Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Izračun pH

Izračun pH

Zna morda kdo rešiti tole nalogo:

V 0.5L raztopine H2SO4 s koncentracijo 0.05 mol/L dodamo 0.06 mol trdnega NaOH. Izračunajte pH raztopine po reakciji. Predpostavite, da se prostornina raztopine pri dodatki NaOH ne spremeni.

Rešitev je pH=12.3, zanima pa me, kako priti do tega rezultata?

najprej zračunaš kaj ti nastane – nastane namreč sol in voda, posledično pa koliko enega ali drugega reaktanta se pravi h2so4 oz naoh ti ostane

upštevaj da mol reagira z molom

ph =-log H+ ionov, torej kislih inov
pOH =14-pH
št ionov pa zračunaš s pomočjo N=n*Na..nA je če se ne motm avogadova oknstanta in je 6.022*10[sup]23[/sup]
n je p amnožina tistga ki ti ostane nezreagiran ,ker tista komponenta bo določevala al bo kislo al bazično

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

najprej zračunaš kaj ti nastane – nastane namreč sol in voda, posledično pa koliko enega ali drugega reaktanta se pravi h2so4 oz naoh ti ostane

upštevaj da mol reagira z molom

ko dobiš preostanek reagenta ga pomnožiš z volumnom vode, da dobiš koncentracijo

ph =-log H+ ionov, torej kislih inov..isto se zračuna tud pOH, s tem da maš tlele OH- ione
pOH =14-pH
št ionov pa zračunaš s pomočjo N=n*Na..nA je če se ne motm avogadova oknstanta in je 6.022*10[sup]23[/sup]
te enačbe mislim da ne boš rabla

me pa zanima ali je tvoj rezultat pravilen ker men pride majčkn drgač

Celoten potek reševanja naloge po korakih:

1. Izpišeš podatke

V(H2SO4)= 0,5L (enako volumnu celotne raztopine)
c(H2SO4)= 0,05mol/L
n(NaOH)= 0,06mol
—————————————
pH=?

2. Napišeš enačbo reakcije. Poteče nevtralizacija. Kislina in baza med seboj nevtračizirata, pri čemer nastaneta sol in voda.

H2SO4 + NaOH ——> Na2SO4 + H20

3. Enačbo urediš. Na obeh straneh enačbe mora biti enako število posameznih atomov.

H2SO4 + 2 NaOH ——-> Na2SO4 + 2 H20

Zdaj vidiš, da reaktanta reagirata v razmerju 1:2.

4. Izračunaš koliko molov posameznega reaktanta je v raztopini. Nato pogledaš, katerega je preveč. Presežek namreč ostane in ta vpliva na pH.

Za NaOH imaš podatek že v besedilu, in sicer n(NaOH)= 0,06mol.
Množino H2SO4 izračunaš iz podatkov, saj velja:

c= n/V
Ti iščeš n, ostalo dvoje imaš že podano. Obrneš enačbo (ali pa malo pomisliš, ker imaš res lepe podatke) in dobiš: n=c x V ; n(H2SO4)=0,05mol/L* 0,5L=0,025mol

Ker je razmerje 1:2 (glej točko 3.), 0.06mol NaOH reagira z 0.03 mol H2SO4. Ti imaš pa samo 0.025mol H2SO4. Z 0.025 mol H2SO4 reagira 0.05 mol NaOH, razlika NaOH pa je presežek, ki ostane.

Sedaj veš, da je presežni reaktant NaOH. Izračunaš, koliko je presežka.
Presežek = vse – zreagirano. Torej 0,06mol – 0.05mol = 0,01mol NaOH

5. Presežen reaktant NaOH v vodi razpade (disociira). Napišeš enačbo disociacije in jo urediš:

NaOH —-> Na+ + OH-

Vidiš, da je razmerje med NaOH in OH- v raztopini 1:1. Torej, je OH- v raztopini 0,01mol.

6. Tebe zanima pH. Glede na to, da je NaOH baza, lahko izračunaš pOH. Kar je super, ker sta pH in pOH povezana z enačbo:

pH+pOH = 14

Vse kar rabiš je torej pOH, iz česar potem po zgornji enačbi izračunaš pH.

7. Izračun pOH.

Enačba za pOH: pOH= – log [OH-]
Torej negativni logaritem koncentracije OH- ionov. Oglati oklepaji označujejo koncentracijo.

Kakšna pa je koncentracija OH- v raztopini? Izračunano imaš že, da je n(OH-)=0,01mol (točka 5).
Ampak ti potrebuješ koncentracijo, Torej moraš upoštevati še volumen raztopine, ki pa je podan v začetnih podatkih (0,5L).
Izračun koncentracije: c=n/V ; c(OH-) = 0,01mol/ 0,5L = 0,02mol/L

Izračun pOH: pOH= -log [OH-] ; pOH= -log (0,02mol/L)
Vzameš kalkulator in dobiš: pOH=1,7

8. Izračun pH:
14-pOH=pH
pH= 14-1,7= 12,3

To je to. Dovolj jasno?

Še hiter povzetek reševanja naloge tega tipa:

1. ugotoviti moraš, česa je preveč (presežek) in kako to disociira.
2. izračunaš koncentracijo OH- (če je v presežku baza) ali pa H30+ (če je v presežku kislina).
3. Iz tega izračunaš pOH ali pH. Kar pač rabiš.

Vse ostalo so vmesni koraki, s pomočjo katerih dobiš odgovore na ta tri vprašanja.

uf pride točno..jaz sem tam na koncu namest podelil, sem zmnožil (izračun konc)…pride točno 12,3

Bi mogoče znali izračunati :
Izračunaj ph raztopine ki jo pripraviš takole da dodaš 0,1mol NaOH k raztopini, ki vsebuje 0.2mol/l HIO3. Kk =0.2

Pripraviti moram raztopino 5N H2SO4 v 1000ml bučki? Zanima me koliko ml H2SO4 bom porabila?Prosim za pomoč ker rabim do jutri zjutraj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close