Jabolčna pita
Pozdravljene spretne. Moj mož, ki je nekaj čisto posebnega in bi ga rada pocrklajala (sicer je v naši družini on kuhar, jaz kuham bolj izjememo) si že cel teden želi jabolčne pite.
Doma imam sicer kar nekaj kuharic in gotovo bom našla kak recept, rada pa bi dobila tudi kakšnega vašega. Že vnaprej hvala.
Tukaj je Babi napisala en recept za jabolčno pito:
Hej!
Prepis recepta iz Nase zene. Slikc pa ne morem poslati:((
Karamelizirana jabolcna pita
Sestavine z 8 kosckov pite
Za krhko testo: 80 g mrzlega masla, 20 dag sladkorja v prahu, 160 g moke,1 jajce in po potrebi 2 zlici mrzle vode.
Za oblogo pq 1,5 kg kiselkastih cvrstih jabolk( npr. reneta, elstar, boskop),
80 g masla in 160 g sladkorja.
1. Vse sestavine za testo hitro ugnetemo. Testo oblikujemo v kroglo, zavijemo v alufolijo in postavimo v hladilnik.
Jabolka olupimo in razrezemo na cetrtine. Izrezemo pescisca.
Plitvo posodo iz nepregornega stekla s premerom 25 cm na debelo namazemo z 80 g masla. Na maslo natresemo sladkor( kristalni) in ga poravnamo, Jabolka tesno zlozimo v posodo, in sicer tako, da je zaobljena stran obrnjrna navzgor.
2. Posodo postavimo na plosco elektricnega stedilnika( isto na plinskem na najnizjem plamenu) in vsebino na sibki vrocini segrevamo priblizno 15 minut, da sladkor karamelizira. Ce prehitro temni( stekleno posodo smo vzeli zaradi lazje kontrole), posodo vsake toliko za kratek cas odstavimo.
3. Potem posodo z jabolki za 5 minut postavimo v pecico- predogreto na 190 stopinj.
Medtem testo razvaljamo v krog, ki naj bo malo vecji od posode. Testeni pokrov prelozimo na jabolka( brez tezav gre, ce testo prenesemo na valjarju) in rob potlacimo podnja.
4. Testeni pokrov veckrat prebodemo z vilicami. Posodo postavimo nazaj v pecico in pito pecemo 30 minut.
Peceno vzamemo iz pecice in pustimo 8 minut pocivati. Sele nato jo zvrnemo na pladenj.( Najbolje, da poveznes pladenj na model in obrnes – moj dodatek.)
Ponudimo toplo. Poleg se izvrstno poda napol stepena smetana.
No, stric je se malo pokapljal s calvadosom( jabolcni brandy, ni pa potrebno ).
Upam, da ti bo vsec.Testo je dobro, saj ima precej masla, zato je res krhko. Ne odeluj ga na dolgo- hitro in z mrzlimi rokami. Porocaj, kako ti je uspelo.
Lep pozdrav Babi
Nekaj receptov je tudi tukaj:
Evo,upam,da sem ti vsaj malo pomagala,pite drugače niso moja specialiteta…
Lahko pa tudi narediš po Ivačiču:
600 g moke,
400 g margarine
200 g sladkorja
1 vanili
1/2 pecilnega
1 rumenjak
1 dl vina (jaz ga vlijem od oke)
potem to zmešaš (zgneteš) in razdeliš na 2 polovici
Razteniš prvo polovico in jo položiš na namaščen in pomokan pekač ter pečeš tako, da je testo na pol spečeno. Nato vzameš iz pečice, namažeš s plastjo mareličen marmelade in nadevaš s približno 1,5 kg na lističe narezanih in dušenih jabolk (pa naj bodo ohlajene). Nato razvaljaš drugo polovico testa in ga pokriješ jabolka ter daš pečt. Pečeno je, ko je zgoraj zlato-rjavo.
Prepričana sem, da ti veliko punc tu zgoraj potrdilo, da je ta pita odlična.
Aja, pa pripravi jo vsaj 1 dan preden jo misliš postreči, da se testo lepo napije. Takrat se ti kar stopi v ustih.
lp, in mnogo uspehov.
jav
Hej!
Danes pa nasa pecica non stop dela. Ravnokar sem dala vanjo
TARTE TATIN ali karamelizirano narobe obrnjeno jabolcno pito.
Ce je se niste naredile, ojunacite se! Je hitro narejeno, socno, lahkotno, dobro…
Kot nalasc za desert pri nedeljskem kosilu:)
Pri nas je danes zelo pomladno; imejte se lepo Babi
Hej Jana!
Po katerem receptu si pa delala?
Tudi mi smo imeli včeraj po kosilu za poobedek pito in to s skuto in jabolki (ker sem imela vsakega bolj malo)…
Pekla sem mislim da po receptu Babi (imela sem ga zapisanega v zvezku):
30 dag moke
20 dag margarine
2 žlici kisle smetane
2 rumenjaka
2 žlici sladkorja
Pekla v tortnem modelu… pojedli skoraj celo…njam dobra je bila….
Halo Hali.
Naredila sem jo po receptu sestre Venedline:
40 dkg moke, 18 dkg mletega sladkorja, 18 dkg margarine, 2 jajci, 2 žlici kisle smetane, 3/4 pecilnega praška. Nadev pa 1,5 kg jabolk, cimet, vanilin sladkor, navadni sladkor in čisto malo ruma (rozine smo spustili, ker jih otroci, ne marajo). Tudi naša je bila mljac, mljac, samo “mreža” je bila bolj “amaterska” (he,he,…).
Sicer sem redna obiskovalka forumov na MON, le na Prehrano sem bolj malokrat zašla. Od sedaj pa bom večkrat pokukala gor.
Aja, pa še to moram delit z vami. Pri mami sem našla Slovensko kuharico iz leta 1935. Je kar častitljive starosti kaj? Sem se je že lotila…Čeprav priznam, da mi kuhanje ne predstavlja tako velikega veselja kot večini izmed vas, pa rada prebiram knjige in se včasih lotim česa. Takrat pa z veseljem. Pa lepo se imejte.
Eno takšno kuharico ima tudi moja stara mama, je pa kasnejše izdaje (1947). Že razpada, listi so čisto porumeneli, ampak te resnično “začara”. Četudi samo za prebiranje – tisti stari izrazi, pa že sam uvod – kako mora gospodinja skrbeti za tri obroke na dan, kompletni jedilniki za kosilo in večerjo (če računamo da so takrat po vojni imeli tako skromne surovine – iz tega pa so gosopdinje znale pričarati marsikaj).
Tudi jaz včasih raje prebiram kuharske knjige kot pa kuham. Tudi knjige Jamie Oliverja so zabavno branje ;-))
Ja, stare knjige imao svoj čar, že izrazoslovje je čisto drugačno.
Prav rada vzamem v roke tudi recepte moje babice, njene babice in zbrane recepte ne vem koliko rodov nazaj. S sestro sva razmišljali, da bi bilo mogoče vse zbrati in napisati knjigo, ter jo ponuditi kakšenu založniku. Vendar bi to verjetno vzelo veliko veliko časa, pa tudi ne vem katera kuharica še peče torte iz 18 jajc, obvezno “pretepa” testo toliko in toliko minut…
Ne glede na to kako okusne so jedi pripravljene po starih receptih. Zagotovo pa niso najbolj zdrave…
Lep pozdrav vsem.
Ko sem brala zanimiv roman pisateljice Alliendeve, kjer je veliko receptov in peke in kuhe, mi je bilo skoraj slabo kot glavni junakinji.
Natancno je opisano, kako je v strasni vrocini, v zacetku nosecnosti stepala oooogromno kolicino jajck za neko posebno torto. Muke:(((
Kako se je njeno stepanje koncalo, si ze predstavlejate:)
Tudi jaz imam od none zapiske…Jih ne dam nikomur:)
Jana, poznas Hafnerjevo knjigo Ta stara dobra kuha? Bere se kot roman in se zgodovino Visokega in njenih lastnikov je krasno opisal.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.