Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Izplačilo življ. zavarovanja + socialna pomoč ?

Izplačilo življ. zavarovanja + socialna pomoč ?

Pred enim letom sem dobila slabih 5.000 evrov izplačila zavarovalne police, trenutno pa zaradi razmer vlagam vlogo za socialno pomoč. Denarja več nimam, tako da ne vem, a to kaj vpliva na socialno? V vlogi vidim pri eni točki, da naj bi to napisal…ampak ne vem, a se to napiše, če si dobil ta denar v zadnjih 3 mesecih (glede na to, da moraš oddati tudi bančne izpiske), 1 leto je že kar veliko nazaj, da bi to zdaj pisala…?

Ne.

1. to se šteje kot posebni prejemk in se ne upošteva v vrednost premoženja 120.000 EUR, kolikor je meja za prejetje DSPja; ker tudi če je zavarovanje bilo sklenjeno več kot 3 leta, se ne upošteva niti v DURS napoved.

2. CSD ti mora to upoštevati kot posebni prejemek- po zakonodaji – glej ZSVarPre ( med 20. in 34.členom)

.https://www.iusinfo.si/zakonodajna-knjiznica/zakon/Z10D16ID/clen/20

3. Pri oddaji za DSP  moraš dpriložiti pa tudizadnje 3 bančne izpiske -od tega nakazila je bilo pa tudi že eno leto, tako da tudi na teh izpiskih tega ne bo.

Pazi le, da ne boš imela na bančnem računu v času teh 3eh mesecev , torej za 3 mesece za nazaj ( če vlagaš v januarju 2022, torej velja za oktober-december 2021)previsokega zneska – to je 3kratnik 1xponderja 402, 18 EUR; ker to smatrajo kot prihranke.

Odgovor na objavo uporabnika
to so posebni prejemki, 19.01.2022 ob 10:39

Ne.

1. to se šteje kot posebni prejemk in se ne upošteva v vrednost premoženja 120.000 EUR, kolikor je meja za prejetje DSPja; ker tudi če je zavarovanje bilo sklenjeno več kot 3 leta, se ne upošteva niti v DURS napoved.

2. CSD ti mora to upoštevati kot posebni prejemek- po zakonodaji – glej ZSVarPre ( med 20. in 34.členom)

.https://www.iusinfo.si/zakonodajna-knjiznica/zakon/Z10D16ID/clen/20

3. Pri oddaji za DSP  moraš dpriložiti pa tudizadnje 3 bančne izpiske -od tega nakazila je bilo pa tudi že eno leto, tako da tudi na teh izpiskih tega ne bo.

Pazi le, da ne boš imela na bančnem računu v času teh 3eh mesecev , torej za 3 mesece za nazaj ( če vlagaš v januarju 2022, torej velja za oktober-december 2021)previsokega zneska – to je 3kratnik 1xponderja 402, 18 EUR; ker to smatrajo kot prihranke.

pardon, 4kratnega, ne 3kratnega….

Hvala za pojasnilo, ampak imam v vlogi te dve točki:

Ali ste vi ali katera izmed oseb , navedenih v poglavju I. v zadnjih 13 mesecih pred mesecem vložitve vloge prejeli kakšne občasne dohodke (odškodnina, dediščina, odpravnina, nagrade, volila, darila,…)?   DA     NE

Ali imate vi/…/ dohodke, prihranke ali drugo premoženje, ki ni razvidno iz uradnih evidenc (življenjsko zavarovanje/izplačilo), lastništvo nepremičnine…vozilo, itd…   DA   NE

Ja, mogoče oni ne bodo upoštevali, ampak kaj potem moram obkrožit pri teh dveh vprašanjih? Pri prvi sem prejela to izplačilo pred 12 meseci….se pravi DA? In pri drugi enako ali ne?

1. Ko (če) dobiš DSP bo poteklo več kot 13 mesecev, zato bi jaz obkrožil NE

2. Življenskega zavarovanja nimaš več torej NE

sally742, 19.01.2022 ob 11:36

1. Ko (če) dobiš DSP bo poteklo več kot 13 mesecev, zato bi jaz obkrožil NE

2. Življenskega zavarovanja nimaš več torej NE

Tako je. Obkrožiš NE.

to so posebni prejemki, 19.01.2022 ob 11:41

Tako je. Obkrožiš NE.

In če bi te kasneje bi evetuelno pozvali za pojasnitev odgovoar obkroćitve NE pod 1., jim utemeljiš da je življensko zavarovanje po ZVarPre posebni prejemek in se kot tako ne sme upoštevati v premoženje 120.000 EUR. Lahko naredijo “štih probo”, koliko te morda lahko celo zavedejo.

Včasih CSD presoja tudi interno, po svoji odločitvi , kar je lahko tudi tricky – kakor se oni odločijo 🙂 – na to moraš tudi paziti… Piše tako tudi v zakonu, da lahko pristojni CSD sam presodi …..

Tam piše “v zadnjih 13 mesecih pred mesecem vložitve vloge “, ne pred izplačilom prve socialne pomoči…

Ne vem, danes grem do moje soc. delavke in je drugače zelo prijazna, smo v relativno manjšem kraju…bom še njo vprašala, saj mislim, da tega ni treba skrivat…??? Mi je že svetovala. Ampak hvala, da ste mi napisali to vse, bom znala vsaj vprašat in če bo kaj po svoje govorila, da ji znam nazaj odgovorit. 😀

No, evo, rešeno. Svetovalka povedala, da ni treba nič pisat, tako da NE – NE. 🙂

omara974, 19.01.2022 ob 15:11

No, evo, rešeno. Svetovalka povedala, da ni treba nič pisat, tako da NE – NE. 🙂

me veseli, da si uredila.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close