Najdi forum

“jufke”

Ali poznate jufke? Vem, obstaja tudi slovenska beseda, pa se ne morem spomniti. V glavnem, sem prinesla en paket iz Bosne, tam naredijo take dobre pite iz njih, jaz pa nobenih idej. Prosim, svetujte.

Hej!

Beseda mi je nekako poznana, pa ne vem, kam naj jo dam:)))
Mislim, da mi je sestra nekoc pripovedovala, ko se je vrnila s pocitnic s kratke a lepe bosanske obale:)

Bi me z opisom malce razsvetlila? Hvala in lep pozdrav Babi

To je v bistvu testo, oni delajo iz njega največ pite, je pa zapakirano narezano na tenke liste, pa ni lisnato. Jufka, nadev, jufka itd…
Meni pravijo, da nisem nobena Bosanka, če še pite ne znam “skuvati”.

jufke = vlečeno listnato testo za pripravo vseh vrst pit (bureki): sirne, mesne, bučne, krompirjeve, zeljne ….Pri nas imamo razne izraze za te pite – bureke, kakor se reče temu tako, kot rečeje temu iz določenega dela Bosne.
Meni je teta, ki je doma iz Beograda delala in vlečenega testa “gibanico”A ki se dela podobno kot burek: slani sir ali skuta, jajca, olje, sol, malo radenske in lahko zlagaš v namaščen pekač po plasteh, lahko narediš “zmečkanko”ali zaviješ v obliki polža
Upam da sem ti kaj pomagala
Lp

Pa to je za pitulice! Tudi Mercator prodaja uvožene iz Bosne!!!

OK; razumela…To je vleceno testo – verjetno tanjse razvaljano kot so nasa.
V Beogradu jim pravijo kore:)))

Arya, ce v iskanje vpises recimo:
burek
guzvara
pitulice
pita zeljanica
…………………. saj se ne spomnim vseh izrazov….
dobis receptov in idej se in se:)))

Ko enkrat naredis, ne pozabis vec…Ni preprostejse dobre pape –
skuta, jajcka, smetana, zelenjava….Samo razporediti moras pravilno:)

Lep pozdrav Babi

Babi ti je kej vroče ??

LP,
A.

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

A ni fino presenečenje: pa to je za pitulice…
Iz vsega branja sem tudi jaz pobrala, da so jufke vlečeno testo v listih in da tole pridno uporabljamo za pitulice.
Babi je dobro povedala, za iskalec in za tisto, da ni preprostejše dobre pape 🙂

Krajše obdobje je na forum pisala Vitka, v glavnem o teh jugo jedeh iz svojih domačih krajev, veliko je delala ravno pite. Če v iskalec vpišeš pod avtor njeno ime, boš dobila.
LP Mimi

Speedy…seveda 🙂

Koncno pravo poletje. Na kopaliscu zelo prijetno, z morja vedno malce pihlja, sencka in plavanje. Vrocih ulic se pa izogibam. V stanovanju klima; na balkonu je zjutraj se vedno prijetno sveze, ko pijem kavo:)))

Lep pozdrav na Dolenjsko

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close