Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Je to zame normalen krvni tlak?

Je to zame normalen krvni tlak?

En teden nazaj sem bil pri osebnem zdravniku na pregledu. Ko je izmeril pritisk, je rekel, da imam nekoliko povišanega. Imel sem ga namreč 136 mmHg. Poleg tega mi je priporočil, naj si vsak dan izmerim pritisk. Po potrebi pa naj se še enkrat naročim na pregled. V povprečju sem imel pritisk okoli 135 mmHg. Samo enkrat sem ga imel malce nižjega, in sicer 121 mmHg.

Zdaj pa me zanima, če je to zame (star sem 19 let) normalen krvni tlak ali ne? Naj grem še enkrat do zdravnika?

pri merjenju tlaka moraš vedno navesti obe vrednosti, zgornjo in spodnjo.

sicer pa je za tvoja leta to malce visok tlak. nekje običajen bi bil (zgornji) okoli 120/80

Kaj pomeni; če imam spodnji tlak nizek? Tam okoli 60 ali pa tudi manj?

Za začetek, ko pišeš ali govoriš o krvnem tlaku piši vedno obe vrednosti. Gornjo in spodnjo. Samo ena vrednost nikakor ni dovolj. Pa meri si ga izmenično na obeh rokah.

Glede pregleda upoštevaj navodila zdravnika! Trenutno velja, da pritisk višji od 130/90 je previsok. Je pa seveda pomembo vedeti veliko več saj je ta vrednost lahko za nekoga še sprejemljiva, za drugega bo pa to že tako visoko, da ne bo funkcioniral.

Kaj si pa sam naredil za to, da bi bil pritisk nižji? Prehrana, telovadba? Si zmanjšal vnos soli recimo?

Previsok je pritisk nad 140/90 mmHg.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hypertension

Kaj pomeni. če imam tlak 130/60
Starost 50 let.

Tlak ni previsok, vendar pa velika razlika med sistolnim in diastolnim pritiskom pomeni, da imaš slabo podajne žile. Njihova stena je zatrdela, zato se ne morejo prilagajati sunkom krvi, ki jo srce pošilja po arterijah. Če zapovrh še kadiš, je vse jasno – ateroskleroza.

Previsok je pritisk nad 140/90 mmHg.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hypertension%5B/quote%5D

Po mednarodnem dogovoru je bil 140, sedaj so spustili na 135 oziroma ob pristonosti še kakšne druge bolezni je mejna vrednost 130. Kadar osebe ne poznamo je prav, da pišemo o tej nižji vrednosti, ko mora vsak v kolikor se ponavlja obiskati zdravnika.

Lahko bi pa debatirali o tem ali je te mejne vrednost res potrebno nižati (isto spuščajo mejne vrednosti holesterola, sladkorja…) ali je to le moč farmacije, da se čimprej začnejo predpisovati tablete.

Ko popravljate druge se pa vsaj malo bolj podrobno pozanimajte. Wikipedija je fajn pa vendar veliko presplošna in tudi neuporabna, če odpremo kakšen star zapis.

Če ne poznaš človeka, mu sploh ne smeš deliti zdravstvenih nasvetov. V bistvu te občudujem, kako korajžna si pri tem ravno ti!

Pri pridruženih bolezenskih stanjih, kot jih omenjaš, je zgornja dovoljena meja 130/80 mmHg in ne 130/90 mmHg. Evo, vem celo brez wikipedije!

Če ne poznaš človeka, mu sploh ne smeš deliti zdravstvenih nasvetov. V bistvu te občudujem, kako korajžna si pri tem ravno ti![/quote]

Korajžna pri čem? A pri tem, da sem mu napisala, da naj upošteva navodila svojega zdravnika?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close