Jabolčni “štrudl”
Pozdravljene
Jaz delam štrudelj iz vlečenega ali pa listnatega testa(kupljenega),
za nadev pa premažim drobtinice,potresem naribana jabolka dodam sladkorj,cimet,limonimo lupinico(kar tisto suho iz kozarčka) in ingver v prahu.Ko je pečen pa takoj premažem z vodo,kasneje pa potresem še s sladkorjem v prahu.Včasih pa drobtinic ne prepražim,ampak jih kar potresem po jabolkih.
LP DoJa
Jaz imam pa malo drugačno razdelitev, kaj je štrudel in kaj jabolčni zavitek. Vse, kar ste do zdaj opisovale, je po moje zavitek, štrudel pa je narejen iz kvašenega testa. Za jabolčni zavitek (tak iz listnatega ali vlečenega) testa jaz osebno ne vprašam dosti, bi pa jedla tistega iz kvašenega (kot za potico) vsak dan. Po možnosti še mlačnega. Mnjami.
Jzst, se vidi, da si Primorka!
Tudi sama sem dolgo poznala samo nonin “strukelj” (tako je ona rekla) iz kvasenega testa. Pa je vedno vprasala, kaksnega zelimo – kuhanega ali pecenega. In v en glas smo vsi vnuki zahtevali pecenega. Moz pa navija vedno za tistega v vlecenem testu.
Ko se je strukelj pekel, smo pa se pesmico peli:
Strukelj Mukelj,
kje si bil?
Pri teti v Sempetri.
Kaj ti je dala?
Golo pescice.
Kam si ga lozil?
Na ognjiscice.
Kje je tisti ognjisce?
Ga je vzela vodka.
Kje je tista vodka?
So jo popili voli.
Kje so tisti voli?….. In tako naprej. Jo se kdo poza?
To je spet spomin na nono . Lp
Hej!
Saj gre pesmica se naprej:
Kje si tisti voli? Tu je pa bilo grozno; vedno sem si zatisnila usesa:)
Jih je ubila sekirca.
Kje je tista sekirca?
Jo je zazgal ogenj.
Kje je tisti ogenj?
Ga je pogasila voda.
In potem se spet ponavlja, kolikor casa smo zdrzali. In vse to se je dogajalo ob velikem zidanem ognjiscu pri dragi nonici,kot smo ji pravili.
Poslusali smo tudi ” grozljive zgodbe”. Bilo nas je strah in uzivali smo obenem. Vse pa je spremljal vonj po kaksni dobri domaci hrani, ceprav samo kisla repa in v kepici polente skrit koscek klobase.
Bilo nam je res lepo in danes se sama ze babica velikokrat vracam nazaj s temi spomini. Upam, da se bo tudi moj vnuk spominjal domovine in babi, ki ga se vedno zelooo pogresa.
Se opravicujem, ampak tako je:) Lep vecer Babi
Drage moje,
ko ste že toliko mlele o štrudlu, naj še jaz povem mojo varianto.
Testo naredim mimogrede z mešalcem iz 250g moke, 50g olja, 1/8 l mlačne vode in malo soli. Med tem, ko pokrito počiva, naribam neolupljena izkoščičena jabolka. Iz 3 – 4 beljakov naredim trd sneg in v tega vtepem precej sladkorja, pač toliko, da bo 1/2 kg skute posladkane, dodam dva ščepca soli. V skuto vmešam rumenjake dodam naribano lim. lupino in nato rahlo vmešam še sneg iz beljakov.
Naribana jabolka in skutin nadev si označim v skledi na tri enake dele.
Testo razdelim s pomočjo moke na tri enake dele. Kuhinjski prtiček za brisanje posode ( 40 x 60cm velik) zmočim in ga močno ožamem, ter na tem razpotegnem po en del testa od treh delov. Debele robove porežem in zavržem, testo nadevam s skutinim nadevom, potresem z jabolki, posujem z nekaj z drobtinami, sladkorjem, cimetom in rozinami. S pomočjo prtička zvijem zavitek in ga dam na z maslom pomazan pekač .
V pekaču prelijem štrudel s ca 1/4 l mleka in ga pečem 3/4 ure pri 200 stop.
Bom pa odslej štrudel tudi takoj razrezala, tako kot je svetovala Babi.
Zelo sem radovedna, ali bo katera poskusila napraviti štrudel na tak način.
Pa še to, brala sem, da je treba umito limono tudi trdo obrisati.
Pa lp, E.
Jaz imam štrudl najraje iz listnatega testa. Naredim pa ga tako : sveže listnato testo čisto malo razvaljam, nato ga do 1/3 namžem s skutnim nadevom, na skuto potresem mlete lešnike ali orehe, na to pa dam zdušena jabolka, vse skupaj zvijem in spečem. Še vročega pa razrežem na kose ter ohladim na mrežici.
Lp ,Majuška
Hej, MAjuška!
Neka kuharica je povedala moji babici (in ona seveda meni:)), da naj se štrudlja, potem ko je pečen, še pol ure ne bi smeli “dotakniti”. Se pravi da ga tudi narežeš šele čez pol ure po pečenju, ker mora počivat….sama ne vem zakaj tako, mogoče bo pa le nekaj na tem – bomo morali enkrat spobat….čeprav vem, da je to zeloooo težko! :)))
LP
Forum je zaprt za komentiranje.