Jezero Van
Julija gremo s kombijem z družino ob turškem Črnem morju do jezera Van, nato v Kurdistan(Šanliurfa, Gaziantep), nazaj v Kapadokijo in tako naprej. Med drugim pa se predvsem zanimamo za vanske mačke, morda bi si kakšno celo omislili, pa so kolikor vem zaščitene. Tako da to po vsej verjetnosti odpade, zadovoljili se bomo tudi s tem, da jih bomo poizkusili opazovati v naravnem okolju. Če kdo kaj ve o tej zadevi, bom dobrohotno sprejel kakršnokoli informacijo.
Ne, tista cesta je OK. Ampak če greš iz Erzutruma proti Angriju po cesti čez Armenijo, ne pa po tisti na Iran, obstajata dve cesti. Ena skozi Ostromdžo, druga je pa vmesna.
tudi ti dve sta kar prevozni, tiste, ki peljejo do utrdb, ki so v hribih okoli, kar je najbolj zanimivo, pa je bolj problem z dostopom…
lp
bv
Ob jezeru Van je res lepo, še posebno otoček s cerkvijo.
Vendar je vse več tudi obiskovalcev iz Evrope, ki v
jezeru plavajo, se potapljajo in čolnarijo, tako da ne
boš prišel ravno v neznano. Mesto Van je precej
revno, a v njem je en odličen hotel (in precej slabih)
in nekaj odličnih lokalov in trgovin. Erzurum pa
odsvetujem, saj je skoraj polovica prebivalcev
vojakov, zato se počutiš kot v vojašnici.
LP!
Samo
ne, jaz jih nisem srečal…je ena dovolj, po nravi.
Če jih boš poskišal doseči, preedlagam da greš takoj iz Erzuruma na sever, potem pa po prvi dolini, ne skozi Ostromdžo. Tam imaš dva, zame najlepša armenska ostanka, eden je ob cesti, levo, cca 5 km v soteske. že ta pot bo problematična. Ime ti bom dopisal popoldne, se ga ne spominjam na pamet. Mimogrede, preden boš zavil z glavne ceste v sotesko, glej na desno, boš videl ostanke utrdbe na hribu, cca 500 m zračne razdalje. Impozantno, posebej v povezavi z okolico.
Drugi pa je po odcepu s ceste za Ostromdžo, cca 20 km vožnje po slikoviti dolini. Zaviješ levo, cca 10 km v gore. Videl boš, ko boš tam, na vrhu tistih gora stoji cerkev – ocenil boš lahko ali boš preplezal klance. Nikakor pa ne poskušaj zaviti v vas, tudi če boš prišel gor – nikjer ne boš mogel obrnit, skratka imel boš hude težave. Jaz sem jih imel že z motorjem…
Tretja pa je mestece anni – tistega ne smeš zamuditi. Ko prideš nazaj v dolino, nadaljuješ na vzhod, po cca 50 km zaviješ desno. Ne moreš zgrešiti, slediš dolinam, to je edino mogoče.
cca 10 stavb, zanimivo.
vse te stavbe so iz cca 15. stoletja, ko je bila armenija še država.
lp
bv
živjo!
Vanske mačke so res nekaj posebnega. So avtohtone in zaščitene. Imajo svileno belo krzno, eno oko turkizno modre barve, drugo oko pa jantarne barve. Sicer pa imajo lahko tudi oba očesa modre ali jantarne barve. Te muce so zelo igrive, inteligentne, ljubeče, kot kuža navezane na lastnika, njihova lastnost je tudi, da uživajo v plavanju in igri v vodi.. Ko prideš v mesto Van te sredi ceste pozdravi velikanski kip njihove muce, ogledaš pa si jih lahko, sicer ne v naravi, na univerzi Yuzuncu Yil v Vanu (v okviru katere je raziskovalni inštitut, ki je namenjen raziskovanju in ohranitvi vanske muce), kjer jih imajo zunaj v ograjenem prostoru. Še več informacij o njih pa lahko dobiš na internetu.
p.s.: Ani je resnično vreden ogleda, vendar si je treba v Karsu pridobiti dovoljenje za obisk saj leži na meji z Armenijo.
lp
Za vanske mačke, pravijo, da rade plavajo! Ker sem se zaljubil že v turškega ovčarskega psa – Kangala, so me zelo zanimale vanske mačke, a mi jih ni uspelo videti pri plavanju! Seveda sem bil tudi malo premalo vztrajen! Želim ti več sreče! Če že graste v Urfo si oglejte vasico Haram in grobnico na Nemrut Dagi! Sicer pa si lahko pogledaš na http://www.drustvo-nomad.si naš program po Turčiji v kombinaciji z Iranom in del poti kopiraš!
Nomad!
Forum je zaprt za komentiranje.