izdelava sira ali fete
Hej, Tinkarca!
Kako rada bi ti pomagala, se raje z zlico zajemala tvoje kislo mleko in jedla skuto s krompirjem:)))
Moja znanost ne seze tako dalec. Je pa Zalin dedek pravi strokovnjak in je letos delal sir. ( Zala je sprasevala po tistih ogromnih loncih za izdelovanje sira.) Mogoce ti bo ona kaj namignila. Lani je bilo tudi ze pisano o sirih. Vem, da v bovskem kotu prirejajo poleti aktivne pocitnice z ucenjem pridelave sira.
Mozzarella? Pred leti so jo starejese Pirancanke- domacinke same delale in tudi nek kvazi recept je krozil po kopaliscu; natencen seveda ne in nikoli se tega nisem lotila, ker rabim vedno vse natancno napisano. Bilo je tudi govora o dodatku malo moke. Glej, to je samo slisano in nic preverjeno.
Recepti rekla- kazala niso zame. V knjigi na zalost so samo recepti z ze narejeno mozzarello.
Mogoce bos pa skuto zamrznila za kasnejse case:))
Upam, da bos kaj dobila. Lep dan Babi
Tinkarca, ja izdelava domačega sira res ni slaba stvar. Sama ga zdaj že znam naredit, naučil me je dedi. Nekaj časa nazaj me je ena gospa že spraševala če bi ji lahko napisala postopek in bi ga tudi tebi z veseljem, če bi le bil malo krajši :/ Azto ti res svetujem, da stopi do najbližje knjižnjice, poišči oddelek kjer imajo kuharske knjige in tam kje blizu se ponavadi nahajjo tudi knjige s takšnimi praktičnimi nasveti kot so vrtanrjenje, sadjarstvo, šivanje, sirarstvo…..tako sem se znašla jaz in sem dediju prinesla te knjige -ne ustraši se če bojo malo bolj obsežne, samih ključnih informacij o izdelavi sira je le za nekaj strani.
Aja, pa eš to: včeraj sem imela doma 5 kolegic, najprej smo pile domačo sangrio, potem, po kakšnih 2 urah pa smo šle še malo an teraso posedet. Lepo se je zmračilo, in želodčki so se oglasili 🙂 Sicer so vztrajno odklanjale prigrizek, potem pa ej mama kar sama prinesla že narezano, med vsemi domačimi dobrotami tudi dedijev sir in smo ga pojedle skoraj polovico večjega hleba 🙂
Res je dober, se splača, in če ga boš delala doma, prosim sporoči kako je uspelo, prav?!
LP, zala
Bok!
Hvala za informacije in dobre želje. Bom poskusila enkrat narediti sir in poročati o uspehu, skuto bom pa zamrznila ali “raztalala” – podarila.
Vesta, kaj ima pa moj mož najraje (pa tudi študelj je zakon s tem dodatkom) – v kozarec shranjujem kislo smetano, kuhano smetano ter smetano s pregretega mleka. In ko je vse to malo kislo… Zraven pa domač kruh, pečen v krušni peči..
LP
Haha, bi rekla da je to dobro ja 🙂 JAz pa sem si danes pri bici privoščila najprej zdušene bučke z jajci in žličko domače redkejše smetane, potem pa sem se spravila delat domače maslo…..ko se je tista redka in hladna smetana že nekaj časa stepala v multipraktiku, se je seveda tudi zgoščala in ko je dosegla tisti krasno kremno gostoto, ki je ne najdeš pri nobeni kupljeni kisli smetani, sem lepo zaustavila mutipraktik, dobila šalčko in si nadevala kremico za nekaj žlic in zraven polnozrnat kruh….Mmmmmmmmmm! 🙂 Ja, kaj č’mo, domače je, domače :))) Jutri pa delam sama skuto in že komaj čakam..
LP zala
Hej! Pred mnogimi leti, ko sem dobila prvi rocni mikser za stepanje smetane
in bila se hudo nevesca, se mi je zgodilo, da sem predolgo miksala in nenadoma se je na palicicah nabralo maslo, v posodi je ostal pinjenec.
Presenecenje popolno!
Kot otrok sem veckrat z nono tolkla v pinji smetano,da smo dobili tisto cudovito disece maslo iz smetane domacega mleka. In v edino centrifugo v vasi sem nosila smetano, da so res odlocili cimvec tekocine.
Da , silno preprosto je narediti doma maslo. Ce bi pa imeli se smetano domacega mleka, bi bilo sploh super!
Aha! Od takrat naprej nikoli ne dam v smetano sladkorja. Ce bi se mi smetana ponesrecila, ne bi rada dobila sladkega masla:))). Tisto malenkost sladkorja umesam sele na koncu. Jaz imam itak raje brez. Lp Babi
Zdravo!
Se moram kar malo pohvalit. Po Zalinem nasvetu sem si najprej izposodila, nato pa še kupila knjigo, ki jo je izdal Kmečki glas. No, moja fetka v slanici je dozorela in je krasna. Nekaj belega sira sem shranila v oljčno olje, en kolut pa smo prekadili. Okus je božanski.
Delam ga ob sobotah, saj je samo opravilo zamudno. Mislim, da bodo moji letos za novo leto obdarovani s sirom.. he,he
Sončen dan!
Tinkarca!
Čestitke )))
Imam pa en predlog ali prošnjo ali kako naj temu rečem…
Kaj, če bi napisala naslov te svoje knjige, pa lahko potem JOŽE, NIKA in jasnaaa (pa še vsi ostali, ki bi se zanimali) dobijo informacije kar na istem mestu, kot si jih ti?
Konec koncev je Zala že zgoraj povedala, da je postopek dolg za napisat…
LP!
Gordy
Bok!
So me trgatve ter deževje čisto spravili s tira.
Obljubim, da bom popoldne napisala naslov knjige ter tudi recept za feto, ki je najbolj “izi” in ne preveč obširno. Se mi je pa ravno včeraj zgodilo, da mi usirjanje ni uspelo, saj se mi je mleko prej skisalo in ni bilo niti za skuto, niti za sir. Pa nič zato, so imeli prašički veselico..
Lep dan!
Zdravo! (končno)
Torej, naslov knjige je Izdelava jogurta, skute in sira – napisali sta Nežka Bajt in Slavica Golc – Teger – izšla v Založbi Kmečki glas.
In sedaj recept za izelavo fete:
Prepisala bom recept ter dodala izkušnje. Sama naenkrat delam iz približno 10 l mleka. Termiziram v bistvu v parni kopel. En ogromen lonec z vodo, vanj postavljen drugi z mlekom, vendar ne na tleh, ampak ga ročaji držijo v zraku. tako se mleko enakomerno segreva. Traja pa seveda dlje.
– termiziramo mleko pri temperaturi 65 C (le da doseže to temeraturo, nato takoj lonec v hladno vodo)
– ohladimo na 32 C
– dodamo 2-3% jogurta (piše tudi 2 g kalcijevega klorida/10 l – vendar tega ne dodajam)
– dodamo sirišče po navodilu proizvajalca (približno 2 žlički na 10 l mleka dam jaz) in usirjamo 30 min
– razrežemo koagulum na kocke z robom 2-3 cm (jaz to naredim z dalšim nožem)
.- počakamo 10 min
– 20 min oblikujemo sirno zrno z rahlim mešanjem.
– preložimo v oblikovalo in stiskamo pod lastno težo ter obračamo vsake 3-4 ure
– naslednji dan sir razrežemo ter naložimo ter zalijemo z 8-10% slanico, ki jo pripravimo v sirotki
Pozimi zori približno 25 dni, dobra je že prej.
Rezine sira lahko takoj po razrezu suho solimo in zložimo v embalažo šele po nekja dneh. Zalijemo s slanico. Če je sir preslan, ga za nekaj časa damo v toplo vodo.
Jaz ga hranim v hladilniku.
Sama sem sir nekaj časa še sušila, nato sem ga zložila v kozarčke ter zalila z oljčnim oljem.
Če še ni kaj jasno, vprašajte. Ta vrsta je najbolj enostavna, saj je ostale sire potrebno dogrevati, obteževati, sušiti, za kar moraš imeti pravi prostor.
LP
Tinkarca,
če imaš še knjigo, bi te prosila, da poveš, kdaj je bila izdana.
Jaz bi jo želela kar kupiti, če se še dobi, “Pametne” priročnike imam najraje kar doma na svoji knjižni polici.
Sem gledala na strani:
pa je videti, kakor da je starejšega datuma in je ni zaslediti na seznamu literature.
Hvala in Lp.
Forum je zaprt za komentiranje.