JABOLČNI ČIPS
Pri nas smo navdušeni nad jabolčnim čipsom, ki ga ima Mercator, v sklopu Lumpija.
Rada bi poskusila narediti ta čips še sama.
Imam sušilnik za sadje (pravzaprav neuporabljen) in jabolka. Kako pa naprej?
Moram jabolka s čim pokapat (mislim na limono), kako debelo bi jih morala narezat? Kako nastavim ta sušilnik?
Pravzaprav prosim katerokoli, ki ima izkušnje s sušenjem jabolk v sušilniku, da mi da kakšen nasvet kako se zadeve lotit.
Hvala in lp.
Hej!
Imam susilnik, ki ga jeseni pridno uporabljam ze nekaj let in to kar uspedno.
Tega Lumijevega jabolcnega cipsa ne poznam; bi ti verjetno se kaj narobe svetovala:)
Susim pa klasicne jabolcne ” Krhlje ” in se ravnam po prilozenih navodilih.
Debelina rezin: najvec 1/2 sirine mojega mezinca.
Najvec jih posusim kar z lupino vred in ne kompliciram; za kompot in za v usta so krasni. Vnuk jih je poimenoval v “babin cingum”, ker dolgo zveci:)
Nekaj pa jih naredim bolj estetkega izgleda:
Olupim, z napravico razpescicim, da nastanejo taki krogi z luknjico ( kot za jabolka v srajckah.V malo vode stisnem limonin sok in v to polagam krogce, da ne porjavijo, odcedim in na pladenj susilnika.
Lahko pa vodo s sladkorjem in limoninim sokom malce prevres, da se sladkor dobro stopi in ze malce ( res samo malce) hoce karamelizirati.
Ohladis in v to das rezine, da se nekoliko prevlecejo s sladkorjem.
Potem pa na pldnje.
Tako delam tudi hruske, breskve, marelice.
Seveda je potrebna kontrola. Ko so rezine suhe, ne smejo pokati, se lomiti;
imeti morajo doloceno elasticnost.
Mogoce so tvoji cipsi bolj krhki, ne vem. Potem pa malce dlje susi ali pa narezi na tanjse rezine. Lep pozdrav Babi
Hvala Babi, sem vedela, da na tebe lahko računam.
Lumpijev čips je rezina posušenega jabolka, ki ima na sredi luknjico in bom poskusila narediti tako kot si mi svetovala.
V cca 1 dcl vode bom dala sok ene limone, rezine namočila in dala sušit. Bo tako v redu?
Ne bom dodajala sladkorja, ker imam raje pristen okus in tale kupljen “čips” ga ima.
Bom juti poročala o uspešnosti.
Lep pozdrav s soncem obsijane Koroške!
Hej, Zoya
( Joj, kako mi je to ime vsec! Kot deklica sem gledala cudovit film o Zoyi in jokala kot dez!)
Sem ti takoj napisala se en nasvet, pa ni bilo vec veze. Zdi se mi sok cele limone za 1 dl vode malo prevec. Jaz dam vodo v sirso porcelanasto skledo in rezine , da pokrijejo celo dno; toliko da so pokrite. Lp
Babi, šele sedaj sem prebrala tvoj nasvet, da bo cela limona preveč. No tudi jaz nisem merila vode, v posodico sem pač nalila malo vode in ji dodala sok cele limone, tako, da se je rezina lepo prekrila.
Rezine jabolk sem rezala kar na mesoreznico, da se bile vse enko debele, tako cca 3 mm. V sušilcu pa sem sušila 4 ure pri najvišji moči (3).
In zvečer smo se mastili z zelo dobrimi rezinami oz. čipsom, res je da so imele malo bolj kiselkast okus, vendar nam je to bilo zelo všeč.
Vsekakor bo sledila ponovitev; verjetno že danes.
Pozdravljeni!
Sem diplomant na strojni fakulteti in za svoje diplomsko delo sem si izbral sušenje jabolk (kot energetski problem) in za referenco tale mercatorjev čips. Oni ga predelujejo tako, da ga z malce izboljšanim sušilcem kot ga uporabljate v gospodinstvu sušijo približno 15-24 ur. S tem dosežejo absolutno suhost (vlaga v sadežu = vlagi v komori), nato pa nasušijo na približno 15%. Ok da ne zakompliciram preveč. Optimalna temperatura sušenja jabolk je 60°C, saj pri tem dosežemo najmanjšo izgubo hranilnih snovi, hkrati pa je čas dovolj kratek, da nam jabolk ne napade kakšna plesen.
Pred sušenjem priporočam obarjanje v vodi (80-90°C), saj se tako pore v tkivu odprejo in je sušenje dosti hitrejše. Naj bo kratkotrajno, približno 1 min. Prosim, podajte mi vaše izkušnje s tem.
Lp, Sandi
Forum je zaprt za komentiranje.