Izmenjajmo si predloge za kosila na dopustu
Pa kakšen dopust je to, da doma en teden prej nabavljate, besno kuhate vse od paprik do marmelad, to tovorite stotine kilometrov v razbeljenem plehu, tam pa se v največji vročini cmajzate okoli šporgeta in pomivate zamaščeno posodo? Potem pa se vrnete v službo še bolj utrujene in naveličane vsega kot prej. Leto za letom enako.
Zame je dopust odklop, ki se začne, ko me pobere prevoznik in dostavi do letališča. Če nismo v hotelu, kjer je poskrbljeno za vse, potrebujemo le Mastercard in uživamo v lokalni kulinariki. Brez izgubljanja časa za letanje po trgovinah, kuhanje, pakiranje, pomivanje, živciranja glede tega, kaj sploh skuhati. Ta čas in energijo raje porabimo za spoznavanje tujih dežel ali popoln počitek. Z malo dobre organizacije glede aviokart te pride dopust na drugih celinah le malo dražje kot na Jadranu, za ta denar pa dobiš neprimerno več.
Midva rada potujeva. Nisva pa več najmlajša, da bi nama bila vsaka nastanitev dobra, npr. hostel. Raje greva v hotel. Seveda gledava na ceno, vendar sva do zdaj še vedno izbrala prijetne in dokaj na nivoju. Rada sva komot, v mehki postelji, tuš in WC v sobi, nisva za kampiranje ali kaj podobnega. Če sva 14 dni na dopustu v enem kraju, potem imava po navadi nočitev z zajtrkom, najameva avto vsaj za 1 teden in šibava okrog ter odkrivava zanimivosti, jeva pa vedno v drugi gostilnici ali restavraciji, da poskusiva lokalne specialitete – mi na misel ne pride, da bom npr. v Grčiji ričet jedla ali golaž!!! (tako je vedno, ko greva v Grčijo, Italijo, Madžarsko, Avstrijo in Nemčijo). Če greva na Hrvaško, nimava samo nočitve z zajtrkom, večinoma vzameva polpenzion. Itak sva na Hrvaškem s svojim avtom, pa tudi rada narediva kakšen izlet ob obali ali po otoku.
Jaz pravim: kakor komu paše. Kdor res uživa v kuhanju na morju oz. na dopustu, potem pa naj kar uživa in kuha za vso družino.
Jaz po navadi kuham, ko sva z mojim doma, ker on ni ravno nek talent za kuharijo. Ko sva na dopustu, raje jeva zunaj ali pa uporabiva hotelsko kosilo ali večerjo. Do zdaj sva bila še vedno zadovoljna. Res mi ni, da bi kuhala tudi na dopustu ali na potovanjih.
Na morju mi ni težko kuhat, si pa poplnoma spremenim urnik. Zajtrk je isto kot doma čez vikend. Za kosilo obvezno samo solata: Riževa, testeninska, krompirjeva s kumarami ali iz ajdive kaše. V tisti vročini nam toplo ne paše. Če gremo na oddaljeno plažo vzamemo solato s sabo in še malo sadja, pa kake palčke. Zvečer ko se ohladi pa mož pripravi žar in pečemo ribe, kalamare in meso. Zraven je paradižnikova solata. Na žaru popečemo vedno tudi kruh ki je ostal od zajtrka in nanj damo česen z olivnim oljem. S tako kuho nimamo nobenega čiščenja stedilnika in loncov. Da dam na dopustu na mizo golž, juho ali filane paprike me vsi vprašajo po zdravju. Zunaj običajno ne jemo, ker nimamo dobrih izkušenj (hitro nam je vse preslano). Tudi če gremo v hotel nam čas obrokov ustreza, kosilo pa včasih preskočimo. Ko kampiramo pa večkrat jemo zunaj, saj žar v kampu ni dovoljen.
Pa povsod nam je faj ali v kampu, apartmaju ali v hotelu. Če se isto ponovi prevečkrat, drugo že prav pogrešamo.
Če je bilo tole namenjeno meni – če napišem, da obstajajo, to ne pomeni, da ga uporabljam. Imam pa oči v glavi in ko grem po kampu, vidim, kaj imajo ljudje – vse tri, pravega, plinskega in električnega. In zato mi tudi ni jasno, kje ni dovoljena uporaba tega, ker v teh dveh kampih, kamor hodim, ni prepovedi te vrste.
Če je bilo tole namenjeno meni – če napišem, da obstajajo, to ne pomeni, da ga uporabljam. Imam pa oči v glavi in ko grem po kampu, vidim, kaj imajo ljudje – vse tri, pravega, plinskega in električnega. In zato mi tudi ni jasno, kje ni dovoljena uporaba tega, ker v teh dveh kampih, kamor hodim, ni prepovedi te vrste.
[/quote]
Kopirano s camping.hr
10. Paljenje vatre
U svim je kampovima paljenje vatre na otvorenom najstrože zabranjeno. Veliki broj kampova ima posebna mjesta na kojima se može roštiljati, a koja su u slučaju nužde opremljena aparatima za gašenje požara. Neki kampovi dozvoljavaju roštiljanje ako je to isključivo na plinskim i električnim roštiljima.
Prej bi rekla, da gre enostavno za kršenje pravil in da uprava kampa pri tem pač miži na obe očesi, dokler ne bo kakega gozdnega požara. Tudi v državah, kjer je poleti manj možnosti za požar, načeloma uporaba žara ni dovoljena.
Forum je zaprt za komentiranje.