jagodna marmelada
Pozdravljene,
Ta forum je res prava zakladnica idej in nasvetov, zato vas res prav lepo prosim, da pomagate tudi meni. Letos sem se prvič “skorajžila” in naredila bom jagodno marmelado. Seveda se nekoliko bojim, zato vas prosim za nasvete in kakšen dober recept. Predvsem me zanima, če imajo jagode dovolj pektina (Babi bo najbrž znala odgovoriti na to vprašanje) ali moram dodati še kakšno drugo sadje.
Hvala že vnaprej
O jagodni marmeladi (oz džemu) smo enkrat že debatirali – če ti bo kaj v pomoč, poglej na spodnji link:
Glede pektina ne vem – jaz sem delala džem z “vinercukrom” – želirnim sladkorjem. To pa zato, ker ga dam vedno manj kot je napisano v receptu (sladkorja) in sem tako bolj “ziher”. Aja, še to – pri zgornjem receptu lahko npr tudi namesto da pustiš cele jagode jih enostavno zmiksaš s paličnim mešalnikom.
Bodo pa še druge povedale svoje izkušnje.
sončen pozdravček.
Jaz vse marmelade delam z Želinom v prahu (male vrečke brez sladkorja), ker sladkor dodajam sama npr. 5 kg sadja in 1 kg rjavega trsnega sladkorja. Tudi vrečk Želina porabim manj kot je na vrečkah opisano, da velja za en kg mase, pa je še vedno dovolj kompaktna. Naredim tako, da dam sadje v posodo, dodam malenkost vode, da se v začetku na prime, dodam sladkor in mešam do vrenja, pustim samo kakih 15 minut vreti, dodam Želin in dišave, še malo prevrem in polnim v kozarce. Sadje običajno ne miksam, ker imamo radi koščke sadja, vkolikor pa želiš gladko marmelado pač razmešaš s paličnim mešalnikom ali na pasirko. Za začimbe uporabljam limonin sok(kar izdatno), lupinico limon, pomaranč, cimet, klinčke, rum….Vendar v isto marmelado ne vse naenkrat, ampak po okusu, kaj mi tisti trenutek bolj zapaše. S tem je npr. vedno jagodna marmelada, pa vsakokrat malo drugačna. Moj način je zelo nekompliciran, ker običajno nič ne tehtam, ampak delam kar “od oka”.
Forum je zaprt za komentiranje.