Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ježki, bombice

ježki, bombice

Pozdravljeni,

ima mogoče katera preizkušeno dobre recepte za ježke, bombice?

Mimi, pred kratkim si napisala da jih preizkušate, jih lahko deliš z nami?

lp, petra

za jezke imam nek recept…ce bo pravi-oz.dober, bos pa videla.

1 jogurtov loncek cokolade v prahu
250 g masla-lahko tudi margarine
500 g balkan piskotov
1 1/2 jogurtovega loncka mletega sladkorja
3 zlice mleka
6 zlic pomarancnega sirupa
kokosova moka

kekse zmeljemo,dodamo sladkor,cokolado mleko,sirup ,msalo .dobro pregnetemo in oblikujemo kroglice. povaljamo v mleku in potem se v kokosovi moki. v hladilniku naj bodo vsaj eno uro . lp petra /se ena 🙂 /

Meni so na tale način daleč najboljše.

KROGLICE

Testo
12 dag moke
12 dag masla
12 dag mletih orehov
18 dag čokolade v prahu
12 dag sladkorja
2 žlici ruma
konico pecilnega
3 jajca

Vse zmešaj in speci – masa pride zelo gosta. Pečeno in ohlajeno razdrobi in prelij s sladko smetano(nestepeno) cca 1,5. Naredi kroglice in jih povaljaj v mrvicah, kokosu, orehih…

Večkrat sem že napisala v starih postih, pa ni problema še enkrat. V zadnjega pol leta sem jih res kar nekajkrat naredila, nazadnje za srečanje na Skrinjici idej. No, od tam si sposodim tudi fotko “svojih” jezkov, saj punce menda ne bodo hude… Tukaj sem jih naredila z mlekom oz. kakavom, pride tak bolj čokoladen okus. Naslednjič bom vso mleko zamenjala za pomarančni sok, pričakujem, da bodo tako bolj sveži, lažji.

S temi bombicami je tako, da so v slaščičarni ali pekarni vedno boljše kot doma. Namreč noter lahko zamešajo ostanke raznih tort, različnih krem ipd., vse skupaj fino napojijo s sokom ali odišavljenim mlekom, pa pridejo sočne, s sledovi raznih okusov…
Jaz jih kljub temu delam tudi doma, iz zdrobljenih piškotov in masla mi pridejo preveč trde, zato raje kar sama spečem biskvit (še ceneje je), po možnosti še kakšen dan prej, da se malo posuši. Biskvit naredim kar po receptu, četudi bi bil zame kot običajni biskvit presladek in premasten, vendar za bombice potem ne dodajam več maščobe, sladkorja pa tudi ne dosti. Osnovni univerzalni recept: 4 jajca, 25 dag sladkorja (v receptu je sicer celo 30 dag), 35 dag moke, 1 pecilni, 2 dl mleka, 1,5 dl olja. Za velik pekač od pečice naredim iz 6 jajc, ravno za cel pekač naraste, biskvit se lepo razdrobi.
V večjo skledo razdrobim biskvit, dodam: lahko čokolado v prahu (kar kakšnih 20 dag), lahko Benko, lahko kokosovo moko (tudi celo vrečko). Včasih sem dodala še mlete orehe, stvar okusa. Mlete kakšne druge oreške. Fino pride tudi dodana marmelada, mimogrede porabiš tisto, ki je nihče več ne mara. Kuhan puding lepo poveze.
Potem vse skupaj zalijem z veliko toplega mleka, pripravi kar ½ litra (za biskvit iz 6 jajc tudi ¾ litra, odvisno od dodatkov). Mleko lahko odišaviš z rumom ali s čim drugim. Namesto mleka lahko daš seveda tudi sadni sok, razredčen sirup. S sokom pridejo bolj sveze, socne, z mlekom so bolj cokoladne. Zmešaš, poskusiš, zmešaš… Za svezino lahko tudi tistim z mlekom dodas sok sveze stisnjene pomarance, zaradi mleka ne moti, doda pa svezino. Masa se lepo oblikuje, v bombice, ježke… Če dodajaš maslo ali druge “težke” sestavine, delaj manjše kroglice, če je bolj ali manj samo s sokom napojen biskvit, so lahko večje. Povaljaš jih v kokosovi moki, čokoladnih mrvicah, mletih orehih ali v ničemer, potopiš v stopljeno čokolado, vse je dobro. Isti dan okus in struktura še ne pride do izraza. Naslednji dan so bombice še nekoliko bolj kompaktne in precej bolj okusne. Če želiš bolj kompaktne, v maso dodaš nekaj stopljenega masla, naslednji dan se utrdi.
Nekaj jih obvezno takoj naložim v papirčke, v banjice od sladoleda in v zamrzovalnik. Potem pa presenečenje enkrat vmes, ko se na mizo pričara samo nekaj bombic, ne cela skleda…

LP Mimi

Mimi…tudi jaz sem jih delala po tvojem receptu, pa so bile ZELO pohvaljene 🙂
Tu je pa se moja slika bombic (hrati pa tudi se skutinih ledenih kock, ki so bile btw tudi HIT!)

h&m, krasno pecivo, res. Ampak muco imate pa tudi, ane?

lp

Julija

Najlepša hvala vsem, ki ste mi pomagale.

lp, petra

A se mi fino zdi, ko nekdo reče, da je delal po “mojem” receptu :-)))))

h&m, sem vesela, da je uspelo in še jaz sem malo ponosna, da je tako lepo.

LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close