Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Izkušnje s sončno elektrarno?

Izkušnje s sončno elektrarno?

Odgovor na objavo uporabnika
ker ste lenuhi, 04.02.2020 ob 14:26

200 evrov za elektriko plačajo samo lenuhi, ki ne znajo nič sami nardit in ki se grejejo na elektriko, pojdi v gozd z motorno žago kak drevo podret pa doma zakuri na drva pa boš plačalo elektrike samo 40 evrov na mesec.

Seveda, vi nelenuhi zastrupljate nas lenuhe s PM delci, ki jih spuščate skozi svoje dimnike. Dobim čisti popizditis, ker takoj ko se shladi, niti oken ne moremo več odpreti, ker zunaj stalno smrdi po kurjavi, da o umazaniji, ki se useda na fasade, žaluzije, police itd. niti ne govorim.

Pojdite nekam vsi, ki se grejete na drva ali pa kurite svoje kaminčke zato, ker je fancy!

Če kuriš suha drva ni nobene svinjarije je vse ok.

Ko boste pa vsi ki imate elektrarne plačevali samo omrežnino pa da vas vidmo.

Pa že enkrat priznajte TČ ima življensko dobo 10 do 15 let

Mam svojo hosto, 06.09.2022 ob 19:25

Če kuriš suha drva ni nobene svinjarije je vse ok.

Ko boste pa vsi ki imate elektrarne plačevali samo omrežnino pa da vas vidmo.

Pa že enkrat priznajte TČ ima življensko dobo 10 do 15 let

Nič ni OK. Dim še posebej v slabem vremenu tišči k tlom in res ni za živet v takem. PM delci so problem in svinjarija tudi.

Vse ima svojo življenjsko dobo, tudi tvoja drevesa, ki jih veselo skuriš, kajne? Ko bo treba menjati TČ, jo pač bomo. Tako kot vse ostalo. Sploh ne razumem, kaj si hotel povedati. A ti še nobenega avta nisi zamenjal? Pa tvoja peč na drva je tudi neuničljiva?

hočemo živeti zdravo, 06.09.2022 ob 20:59

Nič ni OK. Dim še posebej v slabem vremenu tišči k tlom in res ni za živet v takem. PM delci so problem in svinjarija tudi.

Vse ima svojo življenjsko dobo, tudi tvoja drevesa, ki jih veselo skuriš, kajne? Ko bo treba menjati TČ, jo pač bomo. Tako kot vse ostalo. Sploh ne razumem, kaj si hotel povedati. A ti še nobenega avta nisi zamenjal? Pa tvoja peč na drva je tudi neuničljiva?

Hocete ziveti zdravo? Za zacetek spizdite iz ljubljanske smrdece kotline – drugje lahko vsi kurimo stare gume, pa nimamo tako zanikrnega zraka kot v Lj.

Anja369, 06.09.2022 ob 21:07

Hocete ziveti zdravo? Za zacetek spizdite iz ljubljanske smrdece kotline – drugje lahko vsi kurimo stare gume, pa nimamo tako zanikrnega zraka kot v Lj.

Ne živimo v Ljubljani. Čeprav tam ni takih primitivcev, ki bi kurili stare gume. To delajo zarukani kmetavzarji. Kot ti, ki imaš glavo v riti, da ne razumeš, kakšno škodo s tem delaš sebi in okolju.

Sončna elektrarna je navadna finančna polomija. Kot so zgoraj napisali, da se ti investicija “povrne” v 10+ letih.  Če se malo spremeni situacija se ti pa NE povrne. Vmes se pa zna zgoditi da bodo net metering zokorožili na pol leta, mogoče mesec, ali celo uro. Takrat pa te elektrike ne boš mogel izkoristiti.

Jst bi rekel vloži denar kam drugam.

Novo peč na drva z zalogovnikom zakuriš na 2 do 3 dni. Ja drva rastejo cene elektrike bodo pa samo višje.

Mam svojo hosto, 07.09.2022 ob 05:51

Novo peč na drva z zalogovnikom zakuriš na 2 do 3 dni. Ja drva rastejo cene elektrike bodo pa samo višje.

Jah, najbolje, da se vsi začnemo ogrevati na drva in izsekamo celo Slovenijo v enem letu. Eni ste čisto zares leseni, ni kej.

Pa še tole:

Kriza z lesom za kurjavo: BiH ga še vedno ne dobavlja, prodajalci zaskrbljeni, cene bodo lahko še višje, napovedujejo (finance.si)

Sončna elektrarna je navadna finančna polomija. Kot so zgoraj napisali, da se ti investicija “povrne” v 10+ letih.  Če se malo spremeni situacija se ti pa NE povrne. Vmes se pa zna zgoditi da bodo net metering zokorožili na pol leta, mogoče mesec, ali celo uro. Takrat pa te elektrike ne boš mogel izkoristiti.

Jst bi rekel vloži denar kam drugam.

Kar na dan z predlogi. 10 letna investicija, ki se zagotovo “splača”:

– denar na banki

– kriptovalute

– vrednostni papirji

– nepremičnine

Pri vsaki od investicij lahko pride do “nepredvidenih” zasukov. Svoja sredstva lahko obogatiš ali pa ostaneš brez.

In topogledno  je pač sončna elektrarna ena od “konzervativnejših” naložb. Seveda pa vedno lahko pride “potres”, ki to naložbo spremeni, a če bi pri vsaki naložbi preigravali vse “katastrofične napovedi”, ne bi bilo narejenega nič.

Tako da sem mnenja, da gre tu bolj za ono, o lisici in kislem grozdju.

“Tako da sem mnenja, da gre tu bolj za ono, o lisici in kislem grozdju.”

Jaz tudi. Domači uporabljamo solarne sisteme (sicer neodvisne in v manjšem obsegu in moči) že vsaj 30 let, pa še vedno vse OK deluje.

hočemo živeti zdravo, 07.09.2022 ob 08:20

Jah, najbolje, da se vsi začnemo ogrevati na drva in izsekamo celo Slovenijo v enem letu. Eni ste čisto zares leseni, ni kej.

tepec,

slovenija ima cca 11700km2 gozda kar je cca 1.17MIO ha , prirast je cca 7,4m3/ha-kar da cca 10m3/metrov drv

če preprosto rečemo, da je v sloveniji cca 2 MIO ljudi oz deljeno s 3 gospodinjstev je to cca 800000 “gospodinjstev”, ki rabijo kurjavo

če bi vsi torej kurili drva bi bila povprečna poraba 1.1MIO * 10/800k= 16m3 oz metrov drv, kar je kar spodobno za eno tako 60m2 stanovanje! (eni pač imajo bajto eni pa garsonjero!)

in vsako leto tako, ker je to LETNI PRIRAST!

krneki 728, 07.09.2022 ob 09:45

tepec,

slovenija ima cca 11700km2 gozda kar je cca 1.17MIO ha , prirast je cca 7,4m3/ha-kar da cca 10m3/metrov drv

če preprosto rečemo, da je v sloveniji cca 2 MIO ljudi oz deljeno s 3 gospodinjstev je to cca 800000 “gospodinjstev”, ki rabijo kurjavo

če bi vsi torej kurili drva bi bila povprečna poraba 1.1MIO * 10/800k= 16m3 oz metrov drv, kar je kar spodobno za eno tako 60m2 stanovanje! (eni pač imajo bajto eni pa garsonjero!)

in vsako leto tako, ker je to LETNI PRIRAST!

Aha. Koliko od tega gozda je zaščitenega, npr. nacionalni parki, kjer je posek prepovedan?

BTW, sem tudi lastnica majhnega gozda, kjer mi država odmeri največji letni posek.

Da ne rečem, da je tvoja ocena povprečne bivalne kvadrature v Sloveniji globoko podcenjena.

Da o kvaliteti zraka v primeru, da vsi šaltamo na kurjenje, niti ne govorim. Kot sem že napisala, v našem naselju se večina ogreva s TČ, imamo pa zaradi nekaj okoliških kmetov in modernih kaminčkov vsako zimo porazen zrak, če odprem okna, imam v hipu celo hišo zadimljeno. Hvala lepa! Da o PM delcih niti ne razmišljam, ker mi postane slabo.

16 metrov drv je pri povprečni kurilni vrednosti različnih tipov lesa cca 2300kwh/m3 – torej cca 16 x 2300kWh

če povprečno za 70m2 stanovanje porabiš med 8-10.000kWh plina, ti je torej menda jasno, da četudi je povprečna kvadratura podcenjena je pa poraba za teh 60m2 -16 metrov-, krepko PRECENJENA!

jasno, da bo zrak onesnažen, a na primorskem pa ni bil, ko je gorelo 2000ha? ne seri po nepotrebnem, gre za globalne spremembe ki pač terjajo drastične ukrepe, kako boš ti zagotavljala pozimi štrom za TČ, če omrežja ne bo ne vem, zagotovo pa vem da ga na sončne celice ne boš, pa tudi na “sobni bicikl” ne!

kakšna bo okolica po 20 letih ko s eborazgrajevala vsa ta tehnika sončnih celic in pa raznih eko vozil-baterije, se tudi ne ve- verjetno podobno sedanjemu sistemu afriških držav, na katerih obalah se sortira razna elektronika in vse te ZDRAVE kemikalije in elementi!

po eni strani derete v neke varčevalne in eko sfere, na drugi strani pa vam ravno tako “drek” uhaja!

krneki 728, 07.09.2022 ob 11:35

16 metrov drv je pri povprečni kurilni vrednosti različnih tipov lesa cca 2300kwh/m3 – torej cca 16 x 2300kWh

če povprečno za 70m2 stanovanje porabiš med 8-10.000kWh plina, ti je torej menda jasno, da četudi je povprečna kvadratura podcenjena je pa poraba za teh 60m2 -16 metrov-, krepko PRECENJENA!

jasno, da bo zrak onesnažen, a na primorskem pa ni bil, ko je gorelo 2000ha? ne seri po nepotrebnem, gre za globalne spremembe ki pač terjajo drastične ukrepe, kako boš ti zagotavljala pozimi štrom za TČ, če omrežja ne bo ne vem, zagotovo pa vem da ga na sončne celice ne boš, pa tudi na “sobni bicikl” ne!

kakšna bo okolica po 20 letih ko s eborazgrajevala vsa ta tehnika sončnih celic in pa raznih eko vozil-baterije, se tudi ne ve- verjetno podobno sedanjemu sistemu afriških držav, na katerih obalah se sortira razna elektronika in vse te ZDRAVE kemikalije in elementi!

po eni strani derete v neke varčevalne in eko sfere, na drugi strani pa vam ravno tako “drek” uhaja!

Seveda elaboriraš o tistem in na način, ki ti ustreza, dejstvom se izogibaš. Pa dajva po vrsti:

1. Za začetek, povprečna bivalna površina v Sloveniji je 83 m2. Vir: Statistični urad, Google it yourself

2. Zgoraj sem ti prilepila članek, ki govori o tem, da lesa za kurjavo primankuje in gredo, glej, glej, tudi cene slednjega v nebo. Po tvoji logiki bi bilo verjetno najbolj pametno, da v danih razmerah vržemo ven TČ in nabavimo peč na drva?

3. Kdo pri zdravi pameti enači naravno katastrofo z vsakodnevno dejavnostjo, kjer imamo izbiro?! Jasno, da je bil zrak na Krasu in še mnogo širše močno onesnažen. A ti bi zdaj to imel pa kar na dnevnem sporedu?

4. Nikjer nisem rekla, da imamo SE. Ne še. Ne vem pa, zakaj pozimi omrežja ne bi bilo? Sem spregledala kakšen napovednik nove ujme, pristanka vesoljcev ali česa tretjega?

5. Baterije se vedno bolj obnavlja in to je trend.

Dejstvo je, da ne ti ne jaz nisva in ne moreva biti popolnoma “čista”. S to razliko, da jaz ne zastrupljam in onesnažujem direktno sebe in svojih sosedov.

da, seveda, ker te jaz zastrupljam danes in tu, z dimom, vodno paro in PM delci sem bad guy, ti pa ko zastrupljaš daleč v afriki z uranom, kadmijem, strupeno plastiko, litijem in ne vem čim še, si pa cool in napredna! buh pomahaj kaka logika

Tudi če si lastnik gozda, ne smeš kar sekati, letni posek ti odmeri država.

Res je, da kljub temu večina lastnikov gozdov seka drevesa na črno in les preprodaja, ne samo za kurjavo ampak tudi za obdelavo.

Bo pa na tem področju najbrž kmalu drugače….  Ne bo šlo označevanje samo v smeri vzreje živali, to si zapomnite.

krneki 728, 07.09.2022 ob 13:32

da, seveda, ker te jaz zastrupljam danes in tu, z dimom, vodno paro in PM delci sem bad guy, ti pa ko zastrupljaš daleč v afriki z uranom, kadmijem, strupeno plastiko, litijem in ne vem čim še, si pa cool in napredna! buh pomahaj kaka logika

Pravzaprav si bedgaj zato, ker imaš tako mentaliteto – da samo drva (po možnosti moraš vse sam posekat) so ok, vse drugo je za lenuhe. Taka mentaliteta je za tiste mentalno zaostale.

Sicer pa nikoli in nikjer ne more biti ok samo ena vrsta ogrevanja. Je pa res, da so drva tista najbolj umazana tam, kjer se kuri. To je dejstvo, pa če še tako olepšuješ zadevo. Ko so pred leti začeli s subvencijami za nove peči na drva, pelete, sekance, se je zrak tudi na podeželju spet zelo poslabšal. V moji mladosti smo prešli večinoma z drv in premoga na kurilca. Kot bi se Marija prikazala – ni bilo več tiste megle in smoga vsak dan. Pravzaprav je bilo slabo res res redko. Res opazna razlika v našem kraju. Zadnja leta pa je spet katastrofa, ko so ljudje šli spet na drva. Pa so to bila od nekdaj tukaj nacionalni šport. Poleti se je kar tekmovalo kdo bo prej in več imel hlodov pred bajto in kdo bo prej drkal tisto motorko. S prehodom na olje se je stanje tudi na tem področju izboljšalo. Zadnja leta pa spet katastrofa. Zato ja, pozdravljam druge vrste ogrevanja, drva so najslabša, pa če imaš še tako superduper najboljšo peč s skoraj 100% izkoristkom. Smrdi in zrak se je zato spet poslabšal.

S čim že, daj prosim malo razloži. Zaenkrat se z argumenti oz. dejstvi nisi ravno izkazal in na direktne izzive ne odgovoril. Se ve, zakaj.

se splača, 04.02.2020 ob 09:25

Razmišljamo o vgradnji sončne elektrarne in bi bili zelo veseli, če bi kak (ne)zadovoljen lastnik podelil svoje izkušnje? Karkoli iz prakse!

To je ravno za vodo pogreti, ni nekega velikega doprinosa pri drugem ogrevanju, sploh če ni sonca, potem je totalno brezveze.

Letni prirastek slovenskih gozdov je 9 milijonov kubikov, 3 milijone izvozimo, 3 milijone porabimo sami, 3 milijone raste naprej in tako iz leta v leto, žled in ujme so nekaj tega podrle ampak ni bistveno vplivalo na prirastek, Slovenija kot ena redkih držav je vsako leto bogatejša kar se tiče gozdnih površin.

Samo povem, 07.09.2022 ob 17:30

Letni prirastek slovenskih gozdov je 9 milijonov kubikov, 3 milijone izvozimo, 3 milijone porabimo sami, 3 milijone raste naprej in tako iz leta v leto, žled in ujme so nekaj tega podrle ampak ni bistveno vplivalo na prirastek, Slovenija kot ena redkih držav je vsako leto bogatejša kar se tiče gozdnih površin.

Predvsem se les mnogooooooo bolj splača prodajati za stavbne namene, ne pa za kurjavo. Slovenija ima veliko kvalitetnega lesa, ki dosega visoke cene. Nekateri bi pač kurili tudi bankovce, če bi lahko…

povem še jaz, 07.09.2022 ob 18:14

Predvsem se les mnogooooooo bolj splača prodajati za stavbne namene, ne pa za kurjavo. Slovenija ima veliko kvalitetnega lesa, ki dosega visoke cene. Nekateri bi pač kurili tudi bankovce, če bi lahko…

@povem še jaz

Očitno ne razumeš, letni prirastek 9 milijonov kubikov, 3 milijone izvoz, 3 milijone lastna poraba, 3 milijone raste naprej, to je max, ki ga dosegamo, za stavbne namene je smreka, ki jo je največ in se jo tudi največ izvaža ravno tako se jo največ porabi tudi doma ravno za take namene, veliko jo predelajo v sekance in pelete še vedno pa to ne poveča porabe oz večje sečnje, da bi izkoristili ves prirastek, to kar ti trdiš o kvalitetnem lesu, ki se prodaja po visoki ceni je res samo to so redke vrste, ki po posameznem deblu dosegajo visoko ceno, to so sorte lesa, ki gre v posebno obdelavo za specializirane proizvajalce, recimo glasbila, posebno pohištvo in izdelke itd, tega lesa je malo zaradi tega dosega visoko ceno, gorski javor dosega ceno 8000€ po kubičnem metru samo ta sorta je redka zato ima tako ceno, če bi ga imeli v prodaji na stotine kubikov bi cena takoj padla na desetino sedanje ali še nižje.

Samo povem, 08.09.2022 ob 09:33

@povem še jaz

Očitno ne razumeš, letni prirastek 9 milijonov kubikov, 3 milijone izvoz, 3 milijone lastna poraba, 3 milijone raste naprej, to je max, ki ga dosegamo, za stavbne namene je smreka, ki jo je največ in se jo tudi največ izvaža ravno tako se jo največ porabi tudi doma ravno za take namene, veliko jo predelajo v sekance in pelete še vedno pa to ne poveča porabe oz večje sečnje, da bi izkoristili ves prirastek, to kar ti trdiš o kvalitetnem lesu, ki se prodaja po visoki ceni je res samo to so redke vrste, ki po posameznem deblu dosegajo visoko ceno, to so sorte lesa, ki gre v posebno obdelavo za specializirane proizvajalce, recimo glasbila, posebno pohištvo in izdelke itd, tega lesa je malo zaradi tega dosega visoko ceno, gorski javor dosega ceno 8000€ po kubičnem metru samo ta sorta je redka zato ima tako ceno, če bi ga imeli v prodaji na stotine kubikov bi cena takoj padla na desetino sedanje ali še nižje.

In kaj zdaj? Naj vsi menjamo na kurjenje na drva in se zagiftamo? Been there, done that, nikoli več nazaj.

povem še jaz, 08.09.2022 ob 10:16

In kaj zdaj? Naj vsi menjamo na kurjenje na drva in se zagiftamo? Been there, done that, nikoli več nazaj.

Nikakor ne navijam za drva samo pojasnjujem situacijo z lesom pri nas, sam imam gretje na olje cca 1200lit na leto ga porabim, enkrat pred leti, ko so vsi navijali za pelete sem poklical strokovnjaka naj mi naredi izračun zamenjave peči iz olja na pelete, takrat so bili peleti pod 2€ za 15kg vrečo 1 tona približno 150€, cena zamenjave me je sezula 10 000€ za zamenjavo in popolno avtomatiko, peč, polž, zalogovnik itd, ne hvala je bil odgovor, še dobro ker danes je tona pelet 700€ poleg tega kam skladiščiti recimo 3-5 ton, toplotna je isto sra.je ob zelo nizkih temperaturah dela na polno števec pa se vrti k zmešan, račun porabe pa ni da bi govoril.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close