Najdi forum

Jez v Italiji?!

Hoj!

Pred časom je bila na TV ena oddaja o jezu v severni Italiji, ki je bil baje eden največjih na svetu, ki pa ga je potem plaz odnesu (ali nekaj takega), ampak so ostanki vsega skupi še danes vidni (in je bale prav zanimivo), zato me zanima, če mogoče kdo ve, kako se temu jezu reče oz. v katerem kraju to je. Upam, da se bo kdo našel, da se spomni. Namreč se malo odpravljamo na krajši par dnevni izlet tja okrog, pa bi še jez mimogrede pogledali.

Hvala, če se bo kdo spomnu?! Pozdrav!

Jez je bil v Vajontu v Benečiji (blizu Pordenoneja). Voda in plaz sta takrat (1963) pobrala več kot 2500 ljudi.
Tamkajšnja stran na internetu s slikami (v italijanščini) http://www.vajont.net

Pozdravljena!
Kolikor vem gre za nesrečo ,točnega časa dogodka ne vem ,ki se je zgodila pri kraju Longarone 20 km severno od Belluna na cesti proti Cortini da Mpezzo.Jez o katerem je govora se ni podrl ampak je voda v jezu spodjedla brežine okoliških hribov in vse je zdrsnilo vjezero ,ter spodrinilo vodo ,ki je pljusknila preko jeza,ter zalila nič hudega sluteče prebivalce Longaroneja.Koliko žrtev je bilo ne vem,vsekakor pa se je vse skupaj zgodilo nenadno in nič niso mogli predvidevati.Longarone so obnovili in ljudje živijo še naprej pod tem jezom,vsaj lani jeseni je še stal.O tem dogodku sem gledal reportažo,ter pričenanja prizadetih ljudi,ter strokovnjakov.ki so nekako poskušali razjasniti to tragedijo!
L.P. DANI/R

Hvala za odgovore. Tudi jaz sem gledala to reportažo, ampak sem pozabila, kako se jezu reče. Hvala še enkrat.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close