Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika JUHA-GOVEJA, KOKOŠJA…

JUHA-GOVEJA, KOKOŠJA…

Zanima me, kako skuhate klasično govejo (ali drugačno) “nedeljsko” juhico? Jaz sem velikokrat razočarana- kuham govejo, kako uro samo meso, potem dodam zelenjavo: por, čebulo-majhno, česen, korenje, zeleno-gomolj, morda peteršiljevo korenino, lovor, poper, muš.orešček….
No, potem pa ne pride tako okusna, včasih kot malce “kisla”. Ne uporabljam pa kock in vegeta. Mi lahko kdo pomaga? Nikoli nisem še kuhala juhe iz svinjine, je to tudi možno? Hvala za vsak odgovor,lp.taša

Jaz kuham govejo juho tako, da v hladno vodo dam meso in sol ter medtem, ko se to segreva, pripravim zelenjavo, ki jo takoj dodam in ves čas (cca. 3 ure) to kuham skupaj. Jaz kuham zraven čebulo, česen, korenček, tega kar precej, ker imamo rajši tako juho z več zelenjave, kolerabo, por, od zelene le mali košček gomolja ali celo samo zelenje, peteršilj, potem pa včasih še cvetačo in seveda poper v zrnju, kumino in lovor.
Iz svinjine ne bi nikoli kuhala juhe. Ne vem zakaj :o)

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Goveja juha: v hladno vodo dam meso in mozgove kosti, čebulo (surovo, ne popečeno, liste), petršilj, korenje, cel poper in paradižnik. To kuham (odkrito) ca. 3-4 ure in sicer ravno tako, da če bi dve kuharici vprašal, bi ena trdila, da juha vre, druga da ne. Na koncu šele solim.

Mama včasih dela juho iz svinjine in sicer v kombinaciji s kuro, uporabi pa svinjske kosti (tiste od kotletov). Iz svinjine se pripravi tudi čudovita kisla juha.

Lp, mishika

No, Mishika me je spomnila s to kislo juho… Moja tašča kuha pri njej tako imenovano suho juho iz suhega mesa oz., ko kuha suho meso, zraven doda vso jušno zelenjavo in tako juho potem vedno postreže z narezanimi palačinkami. Ni slabo.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

1/2 kg mesa (splaknem pod hladno vodo) + rahle kosti dam v 1 liter vode, hladne, pocasi segrevam, vmes dodam se 1 srednje veliko cebulo z olupkom, prerezano na pol, popeceno na kuhalni plosci, 1-2 korencka, malo petrsilja, 2-3 stroke cesna, lovorov list, sol in poper v zrnu, malo sladkorja, vcasih muskatni orescek, zlicko mezge ali manjsi paradiznik. Ce ze dodam zeleno jo dam res zeeeeeelo malo, ker mi sicer okus juhe ni vsec. Zaprem – ekonom in kuham na max. 12 min. Ugasnem in pocakam da se ohladi, da ni vec pod pritiskom.

Hej,ce vpises v iskanje Goveja juha,ti bo vrglo kup postov na to temo.Najprej so iz teme kaj za kosilo,potem pa v januarju posti prav na temo goveja juha. Malo si poglej,ce zelis. Lp Babi

Če je juha “kisla”, sem jaz ugotovila,(ker sem nekaj časa imela tudi jaz takšen problem)da je juha premočna. Naslednjič daj več vode, ali pa majn mesa, pa boš videla če bo razlika.Mislim, da bo problem rešen. Zelenjavo pa jaz dodam ko juha zavre; sol, malo vegete,korenček, peteržilj, lovorjev list, malo rožmarina, strok česna in popečeno šalotko. Včasih še malo, ampak res malo luštreka. LP

V glavnem kuhamo vse bolj enako, kajne. Jaz zadnje čase dodajam le več zelene. Pozabila sem napisat še, da vedno ko prvič voda z mesom zavre to zavržem in nalijem novo, hladno.
bom pa pogledala še malo pod starimi posti. hvala vsem,taša

jas kuham juho v ehonom loncu. Vedno dam v hladno vodo govedino za juho in obvezno eno kost, najbolje kolensko. Nato dodam zelenjavo: en korenček, šop petršilja, en kos zelene gomolj ali list, če imam pri roki tudi rumeno kolerabo, eno manjšo čebulo, en strok česna. Od začimb pa dam 2 kocki goveje juhe, vageto, sol, malo bazilike in majarona in nekaj zrnc popra. Pustim da juha vre eno uro, ko se ekonom neha oglašat ga odprem, preverim če je meso kuhno in dodam če kaj manjka. To je to pa dober tek

TAŠA, tako sem delala tudi jaz in juhe res niso bile takega okusa, kot sem želela. Zdaj počakam, da zavre, nato pa sproti pobiram pene, saj sem nekje prebrala, da jih je treba odstraniti. Juho seveda na koncu še precedim, vedno pa solim na koncu. Pečena čebula pa res da odličen okus, vsaj meni. Pozdravček!

Juha ti ne sme niti enkrat preveč zavreti, po mojih izkušnjah je potem čisto drugega bolj plehkega okusa. Kot je že ena napisala – skoraj ne sme vreti.

govejo juho kuham priblizno tako,kot ste zgoraj opisale. vode ne odlivam-pobiram samo peno. nikoli tudi ne dodam vegete ali kocke. juho kuham pocasi- menda mora tako rahlo vreti,da stirje gledajo,ce vre!? /star pregovor/
juha iz svinjine-to bi bila lahko kisla juha!? druge pa ne poznam. lp petra

Jaz večkrat skuham juho iz svinjskih kosti, ki ostanejo od kolin. Seveda dam v skrinjo samo tiste, ki se jih drži še malo mesa. V juho dam enako zelenjavo kot za govejo. Po okusu je malo bolj sladka kot goveja, a mi imamo tako juho kar radi.

Lp baška

ZDRAVO TAŠA -GOVEJA JUHA
Ko sem napisal , g. juha , sem nekako -zavohal pečeno čebulo .
Nekatere ste že omenile – sestavine g.j. , me pa moti , da zamenjujete
s kislo juho . Če dovolite -g.j. -po moje , oz. po narodnem receptu :

– govedino daj kuhat v hladno vodo -je bolj sočna
– ko prične vreti , poberi pene (je omenila PUPICA ), juha je bistra
– med tem , prereži čebulo ter jo popeči -neolupljeno , na plošči –
uporabi Al folijo ,da je manj čiščenja
– ko zmankuje -pene , pa dodaš :
popečenno čebulo , neolupljena česnova zrna , celi poper ,
sol , korenček , peteršilj , paradižnik , pol paprike ter kot delikateso
malo muškatnega oreščka-juha je slajša pa tudi aroma je njam .
MARSIKDO SE ZMRDUJE , ČEŠ -JUHA JE PREMASTNA ,
ponavadi jo -napol , skuham , prejšni dan – ob takem času kot je sedaj ,
čez noč se ohladi in lahko pobereš , višek maščobe .
Ker pač ni časa ,je še BLIŽNJICA . Ko je juha kuhana , naj se umiri ,
pred precejanjem – VZAMI KOS SUHEGA KRUHA – ter z njim pobereš
maščobo .
L. P . OGI

Če soliš na koncu potem je meso plehko. Ali ga vi ne jeste in ga zavržete?

Tudi mi smo doma kuhali takšno “svinsko” juho. Vanjo pa je mama vedno zakuhala riž.

Jaz mislim, da je okus goveje juhe zelo odvisen tudi od vrste govedine, ki jo uporabiš za kuho. Men naprimer ni všeč okus, kadar jo mama kuha iz flama (del govedine).

Moj način kuhanja juhe:
govedina ( bočnik ali ribica) – zelo sočno meso in mehko
piščanjčja prsa s kostjo
jušna zelenjava, jaz dodam še malo karfiole čisto na koncu.
V mrzlo vodo dam kuhat govedino jo posolim in dodam zeleno, pasternak, korenino od peteršilja, malo popra, cel česen in popečeno čebulo (ali pa ne).. KUham ali v ekonom loncu ali navadno. Če kuham v ekonomu čez ca 15 min izklopim odprem prestavim v večji lonec dodam vodo in piščanca (brez kože) ter na koncu ca 15 min pred koncem še zelenjavo, ki jo lepo očistim.

Če pripravljam juho samo z govedino, dodam 1 RAHLO kost, ker mozgova umaže juho in da seveda tudi več maščobe.

Tudi jaz nimam rada juhe z nizkim šimbasom ali flamom, mi je premastna pa tudi meso ima podolžne žilice in je kuhano pusto in žilavo. Najraje uporabljam del govedine kot je bočnik ali ribica ker ima žilice v krog in se zato lepo skuha. Tudi jaz vzamem peno dol. Zraven zdrobove knedle in to je to. LP

sedaj se spomnim te juhe- reklo si jo je “suha zupa”. lp petra

V starih časih , ko še ni bilo skrinj, smo v nedeljah imeli samo suho juho iz povojenega mesa . Goveja ali kokošja juha je bila bolj za praznike.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close