Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Izredna denarna socialna pomoč – izkušnje?

Izredna denarna socialna pomoč – izkušnje?

iskreno povedano, do nedavnega sploh nisem pomislila, da bi nam lahko pripadala kakršna koli denarna pomoč, za izredno sploh vedela nisem, sem pa pred kratkim izvedela od prijateljice, ki je materialno po moji oceni v boljšem položaju, pa jo je dobila. Jaz sem namreč bila do pred dveh mesecev leto dni brez dohodka, mož ima plače cca. 800 € neto, imava še otroka, ki obiskuje vrtec. Ko sem klicala na CSD, mi je svetovalka rekla, da ne vidi ovire, da nam ne bi vsaj nekaj pripadalo, naj vsekakor dam vlogo.

Zdaj pa me zanima, kakšne imate drugi izkušnje oz. kako je najpametneje vložiti vlogo. Prijateljica je šla tja, ker se jim je pokvaril en dražjih gospodinjskih aparatov in so ji rekli, da to ne kupujejo, so ji pa svetovali, da zaprosi za pomoč pri nakupu kurilnega olja in dobila je lep znesek, čeprav imata oba z možem službe. Baje upoštevajo marsikaj (kredite, lizinge, minuse na računih…). Če je tako, bi nam moralo še prej kaj pripadati, ko smo se lani celo leto borili z eno plačo, imeli veliki servis za avto, zaradi česar je mož moral na banki zaprositi za limit 600 € in še do zdaj ga nisva uspela pokriti. Sva pa bila neumna, da sva si takrat, ko sem jaz ostala brez dela, izposodila denar pri starših in poplačala moj kredit (180 € mesečno so mi trgali), ker sva vedela, da ne bo imela prilivov, moj oče je dal prihranke in mi zaupal, da bom odplačala, ko bom dobila spet službo in kakor bom pač lahko. Tako je tudi bilo, celo leto mu nisem mogla vračati, zdaj ko sem dobila spet delo, pa počasi vračam, kakor lahko (imam minimalko, zaradi katere so mi takoj znižali OD za 50 € in zvišali vrtec za 50 €, da sem že takoj 100 € “v minusu”). Ne vem, koliko mi lahko na CSD to upoštevajo, da ne bodo rekli, da pa že imamo denar nekje “v štunfi”, če lahko tako vse poplačamo… Ker prijateljica mi je rekla, da če daš vlogo, da nekaj rabiš (ali pride do nekega izrednega nujnega stroška, ki ga ne zmoreš poravnati), tega ne smeš prej kupiti, ampak šele, ko ti nakažejo, ker sicer te bodo vprašali, od kod ti denar… Pri nas je še tako, da živimo v boku, kjer ni kurilnega olja, ampak se grejemo na elektriko oz. največ s pečko na drva (jo imamo v dnevni in če fajn zakuriva, je celo stanovanje toplo). Lani sva sicer imela veliki servis za avto, ampak da sva malo ceneje prišla skozi, je mož dal na servis h kolegu, ki mu je delal brez računa…

A obstaja kakšna varianta, da bi razložila situacijo, morda prosim očeta, da mi napiše in podpiše izjavo, da mi je posodil denar, ki mu ga vračam (btw tudi sam je ostal brez službe in bil do tega meseca na zavodu, skoraj pol leta brez vsakega dohodka, zdaj pa je od 1.4. dalje v penzionu)? Ker mož ima ta limit na banki, ki se vidi, da mu pred 15. gre v minus 600 €, ne vem pa, če je to nekaj, kar se upošteva? Bi morda šlo skozi, če bi zaprosila, da nam preprosto plačajo vse položnice za mesec ali dva (za stanovanje, dodatna zavarovanja in vrtec za otroka), da pridemo na zeleno vejo?

Kakšne so vaše izkušnje?

Glej,izpolniš vlogo za IDP, ki jo najdeš na njihovi starni in sprintaš ali kupiš obrazec v DZS, izpolniš in moraš osebno nest tja. V vlogi opišeš krizno situacijo, malo na krajše, ne tako razvlečt kot si tukaj, ko potem ne ve kdo pije kdo plača. Navedeš lahko namen za stroške položnic in osnovne življenske stroške. Priložit moraš zadnje tri bančne izpiske. Potem lahko situacijo še obrazložiš ob oddaji vloge in boš videla, kaj bo. Veliko možnosti mislim da nimaš, ker sta le oba zaposlena, morda pa tudi, ne vem, boš videla. Neke velike radodarnosti s strani države ni niti pri ljudeh, ki so brez vsakršnih dohodkov.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Vsi imamo pravico do odaje obrazcev za bilo kakšno pomoč neglede na socialni status! Vse ti bodo povedali na CSD kako pristopit k zadevi,kakšne papirje rabiš,itd.. Tvoja zgodba da vedeti da si pošten drgneš ta prekleti dinar in niti ne veš kaj vse ljudje hodijo prosit tja.Žal je tako da ko smo v največji krizi ugotovimo da imamo ubistvu še vedno preveč da bi bli deležni kakšne pomoči ker jo zelo teško dajo ker je že nemogoča množica ljudi na tem. Jst sicer še nisem rabil tega koraka storit,mi je pa sodelavec rekel da sem neumen ker ne prosim za subvencijo najemnine ki ti jo izplačuje občina. Ko sem prebral vse drobne tiske ki so v pogodbah sem ugotovil da si šele potem lahko revež. Javljati jim moraš vsako spremembo dohodka,predložit jim je treba položnice ki se pritičejo življenskih stroškov,….Skoz moraš slediti raspisom občine za oddajo neprofitnega stanovanja v najem(če se ne prijaviš vrneš vese subvencije za nazaj!) Moja občina je prejela za leto 2015 za 40000 evrov več odločb za subvencije kot prejšnje leto si predstavljaš to. Ko sem pa uvidel da subvencijo prosijo in tudi dobijo ljudje ki jim nič ne manjka oz imajo celo preveč mi je pa kristalno jasno zakaj zmanjka oz dajo zelo malo takim primerom kot je tvoj.
Raje grem vsakič ko je možnost peš po otroke v vrtec in na koncu leta sigurno prišparam na gorivu za enomesečno najemnino,…pa še računov mi ni treba polagat nikomur!!! Zavedaj se da nič ne dajo zastonj zato dobro vse preberi preden kaj podpišeš!

Ravno ti trije zadnji bančni izpiski me skrbijo, ker sem do sedaj prejela že dve plači. Lani pa celo leto nič, ampak res nisem pomislila, da mi nam kaj pripadalo, pa vem, da lani bi sigurno kaj dobili. Po drugi strani pa sem nekje brala, da naj bi se upoštevalo stanje zadnjih 13 mesecev, ampak ne vem, na kaki način oz. v čem je fora.

Ko sem klicala na CSD in naštela nekaj razlogov, zakaj dvomim, da bi šlo skozi, mi je svetovalka rekla, naj ne iščem razlogov, zakaj ne bi šlo, ampak naj dam vlogo, ker ona po mojih besedah ocenjuje, da bi imamo velike možnosti in da se vsako vlogo obravnava individualno, zato pa opišeš z besedami. Da sicer ob tem upoštevajo pravila in zakonodajo, ampak da naj na kratko opišem situacijo, pa še povem svetovalki, ko bom oddala vlogo, kako, kaj in zakaj…

Sem mislila, če bi se oglasil kdo, ki je oddajal in kakšno ima izkušnjo.

Ne vem kake radodarnosti seveda ne pričakujem, ampak KARKOLI bi bilo bolje od nič in bi bila vesela. Ravno zato, ker nič nikoli nisem pričakovala, lani sploh nisem pomislila, da bi nam kaj pripadalo, ko sem ostala brez dohodka, pa otroka sva že imela, mož pa 800 € neto plače. Razumem, da ne morejo ravno upoštevati kreditov, po drugi strani pa v praksi vemo, da si avta (pa magari je cenejši od 8.000 €, kolikor se še upošteva kot premoženje) skoraj nihče ne more kupiti brez kredita, brez njega pa težko dobiš službo, ker moraš že povsod biti fleksibilen. Računa za mobitel sicer ne upoštevajo, ampak vemo, da tudi brez tega si kot bi bil bos in nag.

Ne vem, prijateljica je poročena, enega otroka imata, mož dobi solidno plačo, ona pa ima malo več od minimalke, ampak lani je imela porodniško, tako da je imela res samo 600 €, tako kot imam jaz zdaj, s tem da moj mož po moje dobi še manj plače kot njen. Pa sta recimo dobila 700 €, poravnali so jima kurjavo. Sem pa slišala, da je veliko primerov (sploh penzionisti, ki imajo res male penzije in živijo sami), ko zaprosijo enkrat letno za pomoč pri plačilu kurjave, običajno kurilnega olja. Midva z možem pač nimava peči na olje, pa še v bloku smo, imamo pa zato višjo elektriko, pa drva morava kupiti vsako leto, ki so seveda cenejša od vsake druge kurjave.

Kako pa kaj upoštevajo trenutno stanje na TRR, ne glede na to, da imava trenutno oba službe? Če sva tik pred plačo recimo oba v minusu, kolikor imava odobrenega limita?

oddaj vlogo..Priloži, kar je treba priložiti..Na CSD-ju bodo itak vse preverili..
več kot , da zavržejo vlogo, se ne more zgoditi..Poskusi!

Kap me bo! :))) Subvencija za najemnino??? Dajte mi še malo našteti, kaj vse še se da dobiti za ene subvencije, ker očitno je naša država zelo radodarna, samo mi smo neumni, da ne beremo, kaj nam pripada. Seveda bi oz. bom tudi jaz dobro prebrala, kakšni so pogoji, ampak ajde…če mi odobrijo IDP, pa magari sto eurov, bom srečna.

Vem pa, da za socialno pomoč (redno, mesečno) je drugače, tam se govori, da bodo morali tisti, ki bodo imeli kdaj kakšno lastnino, vračati. Potem pa recimo podeduješ neko stanovanje ali hišo, avto…in namesto, da bi končno zadihal, se ti zaradi prejemanja socialke usedejo na edino premoženje, ki ga imaš, da si spet revež brez vsega in spet lahko dalje prosiš za socialko. Bedarija!

Država nikakor ni radodarna, če nimaš nič, lahko dobiš maksimalno 260 eur po osebi vseh možnih transferjev skupaj, izjema je ta izredna, ki jo lahko odobrijo do petkratletno in so tako hitri, da ti to nikor ne bo uspelo, pa še tam potem ne dajo večjega zneska kot 150 eur na osebo, čeprav bi lahko po zakonu več, vem ker poznam ljudi, ki so v hudih stiskah… ti pa le probaj, morda odobrijo, kot ti je že nekdo napisal, več kot zavrnit ti ne morejo.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Meni niso upoštevali tega, da imam kredit in niti tega, da sem v minusu, prav briga jih. Zadnje trimesečne prilive na računu so pogledali in nisem dobila nič.

Logično, ali ne?
Moja sorodnica ima preko 2.000 mesečnih prilivov, pa je zakreditirana, vedno v minusu, se pa ne bo odpovedala jamranju, niti ne čevljem po 300 eur, potovanjem, kozmetičarkam…..tako da minus na računu res ne more biti kriterij za socialno pomoč.

Seveda je logično, tako sem odgovorila, ker avtorica sprašuje, če se upošteva kredit in minus.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close