Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika južna kuhinja

južna kuhinja

lepo pozdravljene,sem nova na tem forumu, zelo rada kuham,pečem, če koga zanima kuhinja z juga :prebranac, podvarak,sarma, razne turške sladice bom z veseljem odgovorila. lp

Tudi tebi lep pozdrav.

Seveda nas zanima, vitka. Kaj je to podvarak ?

In če imaš recept za kakšno dobro sladico, samo napiši, prooosim…

Lep vikend ti želim in dobrodosla med nami

LP
Dreja

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Ola !

Dobrodošla ! Tudi jaz bi prosila kakšen recept za sladico.

Hvala in lp iz Štajerske.

Majuška

podvarak je zelo okusna jed iz svežega ali (po zimi, kislega zelja).

potenstaš čebulo v katero dodaš meso, katerokoli(lahko je tudi brez).

Tenstaš,da se meso malo zmehča,dodaš (manj kat polovico jogurtovega lončka) riža,premešaš dodaš vegeto,sol poper in zaliješ toliko vode,da je jed potopljena, se pravi v isti ravni je zelje in voda.Potem to pretreseš v glineno posodo,(lahko je keramična,steklena, okrogla pravokotna).Po vrhu dekorativno položiš na kroge narezan paradižnik,ki se potem v pečici popeče in da dober okus hrani.Pečeš 1 urico, med pečenjem vodo posrka riž,nekaj izhlapi in je jed bolj gosta,dober tek( na iti način se dela z kislim zeljem in je odlično.

kupiš 500 gramsko vlečeno testo.

V skledi miksaš 3 jajca ,jogurtov lonček sladkorja 1 jogurt,1 pecilni prašek in na koncu 1 jogurtov lonček olja.Pekač cca. 20 x 40 cm. List testa daš na polpvico in premažeš z 3-4 žlice mase ,ki si jo zmiksala,drugi list testa spet na polovici,premažeš in tako do polovice pekača.Nato potreseš z drobtinami in zložis sadje: višnje ali borovnice ali češnj(brez pešk),lahko ananas narezan iz konzerve,pač tisto kar imaš od tega.Nadaljuješ z testom in zmiksano maso.Če ti ostane masa jo premažes po vrhu.Pečeš v pecici cca 45 min. na 170 – 180 stopinj,ohladiš.

Preliv;” jogurtova lončka vode, 2 lončka sladkorja, prevreš,ko ugasneš plin še sok ene limone in tudi to ohladiš, nato vse preliješ in daš v hladilnik.Ohlajaš pa zato ,da je potem testo lepo ločeno(ni pocasto),ko popije vso tekočino. Mogoče sem malo razvlekla stvar,ampak je zelo enostavno in ga ni človeka da mu to ni bilo všeč.Za poletne dneve je idealno-ohlajeno,lahko je v hladilniku cel teden.Ko boste zlagale testo in nadev ni treba pritiskati .Upam,da bo padla kaka pohvala doma,ko boste to spekle.

vitka ..hvala…tole gre jutri v naše želodčke…

Ti pa samo piši, piši…..smo hvaležni bralci in jedci…

Tufahija – je turška sladica, je ohlajena in zelo sočna za poletne dneve.Kupiš manjša jabolka(mora biti zlati delišes,ker se druge razpadajo pri kuhanju).Olupiš jih recimo 2-7, odvisno koliko vas je v hiši,zloziš v nižjo posodo, potreseš z 300 gr sladkorj ,1 dcl vode , 1 vanilija sladkor.po vrhu stisneš sok ene limone,kuhaš 10-15 min. Prebodeš z zobotrebcem,če je že bolj mehka,ni treba preveč kuhati,da ne bo premehka,ohladiš.Dobro pest orehov,zmelješ,popariš z malo mleka, malo posladkaš, z dvemi žličkami potlači nadev v jabolka, po vrhu okrasi z stepeno smetano.Lahko dodatno skuhaš vanilijev puding,ga vlijes po 2 cm v skledice in na sredino postaviš ta nadevan jabolk,gor pa smetano in te skledčke daš v hladilnik.,zeloooo dobro.Moje sodelavke vedno hočejo to,če jaz kaj častim,,,,lepo vas pozdravljam, moram kuhati,bom pa še kaj napisala če želite.

tukaj sem pozabila napisati da sta 2 jogurtova lončka vode pa 2 sladkorja., za preliv

Vitka pozdravljena!
Mene pa zanima, ce imas recept za “kvrguso”. Nekoc sem to jedla in mi je bilo zelo ukusno. Piscancje perutnicke se zalijejo s kaksnim testom?
lp dome

Na pekač,ki je po tvojem mnenju dovolj velik daš posoljene perutničke(lahko je tudi drugo piščančje meso),pooljiš in daš v pečico za kakih 30 min.
V skledo zmešaš 3 jajca,moko,mleko,posoliš,(masa je ista kot za palačinke) narediš jo pa toliko da bo približno 1,5 cm. čez meso ,ko zliješ v pekač in daš nazaj v pečico.

Vitka, mislim, da bo to tisto, kar sem ze dolgo iskala. Ostalim svetujem, naj to jed probajo. Ni mastno in okus spominja na parisko pohano, v pecenem testu pa so vsi sokovi piscanca.
Ze jutri bo na jedilniku kvrgusa in skleda solate.
Lp dome

me veseli,da sem ti ustregla,na isti način lahko popražiš(na štedilniku) narezane bučke na kockice,streseš v tako maso kakor sem ti prej napisala,dodaš malo skute,posoliš,zliješ v pekač,spečeš,da lepo zarumeni(cca 40min) lahko isto premažeš z žvrkljanim jajcem in smetano ali jogurtom,preliješ in zapečeš.Odlično je tudi drugi dan,. lp

ej vitka…ti si huda !! ) bi rekli moski , heehe …..

Spomni se še kaj…..vse printam…

Lep vecer

odvisno kaj te zanima,ne vem ali naj pišem o sladkih stvareh ali slanih, o pitah, burekih,pituljicah, baklavah…..hi hi hi –

Pozdravljena Vitka !

Tako ja…. o pitah, burekih …… pa seveda ostalem tudi …

Še vedno nam paše in odgovarja ta kuhinja.

Zakaj imajo v Sarajevu najboljše čevepčiče ????

LP

Hej, Vitka!
Pitulice….lani sem prispevala recept, ki sem ga dobila od prijateljice. Tudi na nasih srecanjih smo jih delale. Lahko pogledas reportaze, kjer je kup slik.
Me zanima, koliko se tvoj recept razlikuje od tega iz Beograda. Delam jih vcasih samo s skutinim nadevom, najveckrat pa z dodtkom razlicne zelenjave. Deklice so se navdusile in potem se same pogruntale razne kombinacije.

Pozdravcek Babi

poznas kaurmo ? ce imas recept, se priporocam !! lp petra

Vitka,

jaz bi pa prosila za ta pravi recept za baklave. Sem poizkusila že marsikaj, ampak doma nikoli niso tiste prave!

LP

Čau Vitka,
jst bi pa prosila za kakšen recept za kakšno pito (a obstaja še kaj razen krompiruše, sirnice in zeljanice?). Pa če lahko napišeš približne količine sestavin in pa temp. na kateri pečeš (aja, pa velikost modela), ker v teh zadevah nisem najbolj “doma”.
pozdračke
liza

Vitka-KVRGUŠA!
prosim še za okvirne količine za kvrgušo za 4 osebe…bi jo delala jutri!
Hvala že v naprej
Liza

zato ker je v njih več vrst mesa. lepo te pozdravljam

recimo v količini enega piščanca(,ki je v tem dovolj za eno kosilo), lahko ti daš košče piščančjega mesa(samo perutničke,samo bedra,če imate radi belo meso…) to je za pekač velikosti cca. 40×30 cm(lahko daš v dva manjša pa naenkrat v pečico.Mase narediš za približno 1,5 liter ,če ti bo tako lažje,stresi toliko vode v skledo, potem boš vedela do kje delaš maso. Posoli itd….. lep pozdrav

testo kupiš(najboljše je tisto,ki ga imajo na trgu na kg.. 500 gr skute zmešeš z 3 jajci, dodaš jogurta ali mleka,da dobišbolj tekočo maso ,posoliš im v to streseš recimo 200-300 gr narezane špinače ali blitve.Ko je pečeno lahko namažeš z smetano in jajcem ali pa ne, pečeš na 18 stopinj cc 35 min(da dobi lepo barvo rjavkasto) lepo te pozdravljem, pekač recimo 20×40 cm

pozdravljena, veš babi pri nas rečemo pituljice, tako v hecu.To so kao odrogle male pitive(kot pomanjšan okrogli burek). Nadevi so skutni,sirni, mešano špinaca in skuta, lahko so (pozimi) nadevani z potenstanim kislim zeljem,odlična stvar. lahko nadevaš z skuto in skuhan riž, pomešaš skupaj,jajca,malo smetane ,posoliš in nadevaš kakor burek, isto je zelo okusno…..ko se spomnem bom še kaj napisala. lepo te pozdravljam

petra, kavurma je taka debela klobasa v kateri je nadem nekoliko bolj trd kakor žolca,bolj papriciran,pekoč……to priinesem od tašče,ko jo delajo kadar imajo koline.Ne vem če isto mislimo…..lepo te pozdravljem

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close