jabolčna pita mi ne uspe :(
Živjo!
Delala sem jabolčno pito po Ivačičevem receptu (tu nekje sem ga našla; 60 dag moke, 20 dag sladkorja, 40 dag margarina, 1 dcl vina, 1 rumenjak).
Prva peka: prijelo se je na pekač in ko sem pito zvrnila, je polovica spodnejga testa ostala v pekaču. Tudi tisto, kar je šlo ven, ni bilo dovolj pečeno, videti je bilo razmočeno.
Drugi poskus: najprej sem spodnje testo malo zapekla, šele potem sem dala gor jabolka in mrežo iz testa. Tokrat je šlo lepo iz pekača, vendar je bilo spodnje testo rjavo.
Ne vem, v čem je hec? Je kriv sok, ki ga spustijo jabolka?
Sicer sem v fazi testiranja različnih receptov za pite, iščem takega, ki ne bo samo dober, ampak bo dal tudi estetski rezultat 🙂
Ampak zakaj pa pito zvračaš?? Jaz klasične pite sicer še nisem pekla, jo pa velikokrat peče tašča in enostavno pito reže v pekaču, kjer jo je spekla. In kako jo sploh zvrneš, saj imaš mrežo testa na vrhu…
Vladka
Vladka,
zvrnem jo zato, da ne režem po teflonastem pekaču. Najprej zvrnem na eno desko in potem iz tiste na drugo, da je mreža lepo na vrhu.
Doroty,
hvala za link! Bom poskusila narediti še po tem receptu!
Swarowski,
tudi jaz mislim, da bo kriv sok od jabolk, ker jih prej nisem dušila niti kaj prida odcedila, ker sem jih takoj dala na testo. Pekač pa sem namazala in rahlo posipala z moko, tako da to ne more biti krivo.
Pa daj v teflonsko posodo silikonsko podlogo. Če jo boš zvrnila ti ne bo šlo. Jaz jo pečem v navadnem plehu, pa je vedno ful dobra. Sem jo spekla sinoči, dvomim, da jo bom danes, ko pridem domov iz službe videla.
Aja, najbolje je, da ko jo spečeš, da jo pustiš preko noči, da se napije, še bolje pa je, da ne delaš mreže na vrhu, pač pa narediš pokrov (po celi testo) ker takrat pa je resnično BOŽANSKA.
LP in uspeh pri naslednji pripravi
jav
Jaz sem najbolj zadovoljna s tem receptom za testo za pito:
125 g masla (zmehčanega na zraku)
ščepec soli
100 g sladkorja v prahu
250 g ostre moke
2 rumenjaka
2 jušni žlici mrzlega mleka
Pito pa priporočam to: http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=5759
od kar sem jo naredila, običajnih pit ne delam več. Priznam, da tudi zaradi videza, saj vedno naredi vtis 🙂
Lp
Sorry, sem bila na off vikendu, da se nisem uspela javiti.
Delam čisto po ivačiču: 60 dag moke, 40 dag margarine, 20 dag sladkorja, 1 vanili, 1 rumenjak, 1/2 dl vina ali jabolčnega soka, 1/2 pecilnega praška. Vse skupaj omesim, razdelim na pol in dam v hladilnik, da se malo ohladi (za kake 1/2 ure) medtem pa podušim vsaj 1,5 kg jabolk z malo sladkorja.
Nato oni veliki globoki pleh iz pečice namažem z margarino, vzamem 1/2 testa in ga raztenim, ter ga dam v pečico, da se malo speče, nato vzamem vse skupaj ven, namažem z marmelado, nato dam gor jabolka ter razvaljam drugo polovico testa ter dam vse skupaj preko jabolk, dam v pečico in pustim, da se do konca speče. In potem je to to. Ko je pečeno pustim preko noči da se vse skupaj napoji, če hočem da se hitreje napoji testo od jabolk dam na vrh gor alu foljo, potem je napojeno v 4-5 urah.
No ko je pripravljeno za razrez zgine tudi v 2-3 urah. lp jav
Jav,
hvala za tole! Mogoče bi morala jabolka zdušit… jaz jih nisem. Bom še poskušala, ker mi je bilo testo sicer zelo dobro!
Cilka,
zadnjič sem sprobala tvoj recept. Dala sem manj jabolk kot sicer in moram reči, da je bilo zelo dobro – spodnje testo se ni razmočilo.
Nazadnje bom imela problem, ker se ne bom mogla odločiti za najboljši recept… 🙂 čeprav je najprej izgledalo, da mi jabolčna pita ni usojena 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.