izvršba in izvršitelji
Pravkar je bil pri meni izvršitelj zaradi posojila, ki ga imam in ga ne odplačujem, ker nimam dohodka. Z banko sem se poskušala dogovoriti o neki rešitvi, ampak so odstopili od pogodbe in dali v izvršbo.
Ne mi zdaj o tem, zakaj jemljem kredite in jih ne morem odplačevati, ker je to zadnje, kar potrebujem. Ne poznate moje situacije in ne morem zdaj vsega razlagat.
Ne mi o tem, da grem delat, ker bi šla takoj! Samo nimam kam! Prošnje pišem kot nora, sprašujem vse, ki jih poznam, ponujam se za usakojaka dela, a nič od nič! Da me hoče vsaj kdo načrno vzet, takoj bi šla delat!
Zanima me ta izvršba. Kaj lahko naredim. Ta izvršitelj je najprej hotel vsaj 1000€, potem je rekel, da lahko plačam 200€, da postopek ustavi. Zdaj iščem, od koga da si sposodim teh 200€, ko vem, da ne vem, kdaj jih bom lahko vrnila! Grozno, grozno! V tej državi se človek lahko samo še obesi! Nimam nič, kar bi lahko prodala. Samo pohištvo staro 10 let ali več.
Vedno sem se čudila, da se hočejo ljudje fentat. Zdaj mi je popolnoma jasno, zakaj. Če ne bi bilo otroka, sploh ne bi razmišljala več.
Ne morem se več borit. Samo zaspala bi rada za vedno. Samo če ne bi imela otroka.
Saj me lahko popljuvate. Nič mi ne morete. Sploh ne vem, če sem lahko še bolj prizadeta. Grozno, grozno.
čakaj malo, ti bi plačala 200 EUR (dolžna si pa koliko?) pa se bo postopek ustavil?????
če ni nič, še davčna ali hudič ne more vzet. se mi zdi, da bi te tu izvršitelj rad malo hm hm hm
če izvršitelj nima kaj rubit, se napiše, da je bila izvršba neuspešna. tebi ni treba brskat okoli za evri, ki bi si jih izposodila.
moraš pa vedet, da v trenutku, ko boš dobila službo in plačo, bo vse, kar bo nad minimalno plačo šlo za dolg.
ampak v tem trenutku ti ne rabiš skakat okoli in prosjačit druge za denar.
tako da, ne naredi nič, če nimaš od kod vzet.
tale izvršitelj te dobeesdno hoče nategnit!
zakon o izvršbi in zavarovanju
2. Oprostitve in omejitve izvršbe
79. člen (Predmeti, izvzeti iz izvršbe)
Predmet izvršbe niso:
1. obleka, obutev, perilo in drugi predmeti za osebno rabo ter posteljnina, posoda, pohištvo, štedilnik, hladilnik, pralni stroj in druge za gospodinjstvo potrebne stvari, kolikor je vse to nujno potrebno dolžniku in članom njegovega gospodinjstva;
2. hrana in kurjava, potrebni dolžniku in članom njegovega gospodinjstva za šest mesecev;
3. delovna in plemenska živina, kmetijski stroji in druge delovne priprave, ki so dolžniku kmetu nujni za kmetijsko dejavnost, ter seme za uporabo na njegovem gospodarstvu in krma za živino za štiri mesece;
4. predmeti, ki so dolžniku, ki opravlja javno službo ali znanstveno, umetniško ali drugo delo kot poklic, nujno potrebni za opravljanje njegovega dela;
5. gotovina dolžnika, ki ima stalne mesečne prejemke, do mesečnega zneska, ki je po zakonu izvzet iz izvršbe, v sorazmerju s časom do naslednjih prejemkov;
6. redi, medalje, vojne spomenice in druga odličja in priznanja, poročni prstan, osebna pisma, rokopisi in drugi osebni dolžnikovi spisi ter slike oziroma fotografije družinskih članov;
7. pripomočki, ki so bili dani invalidu ali drugi osebi s telesnimi hibami na podlagi predpisa, ali si jih je sam nabavil, in so nujni za opravljanje njegovih življenjskih funkcij.
Če se stranki ne moreta sporazumeti, kateri predmeti so glede na določbo prvega odstavka tega člena izvzeti iz izvršbe, ali če se to sicer pokaže za potrebno, odloči o tem sodišče.
Predmeti iz 1. do 4. točke prvega odstavka tega člena niso izvzeti iz izvršbe, če se vodi izvršba zaradi poplačila terjatve iz naslova posojila, s katerim je bil predmet kupljen, oziroma posojila, danega za razvoj dejavnosti, za katero je bil predmet kupljen, ter v primeru, kadar se vodi izvršba zaradi poplačila terjatve, ki je bila zavarovana s pogodbeno zastavno pravico na tem predmetu.
Poštna pošiljka ali poštno denarno nakazilo, naslovljeno na dolžnika, ne more biti predmet izvršbe, dokler mu ni vročeno
tale izvršitelj te dobeesdno hoče nategnit!
zakon o izvršbi in zavarovanju
2. Oprostitve in omejitve izvršbe
79. člen (Predmeti, izvzeti iz izvršbe)
Predmet izvršbe niso:
1. obleka, obutev, perilo in drugi predmeti za osebno rabo ter posteljnina, posoda, pohištvo, štedilnik, hladilnik, pralni stroj in druge za gospodinjstvo potrebne stvari, kolikor je vse to nujno potrebno dolžniku in članom njegovega gospodinjstva;
2. hrana in kurjava, potrebni dolžniku in članom njegovega gospodinjstva za šest mesecev;
3. delovna in plemenska živina, kmetijski stroji in druge delovne priprave, ki so dolžniku kmetu nujni za kmetijsko dejavnost, ter seme za uporabo na njegovem gospodarstvu in krma za živino za štiri mesece;
4. predmeti, ki so dolžniku, ki opravlja javno službo ali znanstveno, umetniško ali drugo delo kot poklic, nujno potrebni za opravljanje njegovega dela;
5. gotovina dolžnika, ki ima stalne mesečne prejemke, do mesečnega zneska, ki je po zakonu izvzet iz izvršbe, v sorazmerju s časom do naslednjih prejemkov;
6. redi, medalje, vojne spomenice in druga odličja in priznanja, poročni prstan, osebna pisma, rokopisi in drugi osebni dolžnikovi spisi ter slike oziroma fotografije družinskih članov;
7. pripomočki, ki so bili dani invalidu ali drugi osebi s telesnimi hibami na podlagi predpisa, ali si jih je sam nabavil, in so nujni za opravljanje njegovih življenjskih funkcij.
Če se stranki ne moreta sporazumeti, kateri predmeti so glede na določbo prvega odstavka tega člena izvzeti iz izvršbe, ali če se to sicer pokaže za potrebno, odloči o tem sodišče.
Predmeti iz 1. do 4. točke prvega odstavka tega člena niso izvzeti iz izvršbe, če se vodi izvršba zaradi poplačila terjatve iz naslova posojila, s katerim je bil predmet kupljen, oziroma posojila, danega za razvoj dejavnosti, za katero je bil predmet kupljen, ter v primeru, kadar se vodi izvršba zaradi poplačila terjatve, ki je bila zavarovana s pogodbeno zastavno pravico na tem predmetu.
Poštna pošiljka ali poštno denarno nakazilo, naslovljeno na dolžnika, ne more biti predmet izvršbe, dokler mu ni vročeno
http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r09/predpis_ZAKO5109.html%5B/quote%5D
Meni je rekel, da mi lahko odnese pol kuhinje in 3 stole in mizo.
Od pohištva imam še garderobno omaro v spalnici in predsobi, omarico v dnevni, zakonsko posteljo in posteljo za otroka ter sedežno. Nekaj pohištva je lepega, staro je pa vse več kot 10 let. Edino TV in računalnik sta stara okoli 5 let. Za TV mi je vseeno, računalnik pa otrok potrebuje tudi za šolo in jaz za iskanje zaposlitve in kontakt s svetom.
Ne vem, kako je točno po zakonodaji, ampak imam en primer tukaj v sorodstvu in je menda tako, da ti lahko vzame tudi pohištvo oz. ostalo opremo, če presodi, da to ni nujno potrebno. Njemu so tako pobrali kar nekaj kosov pohištva, čeprav dejansko tisto ni bilo vredno več nič. Verjetno je to tudi malo taktika zastraševanja.
Poznam enega izvršitelja, mu je sekira padla v med. Ima samo srednjo šolo, dela kao v dobrobit strankam, ki so ponavadi naivne, tapravi goljufi se znajdejo in kasira hude dnarje. ObRNI SE PO NASVET NA KAKŠNO NEVLADNO INSTITUCIJO, KI IMA PRAVNIKE. Pazi, da denarno še bolj ne zabredeš. Res je težko prosit za pomoč vendar prosi. Tudi RK, Karitas, Beli obroč.. Čeprav slišimo vse sorte še vedno pomagajo ljudem. Tudi gospa Anita Ogulin iz ZPM Moste se zelo angažira pri pomoči ljudem v stiski.
S takelimi nebulozami te je hotel samo ustrašit, ker je videl, da si deklica prestrašena. Niti sanja se ti ne, kako je on ob tem užival. Zanima me, s katere regije si, ker tam z Gorenjskega, nekje Kamnik ali Radovljica je baje en tak, pa da jih je po njuški že dobil, se brala pa ene 3 leta nazaj v SN-
Iz Kamnika je! Bil je njegov pomočnik! Dogovorila sva se, da pride po denar, da ne plačujem provizije na pošti. Ko bi moral priti, je klical, da ga ne bo, da naj kar po poštni nakaznici plačam in nujno pošljem po faksu potrdilo. Drugače mi bo ob 18.00 poslal policijo in ekipo, da mi odnesejo pohištvo. Prosila sem ga za 8 dnevni odlog, da se lahko srečava in mu plačam na roko, da se izognem proviziji, pa je nekaj zmomljal. Plačala sem še 12,60€ na pošti! Ga kličem zdaj, ampak se ne oglasi.
V ponedeljek grem odnest vlogo za brezplačno pravno pomoč, če mi bodo odobrili. Na banko v pravno sluzbo se še enkrat poskusit dogovorit z njimi. Po firmah od vrat do vrat za službo. Nimam druge.
Ma, a tu ste vsi na strani dolžnice, ki si je sposodila denar, zdaj ga pa ne vrača. Ajoj, ni čudno, da mamo v naši deželici Bavčarje, Šrote ipd., če ljudje dolžnike bolj razumate kot oškodovance.
Plačuj po obrokih, pa čeprav 50 EUR na mesec. Če nimaš službe, pojdi dokler je ne dobiš gospodinjit po hišah. Skratka potrudi se in odplačaj dolg ter daj otroku dober zgled.
Do ljudi, ki so se takole zakalkulirali in so sedaj v kotu in brez pomoči, nas kot kaže večina pač čuti simpatijo, sočutje. Je pa odvino od odnosa. ČE bi avtorica napisala, kako je vzela puf za dopust na Maldivih, da je šla s svojim novim 20-letnim ljubimcem, pa da je itak mislila, da ji bo on vrnil… pa da kaj zdaj sploh hočejo od nje, saj itak vsi kradejo, zakaj bi pa ona morala vrnit… Brez skrbi, da ne bi bilo takih odgovorov. Meni je za avtorico iskreno žal in priznam, da sem razmišljala, da bi ji šenkala tistih 200 evrov. Sicer to ne bi trajno rešilo njene zadrege, ampak morda bi bilo pa vsaj trenutno olajšanje. Problem je le, da ne morem preveriti, če so njene težave resnične. Dobrodelne organizacije so nas pač zdresirale, da ne zaupamo nikomur…
nočem bit preveč pametna, ampak, če imaš smisel za otroke in bi res rada delala, poglej po oglasih, koliko ljudi išče varuško ali pa malo povprašaj po soseski. to delaj na črno, dokler ne prideš na zeleno vejo. če praviš, da otrok rabi računalnik za šolo, pomeni, da je star že vsaj 10 let, kar pomeni,da greš komot za 9 ur od doma. varuške so za celodnevno varstvo na roko plačane prb. od 300 do 1300 evrov. če si v takem sranju z denarjem, sem slišala tudi jaz, da ti CSD plača kurjavo ali nekaj podobnega v enkratnem znesku. finančno ti pa ne morem pomagat, ker imam na pisalni mizi sama kup položnic, ki jih malo plačam, malo pa zamikam. lani nam je šlo finančno zelo v redu, letos pa nekako z istimi dohodki ne folgamo več, sploh ne razumem??! glede tvojih temnih misli, naj ti povem, da noben keš, noben izvršitelj, nobena banka ali cegu od stanovanja (pa magari, da ti grad zaplenijo!!= ni vreden tvojega življenja in tega, kaj pomeniš svojemu otroku. držim pesti zate in tvojega otroka, da se izkopljeta!!!!!
Marella hvala! Nič nepotrebujem, da mi kdo šenka! Če slučajno potrebuješ čiščenje ali likanje, tu sem! Lahko tudi kakšno drugo pomoč.
Nikoli si nisem od nikogar sposojala denar. Brez problema sem našla osebo, da mi posodi 200€ za nedoločen čas. NOčem si tako sposojat! Hočem delat in zaslužit! Dokler ne delam, da mi pa banka odgodi! To sem prosila že vsaj 10x, pri 5-ih osebah na banki in nič! Sodišče me je gladko skenslalo, ko sem predložila odlog ali znižanje obroka.
Kaj če bi še enkrat šla v banko,predstavila svojo situacijo in bi nekako poskušali najti rešitev?Meni so šli v banki zelo na roko.Verjetno je odvisno od človeka, s katerim se dogovarjaš, ampak jaz bi vseeno poskusila.Meni so znižali obrok, kadar sem pa lahko,sem pa plačala magari 50 E za zapadle obroke in sem zdaj,po pol leta nekako zlezla na tekoče.Kar se tiče moratorija na kredit, so meni svetovali,naj tega ne naredim,ker je potrebno k osnovni pogodbi h kreditu narediti aneks,ki pa ga mora overiti notar in tako imaš spet brezvezne stroške,s katerimi lahko pokriješ že par obrokov kredita.Kako je z izvršitelji,ne vem, mogoče bi poskusila pridobiti brezplačno pravno pomoč? Službo oz.delo si poišči magari v kakem lokalu…J….ga, delo je delo.Meni je bilo na začetku nerodno prijateljicam povedat,kje kelnarim, denar je pa vseeno in še kako prav pride.Če si iz Kamnika in imaš avto, je v Kranju milijon lokalov,kjer lahko poskušaš…Pa ni nujno,da povsod moraš delat tudi popoldne in zvečer,če nimaš varstva..Se najdejo tudi taki, kjer si lahko samo dopoldne…Kot so ti druge svetovale,probaj tudi zaprosit za enkratno denarno pomoč…Veliko oglasov lahko najdeš tudi na spletnih straneh Eštudenstkega servisa…Pojdi gor,izpiši tebi zanimive oglase in kliči….Tudi tu ni nujno,da si študentka,marsikdo vzame kogarkoli, ni nujno,da je študent.Zdaj se niti ne spomnim, kaj vse sem sama mutila…ampak se da.Vztrajaj in ne pusti, da te situacija zbije na tla!!
Torej, zadeva je silno preprosta.
Iz tvojega opisa predvidevam, da vem, za katerega izvršitelja gre (on je po pomočnikih namreč že večkrat po zbranih informacijah predlagal dolžnikom, da bo zapisal, da nimaš rubljivih predmetov, proti plačilu seveda).
Reality check: Ti vrednih rubljivih predmetov nimaš! Noben upnik pri zdravi pameti ne bo dal rubiti starega pohištva, vsaj v moji sedemletni praksi se to še ni zgodilo. Marsikateri izvršitelj pa tako izvaja psihološki pritisk v upanju, da bo dosegel gotovinsko plačilo. Vedi, da se morda zarubi katerekoli predmete v največ 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} primerov, od tega pa se na dražbah ne proda skoraj nič razen novih ali dobro ohranjenih stvari, in pa večina vozil. Skratka, prepričan sem, da ti ne morejo popolnoma nič.
Bodi pa pazljiva, on izvršbe ne more ustaviti. Z zapisnikom, da je opravljen neuspešen rubež, in nimaš rubljivih predmetov, se izvršba ne ustavi. Tole potrebuje malo širšo razlago, bom poskusil bit čim krajši in čim bolj razumljiv.
1. Pravnomočen sklep o izvršbi ima zastaralni rok 10 let. V tem času lahko upnik predlaga katerokoli izvršilno sredstvo tudi v primeru, če je bilo prej neuspešno poprej. To pomeni, da je izvršba zoper tebe po sklepu veljavna 10 let ne glede na to, kaj kdo piše, razen če pride do umika ali pa se ustavi iz kateregakoli drugega razloga.
2. Splošni zastaralni roki
Zastaranje začne teči z dnem zapadlosti terjatve. ZPP pojmuje različne terjatve glede na gospodarske in negospodarske. Upnik ima pravico zoper tebe vložiti izvršilni predlog en dan po valuti do zastaranja terjatve same. Ko ga vloži, se prekine zastaranje terjatve, in začne teči zastaranje terjatve po samem izvršilnem predlogu glede na že navedeno vsebino iz prve točke.
Iz vsebine prve in duge točke torej razbereva, da lahko zagrizen upnik izvršbo vleče krepko število let, v kolikor to želi.
3. To pomeni, da si ti dejansko bemen prosta šele po nastopu zastaranja terjatve same (še to moraš dokazovati ti kot dolžnica z ugovorom po pravnomočnosti sklepa s pravnorelevantnimi dejstvi o terjatvi, ki so nastopila po pravnomočnosti), v primeru poplačila ali v primeru umika ali ustavitve izvršbe iz kateregakoli razloga, ki ga predvideva zakon.
4. Takole ugotoviva, da je obisk izvršitelja le droben segment v izvršilnem postopku, delno celo irelevanten glede na celoto. Tvoj problem je treba rešiti drugje, pri upniku ali na sodišču, saj izvršitelj ne odloča o pisanjih in dejstvih, izvršitelj opravlja le svoje delo po sklepu sodišča.
Rešitev tvojega problema je lahko več, izbira pa je odvisna od tvojega premoženjskega stanja (če si recimo lastnica nepremičnine ali vozila, se lahko postaviš na glavo, pa bo upnik na to vseeno sprožil izvršbo, in je v takem primeru dolg smotrno poplačati). Če pa dejansko nimaš ničesar, se tudi dolgoročno nimaš česa bati. Situacija ni dovolj opisana, da bit lahko svetoval konkretno izbiro pravnega sredstva (sama izvršba namreč, in pa tvoje razmerje z osebami, s katerimi sobivaš, lastništvo nepremičnine, lastništvo premičnin, pravice tretjih na stvareh, druga odplačna ali neodplačna razpolaganja itd itd itd).
Pa droben nasvet: Če v tem času banki mesečno plačuješ do 50 evrov (oziroma po zmožnostih) za delno poplačilo dolga, bo tudi banka dojela situacijo, in dalo se bo dogovoriti za karkoli, samo začeti moraš. Če te bo pa izvršitelj izsiljeval in grozil, pa pokliči policijo, to je namreč kaznivo dejanje, potem se bo umiril.
P.s.: ne sprašuj me, kako se plačilu permanentno izogniti, načine sicer poznam, vendar tega ne podpiram, zato ti na tak način ne morem in ne želim pomagati.
LP, Jernej
Forum je zaprt za komentiranje.