Izkušnje z zagovora diplome
Naslednji teden imam zagovor diplomskega dela in pojma nimam, kaj lahko pričakujem.
Prepričana sem, da če te imajo “namen zafrkavati”, te bodo, ne glede na to, koliko znaš. Poleg tega pa sem tudi prepričana, da če te želijo na easy spustiti čez, te tudi bodo, ne glede na to, koliko se pripravljaš in koliko poveš.
Zanimajo pa me vaše izkušnje z zagovora.
Kako podrobno so vas spraševali, ali so vas spraševali samo to, kar ste pisali, ali tudi kaj iz snovi kakšnega predmeta?
Da ne bo pomote, diplomo sem spisala sama, zato sem jo tudi zmožna zagovarjati, vendar ne vem, kako vsa stvar poteka. Ali je zagovor dejansko neke vrste predavanje, ki ga moraš opraviti pred komisijo – torej predstavitev dela, ali preprosto odgovarjaš na vprašanja, ki ti jih komisija zastavi?
Dejte mi prosim opisati vaše izkušnje, da bom lažje vedela, kaj lahko pričakujem.
Lepa hvala
Najprej imaš predstavitev. Jaz sem jo imela nekje 15 minut. Potem pa sledijo vprašanja, tudi pri meni se je razvila debata. Vprašanj so se seveda navezovala na diplomsko v povezavi s sodobnim stanjem, kjer si pač moral vključiti nekaj splošne razgledanosti.
Ja, pred predstavitvijo je šlo pa vse narobe. 🙂 Bila je namreč v drugem prostoru kot običajno in … ah, kar zoprno. Tako da so bile priprave vsega najbolj zoprne, del s komisijo pa je bil čisto prijeten.
Meni je bilo rečeno, da si naj pripravim za 20 min predstavitve, predvsem hipotez in spoznanj. Vprašanja so pa bila vezana na to kako bi jaz v praksi (v mojem poklicu) uporabila neko stavar iz diplome. Tistih 20 min je bilo na koncu 10, vprašanja pa z malo iznajdljivosti in gleda na to da sem dipolomo pisala sama niso bila težka.
Sem zaposlena in študirala sem izredno. Moje dipl. delo se je navezovalo na moje delo in tudi mentorja sem imela iz svoje firme.
Predstavitev (slajdi) 10 minut. V komisiji so bili 3. profesorji. Vsak po 3 vprašanja – navezovala so se na moje dipl. delo in moje konkretno delo s tega področja.
Sem sicer pričakovala bolj na “izi”, pa je bilo kar strokovno. Sicer nisem imela težav, ker je bila tema s področja, ki ga obvladam – delam v službi vsak dan.
Ko sem bila prvič, je bilo še vse na izi – prejšnji dan sem še do polnoči žurala…. Prišla tja, je en član komisije zamujal, medtem sta me druga dva spraševala vse o Prekmurju (zagovor v Portorožu) kam se lahko gre, kje je kakšen zanimiv kraj, kaj predlagam. Ko je prispel tretji sem morala povedat ugotovitve in je vprašal, če ste me že ostala kaj vprašala sta pritrdila da je vse OK in to je bilo to.
Sedaj se pripravljam na drugo deset let je minilo – sem čisto živčna, raztresena se sekiram…. Da bi le bilo, kot takrat ko sem živela samo za žur in se nič nisem sekirala… :))
pri zagovoru sem imela 10 minut predstavitev s pomočjo ppt potem so mi postavljali vprašanja ki so se sicer navezovala na diplomsko ampak so zahtevala še veliko znanja iz snovi iz prejšnih let. je pa res ja če se je kdo odloču da te bo zafrkaval te bo ampak če boš pripravljena, te zafrknit ne bo mogu…
Glej, vsak fax, celo vsak oddelek (ponekod) ima drugačna pravila, koliko časa je za zagovor, koliko za vprašanja in koliko teh vprašanj je. Vprašaj svojega mentorja, koliko časa ti da za predstavitev in koliko vprašanj lahko pričakuješ, potem se pa dobro pripravi. Zelo pomembno je, da predstaviš BISTVO, ne pa nekaj okrog, sploh če imaš malo časa.
Drugače pa moje mnenje, 10 min ali manj je žaljivo za predstavitev diplome, to je dogodek in tema, ki si jo obravnaval-a bi morala ljudi v komisiji zanimati, ne pa da potem zastavijo nekaj splošnih vprašanj ali celo vpr. z drugega področja, s katerim si se sploh ukvarjal-a. Lahko, da preverjajo tvojo splošno razgledanost, ampak za to je dovolj 1 vpr. od 3.
Jaz sem imela pri eni diplomi časa 20 min (ravno prav), pri drugi 45 (je bilo že celo predavanje, kar malo preveč, ampak zanimivo), za dr. 40 min (tukaj si manj časa težko predstavljam).
Jaz sem diplomo vlekla že kar do precej “srednjih” let. Ko sem zvedela za datum zagovora, me je popadla panika in po mailu sem sporočila možu. Dobila sem naslednji odgovor:
“Brez panike, že to, da si se tega lotila je velik podvig! In to ni izpit ampak zagovor, kar pomeni, da je komisija prijazna in gre bolj za formalno (svečano) srečanje. Veseli se, da si si priborila ta trenutek!”
In na koncu je bilo pravzaprav res tako, jaz pa strašansko ponosna na svojo diplomo 🙂
Ne poznam nobenega, ki bi ga na zagovoru zafrkavali ali celo vrgli.
Vprašanja pa niso iz snovi, ampak so takšna, da iz tvojih odgovorov komisija vidi, kako znaš razmišljati s svojo glavo in kako bi se odločil(-a) v neki dani situaciji. Če pa imaš v diplomski nalogi kaj inovativnega (seveda lastnega, na primer kakšno lastno formulo), te vprašajo, kako si do tega prišel(-a), in razložiš vso izpeljavo. Skratka, prepričati se morajo, da je naloga tvoj izdelek in ne od koga drugega.
Pa še nasvet: 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} sprejme oko, 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} uho. Torej naj bo tvoj nastop samozavesten (imej v glavi, da je to samo še formalnost in lep dogodek), govori odločno, s poudarki, ne hiti, doma pripravi PP in se štopaj, doma se pripravljaj na glas. Zamisli si tudi vprašanja in nanje odgovarjaj doma in čeprav na diplomi ne bodo ista, odreagiraj mirno, kot da ti je vse jasno, četudi ti ni – takrat greš “malo naokrog” in se osredotočiš na tisto, kar veš. Srečno!
Forum je zaprt za komentiranje.