Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Izvid – se kdo spozna?

Izvid – se kdo spozna?

Dobila sem izvid, ct glave( izvid je odcital drug radiolog,zgleda da prvi je bil v dvomih ki je slikal.) Ter izvid nevrologa ki komentira in bo izdal za mr.

Se kdo spozna za kaj se gre? Je to vzrok za moje vrtoglavice, je nevarno?

20211220-150432

20211220-150557

še dodatne preiskave naredi, kot je napisano…, ni druge….. kar pejdi, bodo vsaj razčstili kaj ni v redu

Kaj od”Ne vidim patoloških formacij” ne razjmeš? Po domače si bp. Oz. hipohonder.

Odgovor na objavo uporabnika
tamagochi, 20.12.2021 ob 15:51

še dodatne preiskave naredi, kot je napisano…, ni druge….. kar pejdi, bodo vsaj razčstili kaj ni v redu

Anevrizma? Kaj bi lahko bila se zadebelitev na tej arteriji??

Pa če radiolog ne more opredeliti, kako naj mi laiki? Saj je napisano, glede na alergijo …. MRI, ki bo morda pokazal kaj okrog možganskih arterij.

Ni ugotovljenih nepravilnosti. Ker ni bilo možno narediti preiskave z jodom, te glede žil napoti še na druge preiskave.

Ne vem sicer kako je konkretno pri ct glave, ampak pri nekaterih preiskavah je običajno, da sliko pogleda oz. analizira več zdravnikov. Zarad tega je morda drug podpisan.

Upam, da rešiš težave.

Na stvari se ne spoznam, zato sem vprašala prvo tu, morda kdo pozna al je slišal od sorodnikov, znancev…

Čisto tako mi je brez znanja padlo na p amet anevrozima, ki je kot izboklina, balonček.

Leta 2019 sem delala ct glave, ko sem hodila v bolnico na urgenco zaradi groznih glavobolov(mislila da mi bo razneslo glavo) in začetnih težav s pritiskom(bil je previsok 260). CT je pokazal vse ok.

Tako da si mislim ali anevrizma(?) kot zadebelitev bi nastala po letu 2019.

Ali je lahko še kaj drugega kar spominja na fokalno zadebelitev, ime?

Kaj pa to, od aprila imam vrtoglavice/zibanja/omotice. Tu sem že xy krat pisala, bom še enkrat. Pomivala sem tla, okno sem pred tem odprla na stežaj, zavraga se je to okno malo priprlo. Ko sem nehala s pomivanjem tal na roke sem se hitro vstala gor in z glavo(kjer imamo ženske prečko stransko ne sredinsko) močno lopnila v ta del glave. Glava me je bolelea na predelu udarca ene pol ure, pol sem pa za 7 ali deset dni pozabila na udarec(izguba spomina). Naslednji dan me je na sprehodu začelo zanašat, vrtet, motila me je svetloba, imela sem pikice pred očmi. Čez tri dni pod levim očesom(levo udarec v glavo) sem imela modrico ki je bila rdeče barve,(kot nek izliv krvi) in tri dni bolečine v sinusih ter kri iz nosu.

Bi lahko “traumatska anevrizma” nastala po udarcu v glavo?

Če je to kar zgoraj navajam, gre samo od sebe, ali je potreben kak poseg? Zdravila?

Strah me je. Pač vprašam, preden grem kakega dr vprašat.

Malo sem poškilila v tvoj izvid, očitno boš morala naprej na preiskave, tu v tem izvidu ni nič strašnega. Upam da imaš vsaj ustrezne tablete ali za tlak ali za recimo holesterol. Upam da ne bo nič strašnega.

Grenivka422, 20.12.2021 ob 18:11

Malo sem poškilila v tvoj izvid, očitno boš morala naprej na preiskave, tu v tem izvidu ni nič strašnega. Upam da imaš vsaj ustrezne tablete ali za tlak ali za recimo holesterol. Upam da ne bo nič strašnega.

Za pritisk imam Prenesso. Redno jemljem, neslana hrana, hoja.

Za holesterol ne, imam ok.

Poškilila sem na net – arterija komunikans  in vpisala anevrizma. Lahko, obstaja

Kaj se na tej arteriji lahko vse dogaja pa ne vem. Mi je težko zaradi te vrtoglavice karkoli brskat.

Tukaj tudi omenja to arterijo komunikans in anevrizmo – tiho ubijalko

(https://med.over.net/forum/tema/interpretacija-radioloskega-izvida-mra-mozganskih-arterij-3547705/)

Veš kaj pomeni projekcijsko pogojeno? Da je napaka v posnetku oz. samo tako zgleda. S tvojo glavo res nekaj ni uredu, ampak to se ne bo videlo na nobeni mašini.

Jahno, 20.12.2021 ob 19:28

Veš kaj pomeni projekcijsko pogojeno? Da je napaka v posnetku oz. samo tako zgleda. S tvojo glavo res nekaj ni uredu, ampak to se ne bo videlo na nobeni mašini.

Zakaj pa misliš da bi me poslal naprej na MRI CŽS + TOF- MRA arterij?

Po tvoje tudi s nevrologovo glavo in glavo radiologa ni uredu?

CŽS – centralni živčni sistem??

Lahko te je sram. Pazi se da te kaj ne doleti. Doletelo te je že zadosti, da bolne ljudi izsmehuješ. Na gobec tebi in materi ki te je rodila.

Šnelca_783, 20.12.2021 ob 19:37

Zakaj pa misliš da bi me poslal naprej na MRI CŽS + TOF- MRA arterij?

Po tvoje tudi s nevrologovo glavo in glavo radiologa ni uredu?

CŽS – centralni živčni sistem??

Lahko te je sram. Pazi se da te kaj ne doleti. Doletelo te je že zadosti, da bolne ljudi izsmehuješ. Na gobec tebi in materi ki te je rodila.

ZAto, ker CT ni nič pokazal, samo zato.

Jahno, 20.12.2021 ob 19:38

ZAto, ker CT ni nič pokazal, samo zato.

Ker je s tvojo glavo tako uredi, mi prosim povej zakaj potrebujem dodatno mri +mra, če je ct tako zelo uredi?

Šnelca_783, 20.12.2021 ob 19:52

Ker je s tvojo glavo tako uredi, mi prosim povej zakaj potrebujem dodatno mri +mra, če je ct tako zelo uredi?

Zato, ker si baje preobčutljiva na jod. Saj lepo piše.

Ma, tako kot npr. UZ ne pokaže vsega, tako ne pokaže vsega CT. Zato pojdi na MRI in bo bolj jasno. Sicer pa, osebni zdravnik bo pravi naslov za razlago, ko boš dostavila izvid tako ali drugače.

Zjutraj sem klicala neuro. Povedala da sem dobila ct izvid, ter mu postavila vprašanja … ter če bi bilo lahko od aprilskega udarca v okno, ker problemi perzistirajo, če bi bil torej hematom(pa koliko časa rabi da splahni oz se povleče nazaj, ali anevrizma). Poslušal je vse, edino je na koncu rekel…ne prehitevat, še mi ne vemo.

Sam je rekel, da sem imela srečo, ko je eden izmed najbolj natančnih radiologov proučeval mojo ct sliko, in ne tisti ki je slikal. (vem da je ta zelo natančen in če on poda sum, pol se zagotovo nekaj dogaja). Ta radiolog je sam prišel k njemu in sta skupaj pogledala psnetke. Ter nista mogla določit za kaj se gre, ali se gre res za krvavitev v arterijo od udarca, ali cista ali kaj drugega. Povedal je če je hematom od udarca in če ne bo splahnel, bo dal mi zdravila. Če je kaj drugo, pa primerni ukrepi naprej. Jaz pa njemu “primerni ukrep- operacija??

Je sam vzel moj izvid od leta 2019 in primerjal s tem. Takrat se to ni videlo, zdaj je vprašanje ali res ni bilo že takrat, ali je samo zdaj bila drugačna projekcija (sprednja, temporalna, dorzalna,…)

Tako, on ne želi nič vnaprej sugerirat kaj bi bilo in niti ne more.

To mi je logično dokler ne bo bolj natančne mr s kontrastom(ki ne bo jod).

Ga vprašam, kako bom zdržala 45 min to mr, ko imam vrtoglavico.

Je rekel, vemo in ne boste toliko bila na mr, samo se bomo osredotočili na to arterijo, tako da bo vseeno hitreje.

Skratka, zaključil je da nekaj je, al je hematom od udarca, ali cista, ali ali…

Jaz pa kaj vse bi bilo povezano s to vrtoglavico, zibanjem, omotico – ta simptomatika je značilna bolj za hematom, anevrizmo, cisto?

Reče, joj “preveč ste natančna, kot naš radiolog, bomo videli po mr. Če bo hematom, bom dal zdravila, pa spet bomo slikali oz če se bo vrtoglavica povlekla ne bo niti rabilo.

Zaključil je naj vas ne bo strah, živite normalno.

Sem mu rekla, da me je že stenoza v vratu  julija vrgla na rit, pa zdaj to, pa mi je preveč.

Je odgovoril, vem, imate preveč stvari in niso lepe ne, sploh pri teh letih.

Klicala sem tudi predstojnico za vadkularno nevrologijo. Se mi je oglasila in me poslusala ter bila prijazna.

Njej po opisu deluje od udarca, oz verjetno se na ct vidi to kot ruptura na tej komunikacijski arteriji. Vpliva na cervikalno hrbtenico, C5, C6. Bolecine, tezke roke pri dvigu.( Ja, to kar imam tudi potrnjeno stenozo na tem delu). Vprasala me je ce imam modre prste rok.

Meni da se ta ruptura zelo pocasi zaceli, brazgotina na arteriji oz nek oziljek ostane.

Od tu razlog obcutka omotice in vrtoglavice. Ki lahko traja pol leta, ali pa do 3 let. Udarec v precko pri gradbincih zna dolgo trajat.

Ona pravi da ta nevro in radiolog komplicirata, ter tako paciente spravljajo samo ob stres, ker se bojijo aneurizme, ipd.

Ona ne bi niti se 1x slikala.

Tu se z njo ne strinjam. Raje da slikajo. Bolj me skrbi kako naj mr opravim ko imam sponke na zolcnih vodih in stent, zato jih moram vedno opozarjat da mr ne, ct ja.

* vaskularno

Dala mi je primerjavo kot hernijo. Ki se absorbira in povlece v disk, se tudi ta ruptura povlece, do takrat pa zna delat tezave od vrtoglavice, omotice, propadanja med hojo. Odvisno ali se gre za periferno al centralno vrtoglavico. Brazgotina pa ostane.

Upam da je to. In da ni kaka skrita anevrizma, ateroskleroza, malformacija…

“Lahko projekcijsko pogojeno”

Razumeš to?

Pa tam mi je tudi smešno, ko si napisala “izguba spomina”. Ja, nek dogodek se izbriše iz spomina, ker ni pomemben dogodek. Jaz včasih odkrijem kako modrico in ker jo odkrijem, začnem o njej razmišljati in potem dejansko ugotovim, kam sem se butnila. A če modrice ne bi bilo, o tem ne bi razmišljala. In enako je pri tebi. Ni neke pomembne izgube spomina, če si nekam butnila in to je bilo to. Nepomemben dogodek.

Zaradi neke pike, ki je najbolj verjetno posledica napake pri slikanju, ti kličeš predstojnike in delaš cel doktorat iz enega udarca v okno, na katerega si takrat pozabila, tako zelo nepomemben je bil? Najbolje, da se še s poklukarjem pomeniš, on je tudi zelo natančen baje. Vrti se ti verjetno zaradi pritiska ali tablet ki jih jemlješ. In ne, nimaš anevrizme. Skuliraj se.

Ker taki hipohondri kradete čas zdravnikom in osebju, tisti potrebni pomoči ne pridejo pravočasno do oskrbe.

Na k0ncu vsi umreno, samo eni umirajo več let, drugim se pa to zgodi.

Ti si res fenomen, ljudje baje še svojega dr. ne dobijo na telefon več dni, ti pa kar z vsemi na UKC od predstojnika dol debatiraš o izvidu, ki je v osnovi bp. Dej povej – kako ti uspe?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close