Izmenjajmo si predloge za kosila na dopustu
Jaz vzamem s seboj samo kakšne začimbe, ostalo kuham enako kot doma.
Aja, nekdo je napisal, da so filane paprike zamudne ampak jaz ne vem kako jih ta oseba kuha, da jih šteje kot neko zamudno jed.
Prepražiš čebulo, meso, dodaš malo česna, čebule v prahu (ali popražene), sol, majaron, malo sladke paprike v prahu. Na hitro prepražiž, da meso ni čisto surovo.
Med tem časom izdolbeš paprike.
Maso nato malo ohladiš, dodaš še jajce, surov riž in nafilaš paprike.
Paprike postaviš v lonec, zaliješ s paradižnikovo omako, dodaš sol, poper, malo čebule v prahu, malo origana ali timijana, žličko sladkorja in kuhaš 45 min.
Če je katera jed simple in hitra, je to filana paprika.
Zamudne jedi so tiste, ki se kuhajo nekaj ur. Pa še te ni problema skuhat, saj itak nimaš kaj početi in je vseeno, če stojiš za štedilnikom ali pa če se valjaš pod nekim drevesom. Sicer pa ne vem, zakaj bi moral človek na dopusti natepavati neke jedi, ki vzamejo veliko časa? Ali zrezki, makaroni, rižote, zelenjava, palačinke, šmorn, biskviti, tortilje …. niso dovolj dobri?
Seveda vam dopust v hotelu ni všeč, saj si ga itak ne morete privoščiti. Kako je že rekla lisica, ko ni dosegla grozdja? Da je grozdje najbrž itak kislo, ane…
Na dopust grem tudi zato, da si bom odpočila, zjutraj dolgo spala, če mi bo pasalo, se usedla k zajtrku, ki ga bo drug skuhal, se razvajala in počivala…
Ne pa, da bom služkinja štedilnika, mojega dedca in mojih otrok. Dovolj delam in kuham in pospravljam doma skozi vse leto, zato si še kako zaslužim tista 2 tedna razvajanja, ko DRUGI KUHAJO ZAME!
[/quote] BRAVO, BRAVO, BRAVO in še enkrat BRAVO za takšno razmišljanje! Saj se zavedaš, da bodo zdaj vse popolne mone obrale do kosti, ker si taka nemarnica, ki še na dopustu ne skuha (poudarek SKUHA) vsaj pet raznolikih obrokov na dan. Pa obvezno je potrebno peči palačinke, pa štrudl, lahko pa tudi potico. Skratka, ne bo ti lahko;))))
Nekaterim ne samo, da sem nam to ne kuha, nekaterim niti ne dišijo take jedi, še posebej, če je res vroče.
Bolj ustreza kaka solata, saj je lahko tudi testeninska … en dan narediš npr.testenine z omako, skuhaš več testenin, ki jim dodaš paradižnik, kako tuno … in v hladilnik za naslednji dan. Enako npr.rižoto.
Meni se to ne kuha in ne je in pravzaprav v tej temi prvič vidim, da je to očitno pogosta stvar na morju. Mi tega nikoli nismo jedli.
Če gremo v app ali kamp sicer kuhamo skoraj vsak dan. Podobno kot doma, samo rahlo poenostavljeno (pa že doma simpl obroke kuham 🙂 ). Pol obroka je zagotovo zelenjava, pa naj bo to solata, prepražena zelenjava ali kaj podobnega. Potem pa zraven na nek način popečeno meso (žar ali ponev) in neka OH priloga, kuhana ali kruh. Včasih 2 od teh treh stvari. V tej shemi je možnosti neskončno, ker po želji med seboj kombiniraš.
Ne bom rekla, da je to presežek zdrave hrane, zagotovo pa ni junk. Nikoli ne porabimo več kot pol ure za pripravo.
Midva imava svoj APP z veliko kuhinjo z vsemi mogočimi pripomočki in blazno rada kuham na morju ker imam čas.Doma ko pripravljam kosilo skuham nekaj porciji več in dam v skrinjo. Ragu, golaž, sarme, paprike,segedin,čufte,repo ali zelje,pasulj,fižolovo juho…preden odrineva na morje dam v hladilno par stvari in tam v skrinjo.Na morju po obilnem zajtrku dam nekaj od pripravljene hrane iz skrinje in greva dopoldne na kolo ali pohod ali izlet….ko prideva lačna in utrujena nazaj je kosilo hitro narejeno, skuham še kakšen krompir,riž, testenine in solato. Zvečer pa obvezno žar: ribe, kalamare,mešano meso…..kruh in zelenjavo.
moj moto je vedno … čimmanj kompliciranja in “prepusti se toku”. mi je res zanimivo kaj vse nekateri počnete na dopustu, ampak čist razumem. življenja so tako raznolika, dopusti pa tudi.
edino, kar res ne razumem je to, da se na dopust nosijo kosi zmrznjene osnovne hrane (meso), a ni bolš tam v mesnico pa sveže kupiš kar ti tist moment paše?
no, jaz pripravljene hrane prav nikoli ne nosim na dopust, kadar smo v kampu (največkrat) prav uživamo, ko gremo dopoldan v “mesto” na kofe, pa tržnico … izberemo kaj in potem to skuhamo/pripravimo 🙂
nam je sicer morje, vse prej kot cmarjenje na plaži, tako da imamo čas za marsikaj 🙂
Ena je omenila, da gredo v apartma, ker si hotela ne morejo privoščiti … no ja, meni se razlike v ceni sploh ne zdijo velike, poleg tega se mi zdi ob majhnih otrocih apartma veliko udobnejši od hotela in lahko imaš svoj ritem hranjenja. Pa še hladilnik imaš v apartmaju in v njem hrano, ki jo otroci dejansko marajo.
Moj predlog preprostega kosila: frtalja na tisoč in en način. Se pravi neka zelenjava (poleti so to lahko tudi bučke, jajčevec, paprike, mlad grah itd) in jajca, zraven solata (zelena, paradižnikova, kumare) in po potrebi kruh.
Krompirjeve palačinke oziroma nekaj takšnega, kot je švicarski roestli: krompir nastrgaš in popečeš na olju kot palačinko, okus je podoben kot pri pomfriju, zraven lahko dodaš tudi kako zelenjavo (čebulo, nastrgan korenček, nastrgane bučke – vendar odcejene). Je kar hitro gotovo.
Bulgur/kuskus s popečeno zelenjavo.
Žitni polpeti (mešanico neseš s sabo, prodajajo v Mercatorju, dodaš vodo in event. jajce – to je tudi super hrana za na barko in kampiranje).
Če je na voljo pečica: razni jajčni narastki oziroma pite: jajca, moka, nato dodajaš po želji zelenjavo, gobe, špinačo, različne sorte sira, začimbe, potreseš s parmezanom, daš pečt.
Filane paprike so meni tipična zimska hrana, pa tudi ne zdijo se mi tako enostavne za pripravo, kot eni pišete (nisem neka kuharica in meni so filane paprike zelo komplicirane).
Ko nekatere pišete, če tam kamor gremo ni trgovine…ne vem, ni v vsakem kraju ful trgovin in izbire, prav tako ne ravno blizu. In raje vzamem več stvari od doma, kot da vsak dan nosim iz trgovine vse kar bi rabila, sploh večje stvari. Pa tudi z avtom se ne mislim vozit, jaz avto parkiram in se ga praktično ne dotaknem cel dopust na morju,že tako se vsak dan preveč vozim. Zato skušajte mogoče razumet, da smo ljudje različni ane.
Seveda. Meni ni kosila brez juhe, pa ce sem na morju ali kjerkoli ze. Dan ali dva ze potrpim, ce smo pa kje vec dni in jemo v restavracijah, si v restavraciji narocim juho.
Na morju mi je najbolj simpl naredit filane paprike, so za tri dni. Juho tudi skuham za vec dni, torej odpade vsakodnvno kuhanje. Hodimo pa na morje za min dva tedna, ce bi sli za par dni ali en teden, verjetno res ne bi kuhala filanih paprik, ker jih niti ne bi imeli kdaj pojesti. Na morju gremo kdaj tudi ven jest, vedno enkrat v najbolj fensi restavracijo, kjer je kocerja najmanj 50€ po osebi. Vcasih gremo pa tudi v hotel, vsaj polpension, najbolje pa all inclusive, tam tudi jem juhe, vsak dan :)))
Saj ni treba vsak dan v trgovino. Pri nas gremo prvi dan v šoping in to je to. Dnevno dokupujemo samo svež kruh in zelenjavo ter sadje. To je to. Smo bili v hotelu (all inclusive), ampak zame to ni tisti pravi dopust. V apartmaju si bolj free – tako z oblačili, kot tudi s hrano in časom hranjenja. Skuhaš pa pač nekaj bolj na hitro. Kakšne filane paprike neki – še nikoli jih na morju nisem jedla :-))) Skuhaš neko omako (z mesom ali brez) pa testenine, riž, kuskus… Solata največkrat paradižnikova, potem kakšno meso na žaru, hrenovke, jajca, omlete,….tudi pico se zda spečt, če kupiš testo,…krompir,… v glavnem se da čisto lepo preživet brez nekega pretiranega pacanja in zapravljanja časa v kuhinji.
Seveda vam dopust v hotelu ni všeč, saj si ga itak ne morete privoščiti. Kako je že rekla lisica, ko ni dosegla grozdja? Da je grozdje najbrž itak kislo, ane…
Na dopust grem tudi zato, da si bom odpočila, zjutraj dolgo spala, če mi bo pasalo, se usedla k zajtrku, ki ga bo drug skuhal, se razvajala in počivala…
Ne pa, da bom služkinja štedilnika, mojega dedca in mojih otrok. Dovolj delam in kuham in pospravljam doma skozi vse leto, zato si še kako zaslužim tista 2 tedna razvajanja, ko DRUGI KUHAJO ZAME!
[/quote]
Za ceno avtodoma (brez druge opreme in cene, ki jo plačamo za parcelo ter osebe v kampu) bi lahko preživela dopuste v hotelu naslednjih 25 let. Če vključim še ceno opreme in parcele na letni ravni, bi dopuste v hotelu preživljala naslednjih 32 let. Če vštejem še letno vzdrževanje, zavarovanje, tehnični pregled, cestnine, vinjete in druge malenkosti, bi dopuste v hotelu preživljala naslednjih 35 let.
Samo toliko, da se ve.
Če nas imate za reveže po denarju, prav, vseeno boljše, kot če si revež po pameti.
Aja pa naj dodam še, da nima vsak kraj tržnice, sploh rib še vidla nisem na morju, da bi jih kje prodajali, prav tako nima vsak apartma žara na razpolago oz. lahko je tisti ogromen in naj vlečem oglje tja in kurim za tistih par meskov.
[/quote]
Meni se zdi bolj smiselno oglje s seboj vzet in jest svežo hrano, kot vlačit s seboj zamrznjene čorbe.
P.s., za to, da vidiš, kje se ribe prodajajo, je treba zjutraj samo dovolj zgodaj vstat 🙂
Meni se zdi bolj smiselno oglje s seboj vzet in jest svežo hrano, kot vlačit s seboj zamrznjene čorbe.
P.s., za to, da vidiš, kje se ribe prodajajo, je treba zjutraj samo dovolj zgodaj vstat 🙂
[/quote]
Ma nemoj 😛
verjemi, da smo med prvimi, vstajamo ob pol sedmih ker smo tako vajeni, na plaži smo ob 8ih najkasneje, mislim, da je dovolj zgodaj, pa vseeno še nisem vidla rib, no res pa, da nisem čakala ob morju kdaj kak čoln pride.
[/quote]
Če pa ne vstaneš dovolj zgodaj, ima pa vsak kraj kako gostilnico, kamor greš lahko na ribe. Običajno celo vsak kamp, tudi tisti mikro majhni, če ne drugega pa gazda ali gazdarica kaj speče. Mene to, da bi bila na morju lačna, še nikoli ni skrbelo. Sabo vzamem tisto od hrane, kar imamo že doma, tudi nekaj konzerv, ampak jih običajno vse prinesemo tudi nazaj. 🙂
Ma nemoj 😛
verjemi, da smo med prvimi, vstajamo ob pol sedmih ker smo tako vajeni, na plaži smo ob 8ih najkasneje, mislim, da je dovolj zgodaj, pa vseeno še nisem vidla rib, no res pa, da nisem čakala ob morju kdaj kak čoln pride.
[/quote]
Običajno ribiči ne prodajajo rib ravno na plaži, kamor se hodijo kopat turisti, pa tudi ne več ob osmih zjutraj.
Ma nemoj 😛
[/quote]
Haha, ob 8h zgodaj. Prej bo treba, ko ribiči pridejo iz nočne ture. Pa ne na plažo, ampak h kakšnemu pomolu, kjer se privezujejo čolni.
Samo kakšna pa je potem razlika ali pripelješ iz Ljubljane ali pa kupiš 1.dan dol za cel dopust?
Ne vem meni je lažje narediti plan, vsaj približno, kaj bomo jedli in doma pripravim ter pripeljemo dol. Mi potem avto parkiramo in ga 2 tedna ne premaknemo. Mi na pamet ne pride da bi tam hodila po trgovinah, no malo je tudi to da tudi ko smo dama najraje nebi hodila po trgovinah. Mogoče 1x na teden pa še to kak teden ven pade.
Da bi ven hodili vsak dan, joj pri nas smo ob 8h zvečer še na plači kdo se bo oblačil in hodil po restavracijah? Pač smo lene sorte in cel dopust furamo kopalke, ko gremo po kruh ali sadje no si pa še majčko oblečemo. No ja saj cca 2x v času dopusta gremo kam jest, običajno se zapeljemo ali z ladico ali pa s supom pa kje v senci pojemo.
sedaj za cca 10 dni bomo imeli:
makarone po bolonsko
zrezke, špinačo in pire krompir
nagece in kak krompir
kaj na žaru
kakšen dan kaj morskega (aja to pa kupimo na morju)
Ma nemoj 😛
[/quote]
Pa bi točno to morala, če hočeš frišne ribe. Nekje na rivi, v kafiču ob pomolu, če je slučajno že odprt.
Mislim, saj meni je vseeno, greš ali ne greš. Samo prosim, ne prodajat zgodbe, da se ob morju ne da rib kupit, ker tega ni možno resno jemat.
Forum je zaprt za komentiranje.