Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Jermen – NUJNO

Jermen – NUJNO

Lepo prosim za komentar oz. mnenje

Podatki o avtu:
Cordova Vario 1,6 letnik 12/99, 79500 km, redno servisiran na pooblaščenem servisu (na cca. 9 mesecev naredim 15.000 km), vožen večinoma na daljše relacije

Moja razlaga situacije: Včeraj mi je na avtocest p čil jermen. Torej nekaj sem zaslišala v motorju in za vsak slučaj izklopila avto in počakala na AMZS, ki so mi avto odepeljali na servis. Tam so seveda pametni serviserji najprej mislili, da mi je (ženski) zmanjkalo bencina in sem kar tako klicala AMZS No in potem so družno ugotovili, da je počil jermen, za ventile in ostalo pa bodo videli danes.
Opozorila sem jih, da je pri prejšnejm servisu 65000 km bilo na delovnem nalogu napisano, naj preverijo jermene (ker je to mož omenil), in da so rekli, da je vse v redu. No oni so pa komentirali, da mi je mogoče kak kamen priletel v motor in mi raztgal jermen Dali so mi nadomestni avto in to je to..
Sicer naj povem, da sem drugače z tem servisom zelooo zadovoljna.

Ali je to klasična napaka pri tem avtu ali kako si lahko to razlagam?
Imam kaj za pripomnit, glede na to da bi naj jermen že prejšnjič pogledali?
Kaj pomeni v tem primeru garancija mobilnosti?

Hvala za kakršen koli komentar

Barbara

P.s. Jaz še vedno upam, da se bo vse čimbolj ugodno končalo.

Bojim se, da kaj pametnega ne boš uredila po mirni poti, ker bo šlo za zeeeelo velik strošek.
Pa si ziher da je počil glavni jermen (ki žene ventile), ker to kar oring poči in zropota in motor v trenutku ustavi (ter seveda polomi kar precej stvari).
In mimogrede: k temu jermenu ne more kar tako zletet kamen, ki bi ga razcefral, ker je vse skupaj s plastiko zaprto.
Zakaj je prišlo do tega je nesmiselno ugibat, ker točnega razloga ne boste ugotovili, serviser pa svoje krivde ne bo priznal…

točno tako, kot pravi peters. Kriva je lahko sama napaka na jermenu ali pa dotrajanost jermena, to pa bi morali opaziti na samem servisnem pregledu že sami brez posebnega opozorila. Pozanimaj se oz. poglej v servisno knjižco na koliko je predvideno, da se ta jermen mora menjati! In če se tukaj ne ujema in imaš avto redno servisiran lahko dokažeš zlahka, da je kriv servis, ker ni napravil predvidenih del, ki si jih tudi plačala, drgač pa je to bolj težko. saj je vse povezano z veliko stroški. Tvoj jermen je star že 6 let, če še ni bil nikol menjan.

Pri mojem renaultu je to predvideno na 120.000 prevoženih km ali vsakih pet let! Vendar na servisu zaradi preventive to menjajo raje prej pri 90.000 prevoženih km.

Če avto redno voziš na servis, sploh pa, če vedno na istega, bi te morali na menjavo jermena opozoriti. Jermen se menja na št. kilometrov oziroma na toliko in toliko let, kot je to pač predpisano v servisni. Je pa ta interval odvisen od avta. Strošek ne bo majhen, zato se malo poglobi v te podatke. Vsekakor mislim, da te je na to dolžan opozoriti mehanik, tako kot na zlizane bremze in ostale zadeve.

Avto je že iz servisa…

Razlaga je bila nekako takšna, da je natrgalo mikro jermen (čisto ob zunanji strani), ki se je zavil za vodno črpalko. Poškodovani so bili tudi ventili in… no ja, več je razvidno iz porabe materiala.
Istočasno so naredili tudi redni servis, ki je bil ravnokar potreben in sem ga zahtevala.

Pravijo, da je avto preveč star za reklamacije, da če bi se to zgodilo lani, bi še mogoče šel 30% popust, tako pa… In da je tisti del jermen, ki ni bil strgan izgledal čisto vredu in naj bi bila poškodba zaradi kamna ali podobno… Saj se ne morem z njimi prerekat, ker se pač ne spoznam na to.

Kaj so zamenjali oz material: motorno olje, dročniki (8 kom), antifriz, Obroč tesn, dve žarnici, vijak, tesnilo glave, tesnilo kolektorja, tesnilo pokrova ventilov, tekočina za steklo, ventil (4 kom), napenjalec, zobati jermen, oljni filter, jermen.

In delo: servisni pregled, demontaže, montaže, sestavljanje, razstavljenje glave motrorja, popravilo izpušnega sistema (malo so privarili izpuh) z 30% popustom zaradi starosti avtomobila
Avto je bil gotov v 8 urah in je bil sveže opran, dobila sem nadomestni avto (brez doplačila)…

Za ceno: 105.000,00 SIT

Vse pohvale servisu (Seat Avto CERAR, Kamnik).

Mislim, da sem jo kar dobro odnesla, ali se motim?

Hvala za komentarje in LP,

Barbara

Za to napako, če je avto bil redno servisiran so v celoti odgovorni na servisu, tko kot so ti že zgoraj povedali. Sam prerekati se z njimi ali pa celo tožiti je večja zguba denarja. Dobro pa jim je vseeno povedati, da se tudi ti malce spoznaš in da ni čisto tako kot oni pravijo.

Glede cene imaš prav, si jo kar zelo dobro odnesla. V bistvu te je ta strgan jermen, mislim škoda zarad tega stala cca 30.ooo SIT, glede na to, da bi morala ta čas opraviti redni servis in hkrati tko in tko menjati tudi jermen. Saj če se ti ne bi jerman strgal, bi te ta redni servis glih tako pršu čez 70.000 sit.

New Report

Close