jasminov riž-nujno
Hm, jaz imam samo tisti luknjičasti vložek na nogicah, ki ga vložiš v katero koli kozico. Za štruklje in zelenjavo je dober, za riž so verjetno luknjice prevelike, bi rekla tako na pamet. Zdi se mi, da ima lonec za kuhanje na pari poseben vložek za kuhanje riža. Bo povedala kakšna lastnica takšnega lonca…
LP Mimi
Jaz imam prav parni kuhalnik, ki ima dodano posodico za riž. Kako bi ga pa drugače skuhala na pari, pa niti slučajno ne vem.
Jaz sem riž za prilogo prej kuhala vedno tako, da sem nalila na riž toliko vode, da je med kuhanjem povsem izparela. Razmerje med vodo in rižem je običajno napisano na embalaži. Sicer pa sem jaz dala toliko vode, da je segala kake pol cm nad rižem. Riž prepražiš na malce olja, da postekleni in zaliješ z vrelo vodo, pustiš, da ponovno zavre, pokriješ in kuhaš cca 15 minut na nizki temperaturi. Na steklokeramiki med ena in dve. Med kuhanjem ne odkrivaš. Če na koncu ostane kaj vode, pustiš odkrito posodo na plošči, da voda izpari. Riž ostane vsako zrno posebej. Najbolje se tako skuha basmati ali paraboiled riž.
Mogoče sem kaj pomagala.
Tudi jaz vedno kuham riž kot Julija in se mi zdi, da se tako res nič ne izgubi. Sploh si ne morem predstavljati, da bi zlivala vodo dol:-))
Razmerje riž:voda je bilo včasih točno 1 del riža in 2 dela vode, merila sem točno v istih skodelici. Zadnja leta pri parboiled rižu vidim, da je to malo preveč vode, začela sem dajati 1 del riža in 1,5 dela vode. Tako se izide za večino sort.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.