Je… ti pralne stroje
Kolega je preklel svoj prejšnji stroj, pralno sušilni, je dejal ta stroj cunje pere na suho, seveda nek “varčnež” češ ne porabi vode, ne porabi elektrike, torej nalije vode toliko da so cunje malo fajhtne, ker je tako malo vode je tudi ta mimogrede ogreta, potlej pa menca tiste cunje , motor pa ne porabi skoraj nič, evo pa dobimo super varčen stroj..
zato folk ne kupujte ” varčnih” strojev, poglejte koliko vode porabi, če jo več bo tudi pral bolje..
400 000 bedakov na 470 000 podlage, 09.08.2025 ob 08:53
Kolega je preklel svoj prejšnji stroj, pralno sušilni, je dejal ta stroj cunje pere na suho, seveda nek “varčnež” češ ne porabi vode, ne porabi elektrike, torej nalije vode toliko da so cunje malo fajhtne, ker je tako malo vode je tudi ta mimogrede ogreta, potlej pa menca tiste cunje , motor pa ne porabi skoraj nič, evo pa dobimo super varčen stroj..
zato folk ne kupujte ” varčnih” strojev, poglejte koliko vode porabi, če jo več bo tudi pral bolje..
Po moje maš prav. Naj gredo v …
Tina in Marina, 09.08.2025 ob 08:58
pred desetimi leti so tudi gate bile boljše kvalitete. Se ti ne zdi.
Ja ampak ne mi rečt da ti po 10 letih mirno spustijo dušo, ko po naključju zamenjaš stroj. Prej so ble pa čist OK? Ne pozabit, boksarce na tri luknje pa manloh na par knofov.
😀
2 leti nazaj sem kupovala pralni stroj in kupila Beko za cca 450€ z nekaj popusta.
Sem gledala tudi boljse znamke in sprasevala prodajalce vse in svasta, iskala sem stroj, ki porabi dovolj vode, ne pere 3 ure in pol na 40 stopinj ter lahko jaz upravljam z njim in ne on z mojimi oblacili.
Takrat sem imela na izbiro 3 opcije: Beko, Candy in Bosh profesional za 1.600€. Candy je odpadel zaradi garancije, med Bekom in Boshem je prevladal podatek, da je servis pri vseh znamka eno sranje in da nikdarne ves, kdaj se bo kaj pokvarilo, ceprav ta Bosh je bil po tehnicnih podatkih res stroj in pol.
Moj Beko ima moznost vec vode, pere 40 minut na 40 stopinj, uro in pol na 90 stopinj in mi je super. Ima tudi eko in podobna sranja programe, a teh ne uporabljam, skrajsane programe, ki perejo manj kot 30 minut, pa uporabljam samo, da kaj sperem ali namocim, tudi to je en sit od pranja, v 20 minutah pac perila ne operes.
Nekdo je omenil materiale in kvalitezo, to se pa strinjam 20 let nazaj so bila oblacila bistveno bolj kvalitetna kot danes.
lloyd, 09.08.2025 ob 09:10
Sam res, na centrifugo sem pa pozabil… eh…
Ja, pa pogoj je bil še velika vrata, ne samo klasična velikost, da brez težav potisnem v pralni stroj tudi kako odejo.
In pa da ima dodaten samostojen program mehčanja-izpiranja (mehčalca ne uporabljam, dam pa kake stvari kdaj na dodatno izpiranje, običajno kako spodnje perilo).
Pa garancija vsaj 5 let in ne samo 2.
Kupila sem ga v akciji v Mercator tehniki, porabila še pike (je bil ravno tak čas), pere brez težav zdaj že kar nekaj let, v garanciji že ni več.
Gorenje, pa ne ravno najdražji, ne pa tudi najcenejši, nek srednji rang.
lloyd, 09.08.2025 ob 08:45
Se še komu zdi da tanovi pralni stroji predolg mečkajo cunje? Pa to vse potrga. Bemu mat, tastar mi je lahk po 5, 10 let pral gate, ko sem šel pa na ta novga pa vse strga…. Pa to ne ene ta pocen ampak une tabol iz C&A, za evro pa pol tri pare, še izpred korone, ko so še znal delat…
Danes vsi pralni stroji perejo na suho oz. varčujejo z vodo, ker je pač takšna direktiva EU. Ne moreš več kupit takšnega pralnega stroja kot so bili včasih, ko so res prali z dovolj vode. Ti pralni stroji danes porabijo +/- 40 litrov vode na cikel, kar je definitivno premalo, da bi bile cunje kvalitetno oprane.
Obstaja vsaj eno področje na katerem ni prevar?
Pralni stroji so včasih delali po 20-30 let. Naše babice, mame, so imele takšne. Ja, tudi popravljali so jih ampak je dejstvo da so trajali več desetletja.
Vprašam mojstra zakaj mi je stroj crknil takoj po pet letni garanciji? Imajo morda kakšni alarm ki se vklopi prav takrat? Mojster pravi, “ja, namenoma jih naredijo tako da boste nakupili novega ali vsaj zamenjali drage rezervne dele. Znajo vsekakor narediti trajnostni stroj ki bo deloval desetletja in še to da se ne bo pokvaril. Ampak, potem bodo zaprli vse možne tehnične trgovine, servise, trgovine z rezervnimi deli,… ”
Skratka, govori se o ekologiji, trajnostni (nateg), ipd. V prakso pa ni tako skoraj na niti enem področju. Vse je v nasprotju tega. Samo da bi kapital cvetel.
Enako je za oblačila, pohištvo, avta, kolesa,…
Kvantiteta in ne kvaliteta.
Trobimo pa da smo v obdobje visokega tehnološkega razvoja!? Kje? Na še večji porabi? Da ves čas menjamo stroje, avta, mobilne, oblačila!?
Tisti ki so strokovni točno vedo da se gre za nateg zahodnih, razvitih držav. In nič drugega.
Še ena prevara, 09.08.2025 ob 11:44
Obstaja vsaj eno področje na katerem ni prevar?
Pralni stroji so včasih delali po 20-30 let. Naše babice, mame, so imele takšne. Ja, tudi popravljali so jih ampak je dejstvo da so trajali več desetletja.
Vprašam mojstra zakaj mi je stroj crknil takoj po pet letni garanciji? Imajo morda kakšni alarm ki se vklopi prav takrat? Mojster pravi, “ja, namenoma jih naredijo tako da boste nakupili novega ali vsaj zamenjali drage rezervne dele. Znajo vsekakor narediti trajnostni stroj ki bo deloval desetletja in še to da se ne bo pokvaril. Ampak, potem bodo zaprli vse možne tehnične trgovine, servise, trgovine z rezervnimi deli,… ”
Skratka, govori se o ekologiji, trajnostni (nateg), ipd. V prakso pa ni tako skoraj na niti enem področju. Vse je v nasprotju tega. Samo da bi kapital cvetel.
Enako je za oblačila, pohištvo, avta, kolesa,…
Kvantiteta in ne kvaliteta.
Trobimo pa da smo v obdobje visokega tehnološkega razvoja!? Kje? Na še večji porabi? Da ves čas menjamo stroje, avta, mobilne, oblačila!?
Tisti ki so strokovni točno vedo da se gre za nateg zahodnih, razvitih držav. In nič drugega.
Letos je začela veljati EU direktiva, da morajo biti aparati popravljivi tudi po izteku garancije in to za normalno ceno.
Kao zmanjševanje odpada.
V stroje se naključno montira napako, da zdržijo tja do osmih let.
Mesec nazaj smo odstranili Gorenje. Star je bil 28 let, čudovito je opral, lahko bi le zamenjali vrata in bi gural še naslednjih 20 let.
Nujno vklopite gumb za višji nivo vode. Le tako se cunje dobro operejo.
Kvaliteta oblačil pada, enako čevljev, kljub znamki. Se pozna, da jih ne dela evropska roka.
Forum je zaprt za komentiranje.