Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika južna kuhinja

južna kuhinja

kupiš 500 gr, testa za burek(tanjšega), 200 gr masla, 300 gr mletih orehov, 300 grobo sesekljanih. 350-400 gr sladkorja( jaz ne delam preveč sladke) 3 dcl vode.

vodo in sladkor daš da zavre in ohladiš

maslo raztopimo in najprej namažemo pekač(cc 25×40 cm) na dno daš dva lista testa(če so preveliki jih zviješ na polovico),premaži s stopljenim maslom in potresi z orehi.Tako nadaljuješ dokler ne porabiš testa.Po vrhu izdatno namažeš z maslom.Še surovo baklavo nareži na rombe tako,da je spodnja plast testa cela in še po teh robovih med baklavami poliješ z maslom.Pekač daš v ogreto pečico(180 stopinj) in pečeš 40-50 minut.Vročo baklavo preliješ z ohlajenim sirupom(sladkor ,voda) Hraniš v hladilniku,kar dolgoooo .lepo te pozdravljam

Hej, Vitka! Jaz pa tisti osnovni zavitek potem razrezem na 3 do 4 cm siroke
rezine in jih ploskoma stavim v pekac, da je nadev viden. Potem ima vsak svoje” gnezdece” v roki.

Ze dolgo delam te stvari, ker imam te skutine dobrote zelo rada in tudi vse zelo uspe.
Mesni burek, ki je mozu zelo vsec, pa ne pride ta pravi.Zgornja skorjica je vedno nekako presuha. Tu sem prebrala, da izmenicno dajemo na eno koro meso s cebulo, na drugo pa mesanico kisle smetane in jajcka. Ko se bo malo shladilo, bom poskusila . Namesto same kisle smetane, bi zmesala se jogurt za socnost. Kaj mislis? Rada bi enkrat naredila res dobrega, takega kot ga kupim. Sicer vem, da tam je samo mesno cebulni nadev.

Pa se nekaj: prebrala sem tvoj recept za baklavo, ki jo ima moz tudi rad. Meni je presladka in nekako tezka. V mojem receptu je zraven orehov se TIRIT. Recept sem prepisala iz knjige v sarajevski knjiznici se v stari Jugi:))

Kaj je tirit?
Iz rumenjaka in moke napravim cvrsto testo kot za ribano kaso. Malo osuseno kepico zribam na ribeznu (ali v miltipraktiku) in poprazim na maslu. To dodam orehom. Dobi zelo dober okus. Pri meni so vedno trije listi; dva z raztopljenim maslom, tretji z nadevom. Je pa res, da morajo biti tiste najtanjse kore, ki jih dobis v Srbiji na pijaci. Sama se tudi potrudim, da so skoraj prozorne.

V vodo s sladkorjem dam se na rezinice narezano limono ( dobro olupjeno tudi bele kozice); potem odstranim.

No, tak je moj recept. Verjetno vsaka gospodinja dela malo drugace, kot je pri vseh receptih.

Lep pozdrav in hvala za nasvete Babi

Jaz mesni burek “zalijem” z 1,5 dcl vode v katero sem zlila maščobo iz pekača( na hitro ,ker je vroče) prevrem, zalijem burek in ga pustim,da se zunanje skorjice prepojijo z “vlago”.

Tirit ne dajam v baklavo,ker ga nikoli nimam. tudi ne sladkam nikoli toliko kot piše,. preberi recept,ki sem ga napisala Majuški, na sredino namesto sadja daš orehe, to je ala-baklava.Je pa odlična, ohlajeno je božansko, ta bo tudi tebi všeč ker je taka light, prave baklave tudi jaz ne jem prevečkrat, to z sadjem pa mlatimo z možem,da se kar kadi.

Ko boš delala mesni burek,lepo potenstaj toliko čebule kolikor imaš mesa in nadevaj, brez jajc in ostalih dodatkov, prevri vodo in zlij maščobo iz pekača v to vodo ter s tem zalij,ko jo daš ven iz pečice pokrij z čisto kuh. krpo,da se lepo zmehča. lepo te pozdravljam

ja,to sem mislila. pri nas jo je babica vcasih delala. zal,recepta ne vem- kolicin in razmerja ! vem,da je kuhan del svinjske glave,nekaj drobovine…pa se kaj !? pa cebula,cesen in se nekaj zacimb !? ce imas bolj natancne kolicine, bi te prosila za recept ! lp petra

p.s. pa se nekaj- babica jo je imenovala kaurma- ti pravis kavurma….kaj je pravilno ?

Vem, da lahko kdo upravičeno godrnja ampak vseeno – za burek je toliko različnih variant spodaj dve plasti, z radensko, brez, z maščobo vsaka druga plast … – kako ga narediš ti? Rada bi da mi že prvič uspe, v nasprotnem primeru me kritike za dlje časa odvrnejo od ponovnega poskusa.

Hvala, Andreja

Kaj pa kakšne hladne solate za te tople dni?

sopska solata ! to bi bilo tudi za piknik. lp petra

jaz ga najraje delam tako ,da ga premažem z nadevom, zavijem stranske liste proti sredini,da pride širina 20 cm in ga zavijem naprej v rolco,tako da pride sočen,nadev se lepo čuti,ko ga ješ, lep je za videti.

V skledi zmešam 3-4 jajca, dodam cel 500 gr jogurt,skuto,posolim in dolivam mleko,da pride recimo tako tekoče kakor masa za palačinke,s tem premazujem liste testa,zavijam tako kakor sem zgoraj opisala,nadev,ki mi ostene pa prelijem vse po vrhu, noter lahko daš tudi kisle smetano..

ko je pečen,ga prešpricam z malo vede iz pipe in pokrijem z čisto kuh. krpo. zelo okusen in sočen, moje sodelavke (30 slovenk,so navdušene,ko ga prinesem v službo,ravno danes zjutraj sem vročega odnesla). Če ti nebi niti zdaj šlo boš prišla k meni na kavico (za Bežigrad pa te bom naučila,z veseljem). Lepo te pozdravljam

mislim,da se napiše kavurma, reče se pa kaurma, si bom izpisala recept,približno za 4 ljudi,pa ti napišem. lp

šobska je idealna za poletje, v sparu imaš razne sire(ni treba kupiti tistega za 2500 sit, imaš neko feto,ki je 880 sit pa ga narežeš na kockice.

popečeš malancane,narezane na kroge(v ponvi brez olja, ali v električnen roštilju), narežeš paradižnik, daš olive,črne ali zelene,na kovke sir(lahko je tudi tisti za na pico) , posoliš,daš olivno olje in pikico kisa.Ohladiš – zelo dobro.

Popečeš bučke(na kroge narezano na 0,5 cm, potreseš z narezanim peteršiljem, v mali posodici za dve sekunde popražiš narezan česen(da nebi smrdeli),bučke lahko popečeš na olivnem olju. Posoliš,malo pokisaš,premešaš, dobro je tudi drugi da ohlajeno.

Mlado zelje narezano na tenke rezine,v to lahko daš ali narezane kumare sveže,ali kuhan krompir, posoliš ,pooljiš,pokisaš

Hvala, res si prijazna. Zdajle bom nekaj dni na dopustu in preizkusim burek in tisto stvar “kot baklava”. Ti sporočim rezultate, imam pa doma zelo stroge kritike. Kar se kave tiče, če ne drugje pa na srečanju, mislim, da bo zopet jeseni. Do takrat se veselim tvojih receptov.
Čao, Andreja

lepo se imejte.

Vitka, takoj me je pritegnil tvoj prvi recept za – recimo jogurtovo sadno baklavo, tisti prvi recept za sladico. Šele ko si pri baklavi napisala, da je tisto na začetku kot lahka varianta, sem zares razumela. Torej v pekač zlagaš plasti vlečenega testa kot za burek, vsako plast posebej namažeš s tisto maso iz jajca in jogurta, ali ne? Tudi če testo preložiš na polovico, še vedno mažeš vsako plast posebej, ali ne? Ko je pečeno in ohlajeno, zaliješ s sladkornim sirupom kot baklavo. Za postrežbo narežeš na kvadrate?

Tudi kvrguše nisem nikoli jedla, nikoli videla ali slišala. Zdi pa se mi izredno zanimivo, kot bi v šmornu spekel piščanca. Nekajkrat sem v pečici v pekaču spekla šmorn, to je enako testo in vem, kako izgleda pečeno.

In tole tvoje zavijanje bureka mi tudi ne gre. Originalno so kore pravokotne oblike. Prvo koro daš na serviet, jo namažeš, daš gor drugo koro, namažeš? In potem zavijaš? Ali že začneš v pekaču? Zavijem stranske liste proti sredini – ali iz obeh strani zaviješ kot zavitek? Nič, morala bom na kavo k tebi, vendar do takrat te vseeno prosim, če lahko to še enkrat razložiš.

Pri mesnem bureku pa mi ne gre tisto, zlij maščobo iz pekača. Surove kore nalagam v pekač in jih mažem s potenstanim mesom. Ali potem kar iz tega pekača odlijem maščobo (sorry, ali mi ne bo vse padlo ven?)

Oprosti, če sprašujem neumnosti, ampak jaz res potrebujem dodatno razlago. Te tvoje stvari kar dišijo po preprostosti in dobroti južne kuhinje, pravi naslov teme si izbrala. In zate ima človek občutek, da vse to delaš s takšno lahkoto, kot prirojeno.

Hvala in lep pozdrav, Mimi

Mimi – sadno baklavo zlagaš tako kot sem napisala, testo zvito na polovico nima nadeva, zviješ,namažeš,…. obvezno ohladi oboje,da ne bo pocasto,jaz narežem na pravokotnike,ker mi je lepše…

kvrguša je odlična stvar z solato,malo za spremembo..naštimaš si meso v tak pekač,da bo ona pečena debeline 1,5 – 2 cm. Obvezno premaži po vrhu in ko vzameš iz pečice pusti,da se malo ohladi.Isto tako lahko popražiš na kocke bučke in daš v to maso.samo da je narediš manj kakor z mesom,ker imaš veliko bučk notri.

burek_ koro namažem in jo takoj zavijam ne dodajam še eno.Vsako zase.
recimo,da je kora široka 40 cm jo namažeš, vsako stran zviješ za 10 cm proti sredini.Potem dobiš širino 20 cm in začni zavijati proti vrhu…dobiš lepo zaprto z vseh strani kot roladico,jo daš v naoljen pekač in zavijaš nove,…..ko je pečeno z roko ga malo prešpricaš in pokriješ s krpo. Če pa testo vlečeš sama takrat ga zaliješ z vodo in malo margarine ali če je notri maščoba jo lahko nagneš iz pekača v lonček,ker je že pečeno in se lepo drži skupaj,ker pa v glavnom kupujemo testo ga je dovolj samo prešpricati.

upam ,da sem dobro razložila-lepo te pozdravljam

Hej!

Tale zvijanja so prava carovnija, kaj? Mi gre na smeh, ko se spomnim
svojih zacetnih spopadanj s tem.
V knjigi Jugoslovanska kuhinja sem dobila prve napotke in verjemite mi, da v zacetku, ko sem samo brala, se mi je kar frkalo od gruntanja, kako naj to izvedem.Potem sem vzela v roko polo papirja in lepo “step by step” zlagala in zavijala. Vsa umetnost je v tem, da je nadev ves lepo skrit in kora se z njim lepo prepoji.

Prav vidim Vitko, kako ji roke urno delajo, kot bi se s temi spretnostimi ze rodila.

Se ena stvar, ki se mi je zdela v zacetku cudna:
Nekatere gospodinje pa polozijo na dno dve plasti kor, potem pa ostale kore meckajo v redkejsem nadevu in take prepojene kepe polagajo na kore. Zakljucijo spet z dvema plastema kor in se po vrhu prelijejo. Mocno naraste in je zelooo dobro.
Kaj vse se da s skuto narediti!!! Burek v plasteh, zaviti burek, pitulice…

Joj, Vitka! Zdaj nam pa se razlozi, kako ti uspe ostajati VITKA ob vseh teh
doooobrih grehih.

Upam, da bo jeseni se kaksno srecanje in bos v zivo vse pokazala:)))

Lep pozdrav z obale Babi

Vitka, pri nas smo v nedeljo kuhali po tvojem nasvetu podvarak s svezim zeljem. Meso sem uporabila goveje (bocnik), namesto vegete pa nasekljano zeleno,korencek. Mesa sem imela 1/2 kg, zeljna glava pa je tehtala 1 kg. Naj povem, da je bilo mojim vsec, da spominja okus na sarmo in da je 3. dan najboljsi.
Se ga bomo kuhali!
lp dome

Babi,
tak način kot si opisala se imenuje gužvara, zato ker se notranji del gužva. Spodaj dve vmes se pa nalagajo kore, ki so vsaka zase zmečana in namočena v maso (jajca, slani sir ali skuta, kajmak ali kisla smetana, sol, mleko ali radenska, malo olja). pečes 15 min na 200 nato 45 min na 180. Najboljše je, da pečeš v okrogli visoki posodi (jaz imam eno staro samo za to), ker lepo naraste. Ko je pečena jo obrneš na velik pladenj ali krožnik in pride kot torta. Ravno včeraj sem jo delala, ker sem dobila obiske, Ko sem jo dlala na mizo so dol padli rekoč ali si pekla torto. V višino je merila kakšnih 25 cm in je bila res dobra.. Bila je perfektna, ker sem imela vse domače stvari. Jajca domača-od tašče, slani sir in kajmak iz Srbije.

Pri delanju gibanice se ne sme šparat z ničemer. Če daš več kajmaka in jajc je boljša (seveda ne smemo misliti na holesterol ipd.) Vsake toliko se lahko preglrešimo. Drugače pa delam zelo veliko različnih pit in gibanic na različne načine in so krasne. Ljudje so naveličani tistih klasičnih narezkov.

Pri meni doma so vedno kore v zmrzovalniku, skuta in kisla smetana je pa tako ali tako vedno v hladilniku, tako, da če se kdo napove hitro lahko pripravim dobro južino. No pa lep dan vsem želim Silvia

Hej, Silvia! Tako je, cimvec je teh dobrot v testu, tem boljse je. Enako pri jabolcnem zavitku ali cem drugem.

Soseda dela guzvaro celo v loncu in je imenitna.

Sama moram imeti vedno kg skute v hladilniku za rezervo, potem sem mirna. Te skutine reci so takoooo dobre. Pri nas imamo na sreco vsi podoben okus. Zet pa naravnost hlepi po tej juznjaski hrani.

Lep dan Babi

SILVIA, ko sem prebrala o gužvari, ki si jo delala, se mi kar sline cedijo. Pa še v službi sem in daleč od hladilnika …..oh
Ali si prosim tako prijazna, pa napišeš, kako točno delaš gužvaro, da pride tako visoka (sestavine in v kako veliki posodi jo pečeš). Čez vikend bi jo še sama poskusila pripraviti. V soboto bom lahko nabavila na tržnici vse potrebno. Hvala in tudi tebi lep dan, kakor tudi vsem ostalim na forumu. oli

Takoj zjutraj ti napišem točne sestavine, ker se mi zelo mudi domov in me moj najljubši mož že čaka v avtu in benti ( no saj ne- je zelo prijazen možakar.) LP Silvia

veseli me da vam je všeč, ne pozabi po zimi na isti način samo kislo zelje, lepo te pozdravljam

zalo rada bi vas vse spoznala, saj jem tudi jaz ampak ne toliko kakor moja dva fanta,njih moram odstraniti od mize,tudi moje sosede mi pravijo,da če me nebi videle koliko mesim,kuham pečem,da nebi verjele,ker sem vitka,kao… drugače sem v Kopru živela celo otroštvo,v Ljubljani sem 22 let ….pozdrav obali…..

Kaj res, Vitka? Kaj si mogoce ti ze omenila, da si otrostvo prezivela v Kopru? Nekdo je to ze napisal. Le nicka Vitka se ne spomnim.

Mi lahko izdas, na katero osnovno solo si hodila?
Ucila sem namrec na JPV in imela krasnega crnega psa.
Pozdrav tudi tebi Babi

hodila sem na o.š PINKO TOMAŽIČ , same lepe stvari me vežejo za Koper,tako težko sem se odselila od tam, še zdaj po tolikih letih ko pridem tja mi srce razbija v prsih.Pred šolo JPV smo se samo kotalkali in sedeli na tistem zidku…lepo mi je bilo. lp

Draga Vitka, najraje ne bi brala tvojih receptov, saj se že od branja redim…
Vsa ta južna kuhinja je zelo zapeljiva, moji fantje se z nostalgijo spominjajo kako dobro so jedli v Karlovcu, v Zaječarju pa v Prizrenu, ko so bili pri vojakih…seveda ne v kasarni ampak, ko so šli v mesto. Zato mi tvoji recepti sedaj prav pridejo, jih printam in spravljam za kakšne posebne priložnosti, da jih bom presenetila in vzpodbudila pogovore o tem, kako so se imeli tam! Jih tako rada poslušam. Prosim te za recept za “sladko” in ob kakšni priliki se to sladko ponudi oziroma je? Zagotovo si tudi v tem mojstrica in mi boš mogoče lahko posredovala kakšen recept? Že vnaprej se ti prav lepo zahvaljujem!

Pozdrav z Gorenjske! Mitka

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close