Izpis iz RKC
Prvič:
Ne moreš se izpisati, kar je zapisano v arhivih se nikoli ne da izbrisati (krstna knjiga), lahko pa IZSTOPIŠ. Tega se ne da kar “poradirati” in se tudi po vseh predpisih arhiviranja tudi ne sme.
Dgugič:
podaj pisno vlogo mislim da kar župniku kjer živiš, ali kjer si bila krščena, da želiš izstopiti iz cerkve.
Razloge lahko navedeš ali pa ne.
Ne vidim pa smisla v tem, ker z izstopom ne boš nič pridobila.
V realnem življenju ne bo nič drugače.
Cerkev (rkc) te samodejno tudi zdaj za ničesar ne terja in od tebe zahteva, če pobirajo dobrodelne prispevke pač ne daš (kar že tako najbrž ne), k obredom ne hodiš (tudi zdaj najbrž ne), itd.
Ja, saj jaz podobno, ampak vseeno mislim, da bi tisti, ki nimamo tovrstnih verskih prepričanj, morali ukrepati, saj nas ravno zato (neupravičeno) štejejo med svoje “ovčice” in so zato te uradne številke mnogo večje, kot pa so dejansko. Ravno zato, ker se mi ne zganemo! Oni pa to seveda dosežejo ravno tem, da nam “težijo in komplicirajo” ob vsakem poskusu izstopa. Pa ne le to, slišala sem celo, da grozijo in podobno (oh, kako krščansko!). Ampak mi se ne bi smeli temu pustiti!
Da ne bo nič drugače?? O, jaz pa mislim, da bo. Gre predvsem za načela (vem, da se s tem ne bo nič spremenilo v mojem praktičnem življenju), ampak zakaj bi me šteli za svojo ovco, če to nisem?? In potem ob raznih popisih in nevem čem hgovorili, da imajo toliko in toliko vernikov?? Če bi izstopili vsi, ki to niso, verjemi, da bi te številke bile mnogo manjše, s tem pa tudi njihova moč oz. “veličina”. Tako pa se kitijo z zlaganim perjem. (saj oni to dobro vedo, a jih izgleda prav nič ne moti, samo da imajo čim večje številke, za to jim gre! sicer ne bi komplicirali ob vsakem poskusu izstopa).
Se mi pa to njihovo ravnanje zdi skrajno otročje in nezrelo, to je podobno, kot če bi nekdo rekel, da te ne mara, ti bi pa ves užaljen ali pa zato, ker si od njegovega maranja kaj obetaš, zahteval, da vsaj reče, da te mara, četudi te ne. In bi ob tej njegovi laži bil celo zadovoljen in potešen. Kaj tako primitivnega pa še ne! Sploh jim ne gre za pristnost teh čustev, glavno da imajo številke. Le zakaj bi sicer komplicirali in gorizili ljudem, ki bi se radi lepo pošteno izpisali, ker pač tako ne čutijo in niso religiozni?? So pa vsaj iskreni!
Ampak nekatere ste res prave babe, ni čudno da vam kdaj to izreče… Če tole ni norčevanje iz Primoža. Resno se sprašujem kako vas lahko prenaša. Prav kličete po tem, da vas briše. le kdo se želi ukvarjati s takšnimi osebki. Ko pa vas pobriše, pa imate spet razlog, da ga napadate. Da sem jaz na njegovem mestu, bi nekatere že zdavnaj ostali brez dostopa.
Primož dober si da nas prenašaš. Od kje ti živci?
To že sedaj ne more biti, ker ne živi krščanskega življenja, ki je pogoj za botrstvo.
Poročna priča je lahko kdrokoli, ne glede na versko pripadnost.
Tega pa sploh ne bom komentirala, ker je zadnji dokaz, da o katoliški veri res ne veš ničesar. Samo prosim ne mi napisat, da ob takem osnovnem neznanju še v cerkev hodiš.
Tako je kot je napisala dilema, ob popisu se mora vsak opredeliti in te ne bodo več šteli med kristjane. Samo napiši da si ateist. Ti ne bo treba nič izstopati. Kaj si pa napisala ob zadnjem popisu. Kajti popis je sedaj verodostojen, ne vem kje si ti videla zadnje podatke in kdo z njimi operira.
Vsak ima to možnost in ni ti potrebno hoditi k maši niti v cerkev niti nihče te ne bo preverjal ali verjameš v kaj ali ne.
če ti pa je toliko do tega, da se izpišeš in boš zato mirno spala, pa le napiši dopis, tako kot ga napišeš za prekinitev naročniškega razmerja. Saj ti ne bodo nič zaračunali za odstop tako kot pri mobilnem operaterju.
To že sedaj ne more biti, ker ne živi krščanskega življenja, ki je pogoj za botrstvo.
Poročna priča je lahko kdrokoli, ne glede na versko pripadnost.
Tega pa sploh ne bom komentirala, ker je zadnji dokaz, da o katoliški veri res ne veš ničesar. Samo prosim ne mi napisat, da ob takem osnovnem neznanju še v cerkev hodiš.[/quote]
seveda je lahko boter tudi nekdo, ki ne živi krščanskega življenja. taki, ki ga živijo so v manjšini.
ni res, da je lahko poročna priča kdorkoli. poročna priča mora imeti zakramente katoliške cerkve.
saj ti ni treba komentirati. če nekdo izstopi iz cerkve in želi potem biti boter, je logično, da mora v cerkev spet vstopiti. če sploh lahko to stori.
Ena ovca iz hleva, druga v hlev. V moji okolici se veliko ljudi, ki so bili prej ateisti, “vpisuje”. Poročajo se cerkveno, še prej pa opravijo vse zakramente.
Nič ne boš spremenila, če se izpišeš. Živi kakor misliš, da je prav in ne obremenjuj se s štetjem ovčic. Če pri sebi veš kaj hočeš, ni potrebno nič šteti, ne kristjanov, ne Slovencev, ne sosedov. Sam s sabo moraš biti zadovoljen!
Po pravilih ne. Kaj delajo duhovniki zaradi popularnosti, gre na njihov račun.
Poročna priča ni del zakramenta, ampak del administracije. Ker je poroka v osnovi pogodba, čeprav romantične duše to rade pozabijo. Fajn je, če ima zakramente, zahtevat jih ne more nihče.
[quot€]če nekdo izstopi iz cerkve in želi potem biti boter, je logično, da mora v cerkev spet vstopiti. če sploh lahko to stori.[/quote]
Ponovni vstop v Cerkev ne pomeni, da “mora zopet naredit vse zakramente”. Ne mešat tega dvojega. Zakramenti so večni – ravno zato tudi ni izbrisa krsta ob izstopu, saj to ni knjižnica, madona. Krščen, prvič obhajan in birman si lahko samo enkrat v življenju in basta. Pa če potem prestopaš, izstopaš ali vstopiš nazaj po mili voji.
Pa koga sploh briga ali se lahko vpišeš ali izpišeš. Primožu predlagam, da narediš svoj forum kršanstvo in ateizem. In tako bo mir pred vsemi, ki se želijo na tem forumu prerekati na to tematiko. Tako kot je določil, da na tem forumu ne bo političnih tem, naj prepove še verske. Se močno strinjam z njim, da nekatere teme vedno pripeljejo do kreganja in to se lahko že v naprej prepreči, tako da jih prepove.
pri nas poročna priča niti slučajno ne more biti nekdo, ki nima zakramentov. in vem, da je tako v dosti cerkvah, kjer sem bila na poroki. ne vem, ali je to odvisno od reda ali od posameznega duhovnika, ampak vem, da so pri nas zelo strogi, kar se tega tiče. tako zelo, da moja znanka, ki je poročena smao civilno, ni mogla biti priča na poroki prijateljici.
ok, narobe sem se izazila glede ponovnega vstopa in zakramentov. hotela sem povedati, da nimaš prav nobenih koristi s tem, ko izstopiš, lahko pa imaš probleme, če se kasneje premisliš. ne da moraš dobesedno še enkrat opravljati zakramente, ampak te sigurno matrajo ob ponovnem vstopu, če je ta sploh možen.
Izpisati se verjetno ne moreš ker “kar je bog …” in tako naprej. Verjetno si želiš z izpisom izraziti svoje močno nestrinjanje s cerkveno politiko in jim dati vedeti, da ti nisi del njih.
To pa lahko preprosto narediš s pismom v faro, kjer si bila krščena. Potem ti bodo pa že povedali, kako naprej.
Obstajajo pa tudi forumi RKS in morda ti tam lahko kdo svetuje. Poskusi.
Jaz sem pa zato, da se Cerkev financira izključno iz cerkvenaga davka, ki bi ga morali plačati vsi pripadniki posamezne cerkve oziroma verske skupnosti. Vsak svoji skupnosti pač.
Jaz bi bila ena izmed prvih, ki bi izstopila iz RKS. In mislim, da bi nas bilo mnogo. Naj plačujejo tisti, ki so pripadni.
Tudi s tabo se strinjam. Vsak naj podpira tisto čemur je pripaden. Mislim, da je državno financiranje vse praveč prepleteno z različnimi interesi in lobiji. Ta financiranja bi bilo potrebno prečisti ( tudi šport, kulturo, humanitana društva…. ) Osebne zadeve kot so pripadnost cerkvi, društvu … naj se financirajo iz članstva.
Ne, to ni bilo nikakršno norčevanje iz Primoža (češ da hitro odgovorite, preden bo zbrisal), ampak dejansko upravičen “strah” pred njegovim brisanjem, ker je že večkrat pokazal, da je zelo občutljiv na verske teme, ker pač tukaj očitno goji močna čustva, mene pa ta zadeva, o kateri sprašujem, pač zanima, in mislim da sem imela upravičen strah, da bo najbrž hitro izginila, še posebej, če bi se začeli v njej prepirat. Sama sem zgolj lepo vprašala, če se je kdo izpisal in ali je imel pri tem kakšne probleme. Če v tem vidite norčevanje iz Primoža, potem pa res ne vem…?? Gola projekcija!! Scer ste pa pri nekih spodnjih temah o nekakšnih risankah tudi same vse po vrsti pisale, češ kako neupravičeno briše teme, samo zato, ker se dotikajo vere… In ker je to žal dostikrat res, sme pač napisala, da pohitite, dokler bom še lahko prebrala vaše odgovore, torej predno tema izgine! No, upam da je zdaj jasen namen moje teme.
Forum je zaprt za komentiranje.