Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kafetiera, prosim pomoč….

Kafetiera, prosim pomoč….

Sem velika ljubiteljica kave in seveda sem si omislila kafetiero in ustrezno mleto kavico za pripravo. Imam jo za 3 osebe. Sedaj se začnejo težave. Ko je kava že kuhana in jo natočim v skodelico, jo je zelo malo in v rezervoarju še ostane malo vode, toliko da je dno pokrito. Cca 1,5dcl je kavice. Je to ok ali bi morala vsa voda skozi mrežico s kavo? Sem mislila da jo bo vsaj 2dcl, to je zame ravno prav. Prosim delite svoje izkušnje z menoj in mi pomagajte, hvala

Rebeka

Jaz imam kafetiero za 6 oseb in jo je komaj za 3 kave :-). Sicer je pa meni ljubša “french press” varianta. Tudi kava je iz nje bolj okusna, aormatična.

od nekdaj pijem kavo iz kafetiere in ti lahko povem da je povsem normalno da nekaj vode ostane. Poleg tega so pri kafetierah mišljene italjanske kavice-tipa expreso zato je kave relativno malo. Se pa meni zdi absolutno močnejša od tiste iz đezve.

Ja, kava je močnejša in zato mi je tudi zelo všeč. Torej jo moram kupiti za 6 oseb in jo pride ven cca 3dcl. Hvala lepa.

Pa pazi, da ne nabašeš preveč kave v filter – ne smeš je potlačiti in ne sme je biti čez vrh. Potem voda dejansko ne more skozi.
Glede velikosti pa sploh ne vem, katero imam, sigurno je za več kot tri ljudi, ampak kave ne vem, če je za dva deci. Ali pa tam nekje.

Predvsem pazi, da kava ni predrobno mleta, npr. rdeča barcaffe odpade, primerne pa so vse italijanske kave – goriziana, mattioni.
Pa pusti kafetiero malce dlje na štedilniku, kajti po prvem “šusu” počasi doteka še preostanek vode, ki naredi lepo penico.

Kafetjera ni isto kot turška kava. Gre za drugačno kavo in praviloma je pride manj zato, ker je drugačna, bolj intenzivna, kot turška. Italijani jo pijejo v majhnih skodelicah, velikokrat črno, torej brez mleka. V skodelici jo je za 3, 4 požirke, nič kaj dosti več. Če bi rada več kave, moraš kupiti večjo kafetjero. Načeloma na dnu ostane le malo vode, na nizkem ognju pusti, da se pripravi do konca, morda jo prehitro odstaviš. Kavo v kafetjeri se kuha na najnižjo jakost plamena, ko je vretje na vrhuncu, je priprava šele na 2/3 končana. Slišati moraš še zadnje “šuse kot v prazno” in pustiti še nekaj trenutkov. S prakso pa si boš potem prilagodila idealno kuhanje zase, jaz namreč menim, da se navade nekoliko razlikujejo, kot tudi dolžina kuhanja, količina kave ipd.
Aja, ko naliješ vodo – glej, da daš mrzlo.

Tu imaš dva videa

https://www.youtube.com/watch?v=yTMW9QWSvAE

https://www.youtube.com/watch?v=NSEBNbd2P74

Kava mora biti grobo mleta, za expresso. Ne smeš je na močno potlačiti. Na ognju(štedilniku) jo pustiš, dokler še kaj curlja ven. Seveda je kava močna, saj to je namen te kafetjere. To nima veze s turško (v džezvi)….tista kava je drobno mleta.
Meni ne ostaja voda spodaj-počakam, da res vse pride ven.

Super punce, hvala.Za vrsto mletja kave vem in imam mleto za kafetiero ali ekspreso. Sem našla spletno stran Kofetko, ki ti kavo zmeljejo po želji in sam določiš vrsto arabice katero si želiš, ZAKON NJAMI KAVA.
Najbrž moram res ugotoviti čas in moč na steklokeramični plošči, da bo kavica uspela kot je treba. Sdaj imam na 7 od 9-it stopenj in traja kar cca 10min. To se mi zdi kar v redu.

HVALA, Rebeka

Ne, to je odločno predolgo! Tako kot sem ti napisala, kave ne smeš potlačit. Ti jo preveč daš na filter in očitno jo potem še potlačiš, zato pa toliko časa traja in voda ostaja v spodnji posodi. Samo z žličko vsuješ , toliko kot gre, ne čez rob.

Ok, danes probam samo vsuti kavo notri, je nikoli ne tlačim, samo poravnam. Kupila še eno za 6 oseb od Bialettija za indukcijo, pa da vidim razliko:-)

Kupi tudi penilec za mleko, to je potem šele dobra kava!

Hihi,ga imam že dolgo, brez tega ne gre. V trgovini espresso sem ga kupila že kakšno leto nazaj, tudi na dopust ga vzamem sabo, vreden nakupa, lahko peniš mrzlo ali toplo, ima več funkcij, njami.

Zdravo, spet jaz s kafetiero, ki očitno ne funkcionira. To velja za tisto za 3 osebe. Voda noče pod nobenim pogojem skozi kavo v situ v celoti. Spodaj v rezervoarju jo ostane več kot polovica, ne glede kaj naredim. Res sem vstrajna in se že cel teden trudim. Pod močnejšim in maj močnim gretjem na steklokeramični plošči, več ali manj kave in tudi vode, nič, rezultat je enak!
Naknadno sem kupila kafetiero za 6 oseb in s to je vse ok, dela kot mora, le samo zame je kavev preveč. Očitno bo treba po novo kafetiro za tri osebe in to od Bialettija!!!!!!
Še eno vprašanje….kakšna je kava iz french press? Še nisem probala, ima katera izkušnje? Prosim za informacije, hvala.

Rebeka

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close