jadanje
Pri svojem delu se srečujem z večletnimi uporabniki računalnika. To je njihovo delovno sredstvo. In ugotavljam, da je vedno več tako imenovanih fahidiotov. Po letih in letih uporabe računalnika ne znajo postaviti na svojo delovno površino bljižnice do nekega programa, ne znajo poiskati z iskalnikom “izgubljene” datoteke….. enostavno ne vedo niti približno kako to njihovo delavno sredstvo deluje. Poznajo delo svoje vrste in to jim je dovolj. Na mojo veliko žalost pa to ni domena starejših.
Ostajajo praktično računalniško nepismeni.
Škoda.
Hvala ker ste brali, morala sem se potožit.
ja in ….
deloma se s tem strinjam, deloma ne.
Malce se še kot računalniški mojster vprašaj:
– ali smo uporabnike poslali na seminar – začetna uporaba računalnika
– ali smo uporabnike poslali na seminar – osnove operacijskega sistema
– ali smo uporabnike poslali na seminar – osnove MS Office
čeprav se zelo strinjam s tabo, ampak ne bi jim dejal fahidioti, temveč
tehnični lenuhi..
torej zakaj bi si belili svoje glavice, če lahko gredo v miru na kavo, sok ali
čaj, mogoče malico, računalničar naj se pa heca, popravi in odpravi moje
neumnosti..
Mogoče je tudi res, da so temu krivi (deloma) proizvajalci
programske/strojne opreme, ker imajo napisane take včasih
reciva “šlampaste” programe.
Sicer se pa mogoče še malce zamisli kako imate urejene
info. stvari v firmi (kaj lahko uporabnik počne/česa ne sme)..
kar zanimiva tema za debato..
Srmk, odlično temo si odprla.
Ker na mojem delovnem mestu skrbim in pomagam tudi tovrstnim uporabnikom in kdaj ob kakšnih “hudih” tudi pisano pogledam, te po svoje razumem.
Ker, če mene nekaj zanima, se pač grem to naučit ali pa po/vprašam. Ampak dopuščam pa tudi, in ne obsojam, da ljudje ravnajo tudi drugače.
Naša tajnica še danes piše dokumente kot nekdaj v WordStaru: vse nalaga v dokument z istim imenom, ki ima že 300 in več strani. Ampak mene to ne moti in pravzaprav se sploh noben ne sekira, ker punca vedno in hitro najde, če je treba kaj poiskat. V bistvu ima pet ali šest fajlov, naročila, pošta, gradiva, ipd… Zelo pregledno. Le backup dokumentov sem ji za vsak slučaj naštimala 😉
V moji službi je najpogostejši telefonski klic naslednji:
*gospa: “moj ekran je črn, ne dela.”
*moj odgovor: “gospa, a vaš monitor ne dela ali se vam ni naložil program za naš IS?”
Najpogosteje gre za slednje, ampak nikoli ne veš 🙂
Ampak, dajmo – poglejmo na zadevo tudi z drugega zornega kota.
Večina nas vozi avto, ne? Pa res vsi preberemo manual od avtomobila do zadnje črke? Ma, ga ne poznam, ki bi ga. Pa avtoradio: a vemo za vsak gumb zakaj je in uporabljamo in zakaj so vse funkcije? Jah, saj jih še na pečici v kuhinji ne. Pa motor, hm, morda ločim to, da je diesel ali pa bencinar, pol se pa že počasi neha (vsaj pri meni), število ventilov, taktov, ipd. – me sploh ne zanima. Saj imam avtomehanika. Pa nisem še slišala za začetni tečaj spoznavanja avtomobila 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.