izpit slovenščina B2
Živijo, prosim za mnenje. prihajam iz tujine in sem se prijavila na izpit slovenščine za raven B2. Če je kdo opravil ta test, mi lahko pomaga, kako težek je. Hodim na tečaj, a bi se rada učila še kaj več. Kaj predlagate? Bi bilo primerno, da bi brala tudi naloge, ki jih delajo na maturi? Je to ista raven?
Hvala za pomoč!
Ker vidim, da si tu gor napisala zelo lepo slovenščino, z vsemi pravilno postavljenimi ločili, vidim, da več kot osnove odlično obvladaš. Torej, za pisanje ti bo najboljše in najlažje, da s prebereš par knjig, kjer je napisano strokovno notri, tako pravopis kot vse ostalo. Najlažje se boš naučila tako. In če ti kakšen stavek iz tiste knjige ne bo jasen, imaš danes na srečo google in pobrskaš zakaj je tako – nekoč smo to iskali po slovarjih v knjigah. 😛 Za govorjenje je pa najboljše kaj v smislu kakšne oddaje, dokumentarca, oz česar koli, kjer govorijo zelo lepo slovenščino.
Ne boš verjela, kako sem se jaz začel učiti angleščino. V šoli se je nisem nikoli učil – samo nemščino. Torej, nekaj angleščine sem že itak razumel skozi filme in računalniške igrice. A potem sem si kupil eno knjigo z zanimivo tematiko v angleščini. Ko sem celo prebral, 484 strani, sem se ogromno naučil angleščine. problem mi je na začetku dela izgovorjava besede. Jaz sem nekatere nepoznane besede izgovoril skoraj tako, kot sem prebral … potem sem malo googlal stavke in izgovorjave v programih na računalniku, kjer notri napišeš besedo in ti jo izgovori. Tako sem potem se počasi naučil kako se kakšna beseda izgovori. B2 nisem nikoli delal v angleščini. Jo pa danes zelo dobro razumem, z vsakim angleško govorečim človekom bi lahko imel popolnoma normalen pogovor. Na netu je tudi polno teh testov, kjer lahko preveriš kako dobra je tvoja angleščina. Za slovenščino ne vem, če kaj takega obstaja.
Hvala vsem.
Vejice znam, če so tiste besede: ki, ko, ker, da če vejica skače. drugače jih ne vem.
Poskušam najti besedila, da se učim nove besede. Če berem časopise, nekaj razum, veliko tudi ne. Članke o prehrani, športu, izletih to razumem. Če berem časopis Delo in Finance in je veliko politike in strokovne teme takrat malo razumem. In so mi rekli , da tudi lahko berem besedila od mature. Več besedil sem lahko prebrala in razumela. Vsi pa ne razumem. In se sedaj bojim, da bo test za B2 pretežko.
Če si rešila že VSE vaje, ki jih imaš na voljo za izpit, potem bi bile maturitetne naloge glede bralnega razumevanja po mojem koristne. Slovnica pa pretežka. Je pa praktično, ker imaš pri maturitetnih nalogah podrobne rešitve.
[/quote]
Ja za branje. Samo besedila bi brala. Pa tudi tam ne razumem vse.
Res ne vem, ugibam, ne poznam B-2 testov, ampak mogoče bi ti pomagale kakšne lažje vaje:
https://www.ric.si/preverjanje_znanja/predmeti/
NPZ je test na koncu šestega in devetega razreda.
Punca, če svoje tekste tukaj sama pišeš, te sploh ne bi mogel zamenjat za non-native speakerja. Mislim, da ne rabiš skrbet. Jaz sem sicer pri angleščini kdaj slabše prišel skozi, ker nisem poznal lekcije … besedila iz nje in pravilni odgovori so bili samo, če si poznal zgodbo. Zato preberi, kar spada k B2, drugače pa mislim, da ti bo uspelo brez kakršnegakoli problema.
Živjo, kmalu se moram vpisati na fakulteto. Želim študirati upravljanje javnega sektorja. V vpisnih pogojih pa sem prebrala, da je za vse kandidate nujen izpit B2 iz slovenščine. V gimnaziji sem opravila izpit na splošni maturi (za vse je slovenščina na višjem nivoju, angleščina in matematika pa sta lahko tudi na osnovnem). Za ta izpit prvič slišim, hkrati pa na googlu ne najdem nobene informacije, ki mi bi koristila.
Hvaležna bi bila vsakega odgovora!
Lp,…
Forum je zaprt za komentiranje.