Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Jutri – strogi post

Jutri – strogi post

Jutri se začenja 40-dnevni post. Po svetopisemskem izročilu se je tudi Kristus pred nastopom javnega delovanja 40 dni postil v puščavi. V Katoliški cerkvi bodo jutri pri bogoslužjih opravljali obred pepeljenja, po čemer je jutrišnja sreda tudi dobila ime. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljeni pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za izboljšanje življenja.

Pepel je znamenje minljivosti, smrti, pa tudi človekove krhkosti, saj se tudi on po smrti spremeni v prah in pepel. Vernikom pa je pepel tudi znamenje pokore in prenovitve

Kakšen post? Glede alkohola, hrane, seksa…?? Česa?

Kako pa izgleda 40 dnevni post? Sej mogoče za nekoga neumno vprašanje, ampak nimam pojma in me pač zanima….hvala za odgovor in LP.

post je ok, če si veren al pa ne

Po versko naj bi ta čas ne jedel mesa in drugih dobrot. Toliko (skromne) hrane da preživiš, ne pa za “Špehce” delat. Glede na letni čas je zadeva uporabno za vse, ne samo vernike. Prav tako je dobro za organizem, da se mal spočije od tort, krofov, zrezkov ipd. kaloričnih zadev.
Pa alkohol odpade.

No eni se postijo tudi pri spolnosti….

Je pa to prilika, da si človek izbere neko stvar, ki so ji bo v tem času odrekel in sproba svoje meje oz. samokontrolo.

Pri nas imamo post samo jutri. To pomeni, da jutri ne jemo mesa in mesnih izdelkov.

To, da post pomeni, da ne ješ mesa, ni res. To je samo takrat, ko je strogi post: pepelnica (torej jutri) ter vsi petki. Na pepenico in postne petke pa naj bi se samo enkrat na dan do sitega najedel. in to kakšne preproste hrane.
Drugače pa je bistvo odpovedim. Bistvo je v tem, da se odpoveš nečemu, kar imaš rad. Lahko je to alkohol, lahko so sladkarije, lahko je kava, lahko je televizija, facebook, računalnik … karkoli, nekaj, čemur se težko odpoveš.

Ribe pa ja, ker to so rastline….

Če bo meni kdaj ta logika jasna…. Traparija na kubik.

Tatjana, ne tut rib ne jemo, ker je zame to meso. Kakšen ocvrt sir, zelenjavna lazanja, zelenjavna juha, skutni burek in podobno.

Sicer pa kdo je govoril o ribah???? Ziher jih mate pri vas jutri za kosilo, ko si tko poskočila.

A ni tega posta rahlo 45 dni?!?!? Pa saj je post od pepelnične srede do velikega petka!!!!

Joj, še ena klerikalna cvetka, kako prelisičiti svoje vernike! Pa saj še štet ne znajo!

Mislim, da imata Karitas in Svet za vzgojo v cestnem prometu akcijo 40 dni brez alkohola. To se mi zdi ful fajn zadeva. Za pozdravit; ko gledam mularijo v centru, kako se opija…klošarji jim ne sežejo do kolen 🙁

To kar ti nastevas, pri nas pravoslavnih ni niti za normalen post, ker se vsemu zivalskemu razen ribam izognejo. Za post za skesanje in blagoslovitev, si en teden brez zivil zivalskega izvora in mascobe – torej kuhano samo na vodi ali surovo. Za strogi post si cel dan na vodi.

In da, jaz za post jem ribe, ker ribe so zame meso in bi se mi 7 tednov brez mesa zmesalo.

Včasih, so se kašče ob tem času že izpraznile, rastlo pa tudi ni še nič. Pa si je cerkev izmislila post, da bi verniki, njihove še vedno bogato založene kašče pustili pri miru!

Nisem konketno tebe mislila, ampak veliko večino kristjanov, ki jih poznam. Tistih, ki mesa ob postu ne jedo, jedo pa ribe. In to mi je absurdno do konca.

Gre za to, da v postne dneve nedelje med postom ne štejejo – zato traja post od pepelnične srede do velike noči 40 dni.

Hvala za razlago 🙂 samo če nedelje ne štejejo, je to potem 39 dni 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close