinke, žganci…)

In…pred nekaj dnevi sta prijavila, popolnoma resno, kako mi zadnje čase dobro jemo. Teh stvari običajno res skoraj ne kuham, pa bi ravno tako lahko.

Kuskus lahko kupiš v vsaki trgovini. To je debelo mleti zdrob.

kar nekaj nacinov priprave bos lahko nasla,ce gres na iskanje…mislim,da je bilo zadnjic govora o kus kusu nekje maja,junija 05- pa tudi ze prej.
namesto kus kusa lahko uporabis tudi bulgur /bolj grobo mleto zito/. le-tega je treba malo pokuhati. petra

Določene jedi lahko pripraviš vnapre med vikendom in daš v zamrzovalnik. Tako delam sama za tiste dni, ko drugače ne gre.

Naredila bi kaj iz makaronov (carbonaro, tunino omako…) puranje zrezke v smetanovi omaki, zraven pire ali riž, rižoto s piščancem, grahom in korenčkom (ali s čimerkoli je pač v hladilniku), zraven pa solato. Vse to gre v cca pol ure. Če uporabljaš ekonom lonec se diapazon močno razširi. Sladko zelje s pire krompirjem, zraven hrenovke. Ričet je tudi v cca 45 minutah iz ekonoma na mizi. Razne zelenjavne juhce, krompirjev golaž…
Žitni polpeti (mešanico kupiš in samo namočiš z vodo, oblikuješ in spečeš), prosena in ajdova kaša z zelenjavo, popečeš v pečici. Žal kaj dosti hitreje kot v pol ure se pa ne da kaj pametnega sčarati-še ocvrt sir in pomfri iz zmrzovalnika hočeta svoj čas.

lp tinca

Nobena od naslednjih stvari mi ne vzame vec kot pol do ene ure, vkljucno s pomivanjem:

– zelenjavna rizota s curryjem in sirom
– zelenjavna minestra s piscancjim mesom
– piscancji zrezek na razne nacine
– popecen fizol
– kuhan ali pecen krompir s skutnim namazom
– siroki rezanci s tuno, s pestom, s skuto, a la carbonara, z bucko…
– solatne sklede in mesne solate – idealno za uporabo raznih ostankov
– zabeljena ajdova kasa in prazeno kislo zelje
– jajcne omlete na razne nacine – z zelenjavo, s sirom, z ostanki testenin
– prazena jetrca

Najudobneje je cez vikend skuhat malo vec, potem pa pogret ali kako drugace skombinirat, zahteva pa malo planiranja – s tistim prides skozi vsaj v ponedeljek in torek, ostale dni pa na hitro skuhas.

V anglesko govorecih dezelah imajo celo izraz za to, ‘once a week cooking’, ce znas anglesko in vtipkas ta niz v google, bos dobila kar precej dobrih idej. Da se tudi kuhat vnaprej za cel mesec – ‘once a month cooking’, kar pa zahteva nekaj vec priprave, dobro evidenco in mikrovalovko.

lp, proxima

Ko sem prebrala začetek te teme, mi je zadišala naslednja zloženka:
v pekač daš skoraj kuhano ajdovo kašo, prekriješ s kislim zeljem, na zelje položiš pečenico ali dve in preliješ s kislo smetano ter pečeš približno pol ure.

Ajdovo kašo se lahko skuha vnaprej. V bistvu je dovolj, da v slani vodi zavre, in pustiš stati v pokriti posodi.

Podobno dobroto lahko narediš, da kašo zamenjaš s fižolom, na vrhu pa položiš rezine suhe šunke.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close