izterjava- prodaja hiše na dražbi
Sem lastnik hiše v celoti in bi jo rad prodal, ker živim drugje in v kraj kjer je hiša ne hodim več in tudi v prihodnosti ne bom hodil zaradi določenih zasebnih zadev, vendar zaradi diločenih omejitev, ki so vpisane tudi v zemljiško knjigo lastnik hiše določeno obdobje (še nekaj let) ne more prodati.
Pa me zanima, če bi namenoma sprožil izvržbo nad to hišo (naprimer nebi plačeval davka na nepremičnine) ali bi na koncu postopka kot 100% lastnik hiše prejel kakšen delež kupnine, če bi hišo prodali na dražbi.
Se pravi, če bi dolg znašal le nekaj odstotkov vrednosti hiše ali bi potem preostanek kupnine pribadal lastniku, seveda bi moral vzeti v zakup, da cena hiše na dražbi ponavadi doseže komaj polovico tržne.
Vendar ali bi DURS sprožil postopek že prvo leto za nekaj 100€ dolga ali pa bi se to zgodilo šele po nekaj letih, ko bi se dolga nabralo več?
Če kdo neposredno pozna te postopke, bi bil vesel kakšne informacije.
odgovor je ne, ni možno in ne bi se to zgodilo, če le imaš plačo in ostale vredne stvari.
Drugače pa, kaj če bi to hišo prodal in se s kupcem zmenil, da mu jo prepišeš, samo da uradno se je še ne more prodat in da bi vse liste uredila pri notarju in vse to, pa da tudi daš pod ceno, zihr bi se najdu kak kupec…
kak norec, ki bi pristal na to 🙂
Jaz vidim problem predvsem v tem, da v prvi krog dražbe gre hiša po uradni cenitvi. To naredi sodni cenilec. V tem krogu navadno ni nobenega ponudnika. V drugi krog pa sodnik določi ceno do 50% nižjo. Si pripravljen hišo prodat za ceno polovice njene vrednosti?
Ni tako preprosto kot si si ti to zastavil.
Forum je zaprt za komentiranje.