Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Izračun datuma in višine pokojnine

Izračun datuma in višine pokojnine

Prosim za pomoč, če ima morda kdo podobno izkušnjo.

Prejela sem informativni izračun o datumu in višini pokojnine. Prejela sem dve različni opciji in sicer, da se upokojim naseldnje leto, ko bom imela točno 40 let delovne dobe, ali pa leta 2026, ko bom tudi dovolj stara. Pri prvem izračunu so upoštevali skrb za otoke in pa le nekaj dni dni dela mladoletnosti, v drugem izračunu pa le dobrih 9 mesecev dela mladoletnosti in nič skbri za otroke. Pa be razumem točno zakaj. Zakaj se pri obeh izračunih ne upošteva oboje (se pravi 9M mladoletnosti in nekaj več kot dve leti skbri za otroke).

Kličem na ZPIZ že več dni, pa mislim da se tudi v zdravstvenem domu hitreje javijo.

Hvala vsem in lep pozdrav.

Najbolje osebno na Zpiz, da vam razložijo. Po telefonu vas hitro odpravijo.

To je le informativen izračun, ki je nepopoln.Vedno nekaj manjka.Je samo okviren.Odloči se, do kdaj boš delala, daj v obtazec otroke in vse, kar je še zraven, pa daj izračunat, pa bo spet drugače….

Pojdi k odvetniku, ki se ravno s tem ukvarja.

po novem ti morajo tudi ob polni delovni dobi in starosti upoštevati delo  mladoletnika in skrb za otroke. Če boš delala do polne starosti, boš zaradi skrbi za otroke imela višji odmerni količnik za pokojnino. Tako da se kar dobro pozanimaj, da te ne prinesejo naokoli.

Če vpišeš vse podatke, potem te ne morejo” okol prinest”.

najbolj se ti splača it v penzijo in delat dalje

dobiš polno plačo + 40% pokojnine

mi imamo take penzionerje v službi. pol časa so na bolniški. in ja, dobijo plačano tudi penzijo, ko so na bolniški, samo v primeru refundirane bolniške ostanejo brez.

Skrb za otroke ti samo zniža starost. Pri prvemu izračunu so ti to upoštevali ker še ne boš dosti stara . Pri drugem boš pa dovolj stara in ni potrebe po znižanju zaradi otrok.

Pri meni je enako zaradi vojske. Ko bom star 60 mi tega ne upoštevajo. Lahko grem pa pol leta prej (40 let delovne)in mi vojsko upoštevajo. Izračun višine pokojnine je v obeh primerih enak.

Tako je kot ti je zgoraj “mjav mjav” napisal.

Vem iz lastnih izkušenj. Ce podaljšaš do polne starosti, lahko že od datuma polne delovne dobe prejemaš 40 % pokojnine in še delaš.

Nič ne klici na spiz, tam se osebno oglasi.

Odgovor na objavo uporabnika
Čebela_adela, 21.09.2023 ob 08:59

najbolj se ti splača it v penzijo in delat dalje

dobiš polno plačo + 40% pokojnine

mi imamo take penzionerje v službi. pol časa so na bolniški. in ja, dobijo plačano tudi penzijo, ko so na bolniški, samo v primeru refundirane bolniške ostanejo brez.

Tisti niso v penziji, tisti so samo na ZPIZu dobili sklep, da bi lahko šli v penzijo in dali zahtevek, da dobivajo del penzije + normalno delajo naprej. Za vas so to navadni zaposleni z vsemi pravicami in obveznostmi, kot vsi ostali zaposleni.

Drugo pa je, če bi imeli 100% pokojnino, imeli status upokojenca in delali občasno na način “začasno in občasno delo upokojenca”.

Jaz sem tudi pred leti, ko sem se bližala proti penziji dala v izračun in priložila vse podatke in papirje. Na prvi enoti, kjer sem vlagala, so mi naredili izračun in sem se odločila, da pač delam do polne starosti ker sem pogoje del. dobe oz. pokojninske dobe že dosegla.

Potem je pa prišel 1. val korone in me iz območne enote MB kliče referentka in me začne spraševati po podatkih. Ko sem ji vse povedala, se je začudila, da mi niso upoštevali leta za nego in varstva otroka do 1. leta( imela sem potrdilo te dobe s strani ministrstva za delo- dobivala sem nadomestilo).

Niso mi upoštevali znižanje starostne dobe zaradi 2 otrok in na žalost, sem zaradi podaljšanja delovne dobe prepozno izvedela, da bi ob napolnjeni pokojninski dobi dobivala še 40% pokojnine.

Vse sva uredili po telefonu in ona je v bazi našla, da sem roj. liste otrok oddala kar 3x.

Sicer pa danes nisem jezna, ker se mi je pokojnina ob odmeri povišala za skoraj 7 %.

Ja tako, da je malo tudi odvisno, kdo dobi v roke papirje. Tako sem se upokojila z napolnjenimi 41 leti pokojninske dobe, dejansko pa sem bila v delovnem razmerju polnih 40 let.

Rada bi čimprej šla, pri tako mizerni plači za težko delo ne mislim podaljševati niti dneva. Če se osredotočim samo na prvi, zame bolj ugoden izračun, kjer se je znižala starost zaradi otrok, ne pa tudi zaradi dela v mladoletnosti, oz. samo za nekaj dni, namesto za 9M. Meni bi veliko pomenilo da zaključim še teh 9M prej, čeprav bi bila zato 50€ manjša pokojnina. Ne vem pa, zakaj tega niso upoštevali. Pri drugem izračunu pa denimo so.

te popravim, 21.09.2023 ob 09:09

Tisti niso v penziji, tisti so samo na ZPIZu dobili sklep, da bi lahko šli v penzijo in dali zahtevek, da dobivajo del penzije + normalno delajo naprej. Za vas so to navadni zaposleni z vsemi pravicami in obveznostmi, kot vsi ostali zaposleni.

Drugo pa je, če bi imeli 100% pokojnino, imeli status upokojenca in delali občasno na način “začasno in občasno delo upokojenca”.

seveda so navadni zaposleni. ampak v primerjavi z ostalimi zaposlenimi imajo ubibože dosti bolniških odsotnosti

Čebela_adela, 21.09.2023 ob 09:18

seveda so navadni zaposleni. ampak v primerjavi z ostalimi zaposlenimi imajo ubibože dosti bolniških odsotnosti

ja tudi mene zanima zakaj se stare ljudi sili delat.

wd40a, 21.09.2023 ob 09:31

ja tudi mene zanima zakaj se stare ljudi sili delat.

Saj se jih ne sili, sami se lahko odločijo, da bodo po izpolnjevanju pogojev delali še naprej. Delodajalec jim ne more in ne sme reči, da naj se spokajo in spraznijo delovno mesto.

Imajo pa tako polno plačo + 40% pokojnine + odmerni odstotek se jim zato že za vsake 3 mesece nadaljnega dela trajno zviša.

Anonimna870, 21.09.2023 ob 09:16

Rada bi čimprej šla, pri tako mizerni plači za težko delo ne mislim podaljševati niti dneva. Če se osredotočim samo na prvi, zame bolj ugoden izračun, kjer se je znižala starost zaradi otrok, ne pa tudi zaradi dela v mladoletnosti, oz. samo za nekaj dni, namesto za 9M. Meni bi veliko pomenilo da zaključim še teh 9M prej, čeprav bi bila zato 50€ manjša pokojnina. Ne vem pa, zakaj tega niso upoštevali. Pri drugem izračunu pa denimo so.

pri polni starosti, ti morajo upoštevati otroke v smislu, da se ti dvigne odmerni količnik za pokojnino. A si dobila podatek, kolikšna bi bila penzija v prvem in koliko v drugem primeru?

mijav mijav, 21.09.2023 ob 10:54

pri polni starosti, ti morajo upoštevati otroke v smislu, da se ti dvigne odmerni količnik za pokojnino. A si dobila podatek, kolikšna bi bila penzija v prvem in koliko v drugem primeru?

Ne bom še imela polne starosti. Sem jih dobila na telefon, pa pravijo da bo pri tistem prvem izračunu za leto 2025 točno 40 let pokojninske dobe, le ta pa se lahko zniža samo v primeru starosti nad 65 let. Prvi pogoj je torej izpolnjenih 40 let zavarovanja za pokojninsko dobo.

Anonimna870, 21.09.2023 ob 11:17

Ne bom še imela polne starosti. Sem jih dobila na telefon, pa pravijo da bo pri tistem prvem izračunu za leto 2025 točno 40 let pokojninske dobe, le ta pa se lahko zniža samo v primeru starosti nad 65 let. Prvi pogoj je torej izpolnjenih 40 let zavarovanja za pokojninsko dobo.

seveda brez 40 let delovne dobe greš lahko v penzijo po 65 letu starosti. ampak ti praviš, da boš imela 40 let delovne dobe leta 2024, vendar še ne boš stara 60 let, leta 2026 pa boš imela tudi dovolj starosti in če se upokojiš takrat, ti morajo zaradi otrok dvignit odmerni odstotek pokojnine.

Tako je, razlike je pa cca. 50 € na mesec. Pri takšnih delovnih pogojih in minimalcu res samo čakam da se izteče. Rintaš 40 let po šihtih fizičnega dela, penzije pa niti 700€. Greš enkrat po fasengo je pa 150 za dobro jutro.

še huje je, da nas ogromno zaradi ne zpolnjevanja pogoja starost 60 let mora delat 42 let. Za ubit se je, ker ne zmoreš več

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close