Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika je res, da je oljčno olje lahko karcinogeno?

je res, da je oljčno olje lahko karcinogeno?

Torej slišala sem, da je ekstra deviško oljčno olje lahko karcinogeno pri visokih temperaturah in zato ni primerno za kuho oziroma peko. Je to res? Mi lahko kdo razloži, kako in zakaj do tega pride? Torej oljčno olje sploh ni primerno za kuhanje ali kaj?

Ne, ni res.
Res pa je, da se s segrevanjem manjšajo zdravilne učinkovine v oljčnem olju, ne postane pa potem to kancerogeno.

Hladno stiskanih olj se ne segreva, tako za kuho niso primerna.

NI RES. Gre za famo, ki se je razširila sredi devetdesetih, da oljčno olje in ostala nenasičena rastlinska olja niso primerna za toplotno obdelavo, ker naj bi med segrevanjem v njih nastajale strupene trans maščobne kisline.

To ne drži, oljčno olje je zaradi svojih fizikalno-kemijskih lastnosti skupaj z bolj nasičenimi rastlinskimi olji (npr. kokosovo olje) eno najprimernejših olj za kuhanje in je varno tudi za cvrtje.

Točka zažganosti (temperatura pri kateri se maščoba spremeni in se začnejo tvoriti (strupene) sestavine neprijetnega okusa) oljčnega olja je pri 210 stopinjah Celzija, temperature pri cvrtju pa se gibljejo med 140 in 180. Edini argument, ki ni v prid cvrtju v deviškem oljčnem olju je njegova cena, pa še ta zbledi, saj to olje lahko za cvrtje večkrat varno uporabimo, če ga precedimo in ustrezno hranimo.

Hvala za odgovor! Sem vprašala še na drugem forumu, kjer odgovarja neka magistra,a ste mi vi znali bolje razložiti, tako da res hvala in lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close