Je to smiselno?
sem se odločila, da še jaz poskusim odpret eno temo, ker se z družino glede tega kregamo že kar nekaj časa, pa se mama še kar ne upre.
Torej, imam strica in teto, ki sta na premožnejši strani, ki sta nama z bratom, ko sva bila še v srednji šoli pomagala. Stric ima podjetje, preko katerega nama je obema nakazoval kadrovsko štipendijo (nekaj malega, za urbano in malico). Deal je vedno bil, da nam pomagajo samoinciativno, ker sva imela mamo samohranilko in je njen to vseeno malo olajšalo stvari.
To je bilo skoraj 10 let nazaj. Jaz sem 23, brat pa 25 in družine ŠE VEDNO konstantno zahteva neko hvaležnost od naju. Brat je dve leti nazaj diplomiral (torej že 5/6 let odkar je prenehal prejemat štipendijo) in je nas, mami, babi in mene peljal na kosilo. Teta je nardila cel halo zakaj ni bila povabljena, ker sta tudi onedva kao pomagala pri njegovi izobrazbi (ja, 5 let nazaj z drobižem).
Teta je učiteljica in je zelo avtoritarna, vedno je zahtevala, da se do nje obnašamo, kot do neke avtoritete, predvsem do mene, ker sem gobčna, je bila vedno odklonilna. Mojo mamo, svojo sestro pa je tudi pogosto matretirala in zahtevala od nas da se ji uklonimo in vsakič sklicevala na to klinčevo štipendijo.
Zdaj mi pa povejte a je to fer? Meni se zdi, da če si dobrodelen, e zahtevaš celo življenje hvaležnosti zato? ali sem jaz premalo hvaležna? matretira mi familijo že leta in leta, da je vse po njeno zaradi tistih borih nekaj sto evrov. mami sem že miljonkrat rekla naj jo stera, a ne upa.
khm khm očitno je mami in vam ta denar vseeno nekaj pomenil, sicer se tega ne bi šli. Običajno se to dogaja, če so družine tesno povezane. Brat bi morda moral biti malo bolj diplomatski in ju povabiti vsaj na kakšno pijačo, ali se oglasiti pri njima oz. bi lahko mama skuhala kosilo ipd., da na nek način to zgodbo zaokrožite.
Kakšen odnos imata tvoja mati in njena sestra ni tvoj problem. Najbrž mami paše po eni strani, da se dela bogico (domnevam, da živite pri babici), da ji ljudje pomagajo in so vsega drugi krivi.
Če imaš ti dolg jezik, potem ga uporabi, da boš bolj samostojna kot tvoja mati in poskrbi, da boš kokodakala v svojem kokošnjaku.
Pri vas ni problem ta stipendija in denar, ampak na splosno slabi familijarni odnosi, zaradi katerih nekdo zahteva hvaleznost in zaradi teh istih slabih odnosov nekdo drug ne cuti nobene hvaleznosti!
Ce je bil to ubogi drobiz, zakaj sta to sprejela?!
Kot je ena ze napisala, oba z bratom imata diplomi in sluzbi, sestejta koliko je bila stipendija, pristejta obresti vseh teh let in teto lepo pivabita na kosili in ji svecano vrnita denar.
Problem resen!
Aja, no, tega pa vidva ne bi, a ne?! ?♀️?♀️
Ziritirana, 21.07.2021 ob 14:06
To sem že razmišljala, in predlagala da vrneva vse, saj sedaj imava, ker jih mam počasi dovolj. Pa se mami in babi upirata, da bo to zanje pljunek v obraz,
Odvisno kako vrnes.
Kot sem ze napisala, lepo ju povabite na kosilo, denar lepo zapakiraze, se zahvaite za pomoc in vrnete kuverto z denarjem kot darilo.
Tako nimata kaj biti uzaljena, se fajn se jima bo zdelo.
Ampak kot receno, vasi odnosi so na splosno slabi in bedni, vidva nista sposobna to naredili lepo, kultivirano, sofisticirano in dostojanstveno, tako da tudi onadva potem tega ne moreta sprejeti na lep nacin.
Ti si eno zoprno gobezdalo, ki bi teti vrgla denar kot psu! Oprosti, ampak ena odrasla, izobrazena in zrela oseba to ne pocne tako, ampak se dvigne nad celo situacijo, preraste sebe in naredi to na kultiviran in dostojanstven nacin, s katerim na koncu doseze veliko vec, kot z otresanjem gobca.
Hm, mogoče se motim, ampak kadrovske štipendije se davčno splačajo podjetjem. Tvoja teta je takšna kot je, jaz denarja ne bi vračala, zato ker ni bilo posojilo in tudi, če ga dobi nazaj, ji bo to bistveno manj pomenilo, kot je tvoji mami (verjetno niti ne tebi), takrat. Pri denarju ni pomembno samo koliko ga je, ampak tudi da je takrat, ko ga potrebuješ. Si tudi še mlada in ti 5 let pomeni veliko, tvoji teti pa se najbrž zdi včeraj. Namesto tega bi jaz na vajinem mestu z bratom kupila neko simbolično darilo za strica in teto (stensko sliko, uro, kip…) s posvetilom in pismom, v katerem bi diplomatsko napisala, da se jima zahvaljujem za vso pomoč, ki je bila dana ob pravem času. Zdaj pa je čas, ko se postavljaš na lastne noge in utiras lastno pot, mogoče ne vedno takšno, kot si jo zate predstavljajo drugi, a kljub vsemu hvaležnost, da ti je to sploh omogočeno. Povabila bi ju na večerjo in se tam uradno zahvalila – ter s tem zaključila to poglavje. In vsakič ko boš pomislila na to zadevo ali pa ti jo bo očitala mati – bo stvar zate rešena.
Jz mislim, da je to zelo dobra resitev. Ce sam od sebe pomagas familiji je zelo gnilo, da to meces naprej. In metala ti bosta cel lajf. Lepo povabis na pijacko, das dnar v kuverto in prijazno reces hvala tetkica zlata, zdaj ti lahko povrnem. Zlo verjetno bosta uzaljena, ker sta hotla na to karto spilat se naslednjih 50 let tko, da bols zate, da mas ciste racune in ti nimata za nic vec morit.
Bedni odnosi
razumljiv in pravilen odgovor.V družini nikoli ne gre za denar ampak za odnos, sploh če denar imaš.Niti ne vemo ali imata teta in stric svoje otroke.Nečake imamo radi kot svoje otroke!Sestre in brati bi se morali imeti radi .Družino moraš ceniti in se zavedati, da boš imel le njih v res težkih trenutkih.Izgleda , da ena diploma ni dovolj in bo potrebno narediti življenjsko diplomo.Življenje je tisto, ki te bo naučilo da ti gobcanje in povzročanje razdorov samo škodi .Kaj pa bi bilo narobe s tem, da bi vajine uspehe skupaj z vami proslavila tudi stric in teta?
Vračati denar za nazaj prav nič ne pomaga, bi ga morala zavrniti takrat v srednji šoli. Ker tudi če ga vrneš, še vedno velja, da sta vama delala uslugo, saj sta pomagala takrat, ko sta rabila.
Praviš, da je bilo za malico in urbano, torej bi to bilo danes cca 50 eur na vsakega. Meni se ne zdi tako malo, vsak mesec šenkat 100 eur. 4 leta?
Eni pravijo, da gre štipendija v stroške podjetja. Ni nujno, ker lahko štipendiraš, da je davčno oproščeno samo, če je šola štipendista v skladu z dejavnostjo podjetja. Pa vseeno je treba ta denar tudi zaslužit, ne pade z neba.
Suma sumarum, jaz bi tudi rekla, da si nehvaležna, na eno bogo kosilo bi jih pa res lahko povabila, še sploh, ker si vabila tudi babico, torej ni bila najožja družina. Po mojem mnenju sta z bratom dolžna hvaležnost, tega ne moreš sedaj odplačati z denarjem, res pa si ni treba pustiti, da se to kar naprej meče ven.
Glej, pred leti sem tudi jaz pomagala svojemu nečaku, ko se je šolal. Nič posebnega, kupila sem mu kaj za oblečt, plačala kakšen izlet, knjigo, mu dala kakšen denar, ga peljala na počitnice. Pri hiši je bilo veliko otrok, denarja pa malo. Škoda se mi je zdelo, da tako bister fant ne bi študiral. Ampak ko je pa diplomiral, je na kosilo povabil vse živo, mene pa ne. Še zdaj sem žalostna, ko pomislim na to. Vseeno sem prispevala za darilo in to je to. Meni je itsk največje darlo to, da je diplomiral in si uredil življenje. Res ne vem, zakaj teto niste povabili na kosilo? Še bolj pa ne razumem, zakaj ste od nje sprejemali denar, če vam je bilo tako neprijetno.
Ziritirana, 21.07.2021 ob 13:48
sem se odločila, da še jaz poskusim odpret eno temo, ker se z družino glede tega kregamo že kar nekaj časa, pa se mama še kar ne upre.
Torej, imam strica in teto, ki sta na premožnejši strani, ki sta nama z bratom, ko sva bila še v srednji šoli pomagala. Stric ima podjetje, preko katerega nama je obema nakazoval kadrovsko štipendijo (nekaj malega, za urbano in malico). Deal je vedno bil, da nam pomagajo samoinciativno, ker sva imela mamo samohranilko in je njen to vseeno malo olajšalo stvari.
To je bilo skoraj 10 let nazaj. Jaz sem 23, brat pa 25 in družine ŠE VEDNO konstantno zahteva neko hvaležnost od naju. Brat je dve leti nazaj diplomiral (torej že 5/6 let odkar je prenehal prejemat štipendijo) in je nas, mami, babi in mene peljal na kosilo. Teta je nardila cel halo zakaj ni bila povabljena, ker sta tudi onedva kao pomagala pri njegovi izobrazbi (ja, 5 let nazaj z drobižem).
Teta je učiteljica in je zelo avtoritarna, vedno je zahtevala, da se do nje obnašamo, kot do neke avtoritete, predvsem do mene, ker sem gobčna, je bila vedno odklonilna. Mojo mamo, svojo sestro pa je tudi pogosto matretirala in zahtevala od nas da se ji uklonimo in vsakič sklicevala na to klinčevo štipendijo.
Zdaj mi pa povejte a je to fer? Meni se zdi, da če si dobrodelen, e zahtevaš celo življenje hvaležnosti zato? ali sem jaz premalo hvaležna? matretira mi familijo že leta in leta, da je vse po njeno zaradi tistih borih nekaj sto evrov. mami sem že miljonkrat rekla naj jo stera, a ne upa.
Meni tu ni jasno s to zgodbo, luknje. Učiteljice gredi tudi v penzion ali operni nabija oppn. Znajdi se. Proti vetru ne moreš. Ta nasvet sem si zapomnila. Hvala osebi. Ta Corona in delo od doma, ok fino vrtinec, ko ljudje ne zmorejo več kinda sami s seboj, z drugimi manj Samo teženje, pa šolarji, pa daj, ok, otrok bo pa babici/dedku. Boste počasi nehale.
Ne, nikakor ni fer, takšno početje od njiju, sploh od tete je navadna svinjarija. Tu sploh ne gre za uslugo ali hvaležnost, enostavno teta izkorišča zadevo za zdravljenje svojih frustracij, to je vse. Če na faksu ni več prejemal štipendije, se za to kosilo ob diplomi sploh nima kaj usajat. A ko je maturiral, pa še ni bilo problema? Najbolje se je boš/bosta rešila, če ji na nekem družinskem srečanju vrneta denar v smislu “da je ne bo več bolelo”. Seveda se ji najprej lepo zahvalita, da bo sramota še večja
Vidva z bratom sta bila 13 in 15, vajina mami bi morala vedeti kakšno sestro ima ter da bo drobiž pod gobec metala. Sem prepričana, da nista nekaj žrtvovala, to je šlo preko davkov pa prispevkov pa tralala od podjetja – ni šlo iz njunega žepa odtrgano od ust! Ni zdaj drobiž, njuno trganje od ust pa tudi ne.
Tudi okoli tega vračanja – saj ni šlo iz njunega žepa, vidva oz. Vajina mami je to veselo vzela, to je npr. 100-150/mesec x2 x10let x12mesecev – ni zdaj neki drobiž in sem prepričana, da ga nista porabila samo za star kruh in vodo.
Krivda je na vajini mami, ki je vedela kakšno sestro ima (vidva sta bila otroka), vajina teta pa je tudi navajena “iztržiti”. Ne moreš “vrniti” podjetju, njuno pa tudi ni, takrat ste ga “rabili”, tudi če zdaj ne.
Predlagam, da sprejmeš dejstvo, da takšna je in se naučiš kar lahko za naprej ob plačevanju nazaj. Ne pozabi, da se ne gre za denar ampak dominanco. Vseeno je ali ti meče pod gobec štipendijo, svoj učiteljski poklic (ubogi učenci), da te je enkrat na urgenco peljala, da te je 15min čuvala kot novorojenko, da si se prisedla na prazen sedež zraven nje na avtobusu ali da je prišla k vam na skuhano kosilo in se ji kos solate zataknil za zobe potem pa “strošek in delo” umivanja zob ter “trpljenje in škodovanje”…
To je vedenjski vzorec! Če se situacija ne zgodi, se jo naredi, če se je ne more narediti, pa je jo izmisli.
Takšna je, spremenila nje ne boš, svoj odziv in še bolj pomembno, svoja pričakovanja pa lahko.
Lp
Preddopustniška, 22.07.2021 ob 22:45
Glej, pred leti sem tudi jaz pomagala svojemu nečaku, ko se je šolal. Nič posebnega, kupila sem mu kaj za oblečt, plačala kakšen izlet, knjigo, mu dala kakšen denar, ga peljala na počitnice. Pri hiši je bilo veliko otrok, denarja pa malo. Škoda se mi je zdelo, da tako bister fant ne bi študiral. Ampak ko je pa diplomiral, je na kosilo povabil vse živo, mene pa ne. Še zdaj sem žalostna, ko pomislim na to. Vseeno sem prispevala za darilo in to je to. Meni je itsk največje darlo to, da je diplomiral in si uredil življenje. Res ne vem, zakaj teto niste povabili na kosilo? Še bolj pa ne razumem, zakaj ste od nje sprejemali denar, če vam je bilo tako neprijetno.
Tudi jaz podobno, nečak me ne pogleda več.
Forum je zaprt za komentiranje.