Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ječmenovo kafe

Ječmenovo kafe

….mi je pred leti ena nona (ene95let) iz vasi v zahvalo za eno uslugo prinesla kafe, po njejno “t najbulš kafe” v papirnati vrečki od cukra….

Notri pa sveže pražen ječmen iz “brštolina” (posebna posoda za peko ječmena). Zmeraj si ga je sama spekla.
…sem se zahvalil, in un škartoc dal med ostale kafete, glih neke strašne volje po tem kafetu nisem imel. In pol en dan zmanjka kafeta (ja, jebiga, to tud rata), sosede ni doma….ja nč, zmeljem un pražen ječmen, nekaj je nekaj, nč je pa goli nič….
Ga skuham tako kot je naročila…počakam malo…in pol ugotovim, da je pravzaprav čisto OK. Samo ker sem(smo) zadrogirani z Drogo in unim močnim okusom, tega nežnega po praženem ječmenu sploh ne čutimo več….

jst pijem popoldan doma sicer instant kavni nadomestek iz praženega ječmena.
naredim z vodo in malo mleka… je meni zelooo okusna kavica…
ta prava turška mi je premočna in je ne pijem… zjutraj pijem kapučin od barcaffeja (in še to polovico pripravka v vrečki, da ni premočno), za popoldan pa raje ta ječmenček in mi je res okusno in dobro… :))

Jecmemovo dobro, samo ce imas tezave z glutenom, ga crtaj. Drugace je telesu bolj prijazno.

Si me na mojo nono spomnil, tudi ona ga je pekla. Kako je bilo dobro!

ah, bela kava iz mojega otroštva
pol divke, pol proje…..

Kakšna je to posoda?

Kava mojega otroštva, narejena točno tako, kot pišeš. Zmlet ječmen sproti vsak dan, v ročnem kavnem mlinčku.

http://www.bolha.com/umetnine-starine/gospodinjski-pripomocki/ostali-gospodnijski-pripomocki/prazilec-kave-1302465037.html

…..prov za en prov, če je ta nona https://www.youtube.com/watch?v=uNIZfgFJ3t0 upala kuhat nonotu čikorjo kot za pravo kafe celo življenje……je pol že res, vse je u glavi:))

An bogi nono se je lementav, ko su mu skuhali tapravo kafe pol po tistem ko mu je nona umrla…..

…sej fino kafe je an lepuo diši, Ma bujšga je skuhala ranca tastara…….Ej tazga kafeta……na svetu več ni:((

Hvala za link do čudovitega videa! Me je spomnilo na mojo nono. Tudi moji otroci (tako kot sem jaz pred leti) dobijo kdaj cikorijo za pit. Najraje jo pijejo pri njihovi noni, moji mami. Ma ne zna noben tako narest ko nona! 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close