Jota
Ravnokar jo kuham. Pri joti ne pasiramo fižola in krompirja – krompir pustimo v kockah. Skratka, jaz jo kuham takole. Posebej skuham na kocke narezan krompir, fižol (čez noč namočen) in kislo zelje, ki mu dodam še kos suhih reber, kakšen korenček, česen, po želji kocko ali vegeto (jaz dam samo sol). Zelju nato dodam skuhana krompir in fižol (malo krompirja zmečkam, da je jota bolj gosta). Joto lahko zgostimo tudi s prežganjem, ki mu dodamo malo paradižnikove mezge. Še malo pokuhamo in dober tek.
Jaz jo naredim pa takole: zelje skuham , posebej krompir, katerega potem pretlačim, v ta krompir potem dam zelje in fižol in kuham vse skupaj, malo popra, malo soli, obvezno pa mora notri stopit prašiček. Ko je to vse skupaj pokuhano, naredim posebej prežganje – v ponev dam olje, narezan česen in čisto malo mokice, ko to zarumeni, prelijem joto s tem, še malo pokuham in jed je slastna. Nikoli pa ne dodajam vegete, ali paprike ali česa podobnega. Je pa stvar okusa, kakor komu paše.
Pa pa :)))
Jaz kislo zelje normalno skuham ( za nedeljsko kosilo npr.). V ponedeljek skuham par krompirjev, ki jih potem na grobo zmastim in skupaj s kuhanim fižolom vržem v kislo zelje. Prežganje zelo redko uporabim. Kuhano zelje dam tudi v skrinjo, ker nam vedno ne paše par dni skupaj jest to. Potem pa čez en teden ali več naredim joto ali segedin. Že namensko kupim precej več zelja kot ga porabimo, saj tako paše, da je že kuhano, ko ga rabim.
Forum je zaprt za komentiranje.