Najdi forum

izdelava postra

V kakšnem programu bi delali poster velikosti A0?

Važno je menda da se tekst pretvori v krivuljo, kaj to pomeni in kje se potem to nastavi??

Predvidevam, da mora biti poster narisan v vektorski obliki. Potem je za to lahko uporaben CorelDraw.
Pretvarjanje teksta v krivulje pomeni to, da teksta ni več možno popravljati, ker ga računalnik ne razume več, kot zaporedje nekih znakov, ampak so to samo črte in krivulje. Pri tem ne morejo nastati problemi z manjkajočimi fonti, če tak dokument odpiramo na različnih računalnikih, npr. v tiskarni.
Še to, v CorelDrawu tekst pretvoriš v krivulje s Convert to curves, ali nekaj podobnega, ko z desnim gumbom miške klikneš na tekst.
Poleg Corela obstajajo tudi še drugi programi za vektorsko risanje, o tem bo pa kdo drug kaj več vedel.

Hvala Racman, verjetno se bom še javila na to temo s kakšnim vprašanjem,
lp

Kako se pa A0 sprinta na A4??

File-Print odpre okno z nekaj zavihki. V prvem, imenovanem ‘General’, izbereš printer in med ‘Properties’ nastaviš velikost papirja A4, kar je verjetno že nastavljeno. Zdaj izbereš zavihek ‘Layout’ in prestaviš ‘Image position and size’ z ‘As in document’ na ‘Fit to page’.

Hvala Racman, upam, da bo ratalo.

Racman ali morda veš kako naj sliko naredim okroglo oz. še bolje če se da v nek znak dati fotko?

Da se marsikaj. Običajno prej dosežemo meje našega (ne)znanja uporabe programov in ustvarjalnosti, kot pa meje zmogljivosti programov.

Se pa zna tukaj pojaviti drug problem. Govoriš o posterju formata A0. Pri bitnih slikah (jpg, bmp, gif,…) je treba paziti na število točk, da ne bo slika preveč kockasta. Za manjše slike je pametno imeti pribl. 300 ppi (točk na inč), kar znese okrog 120 točk na cm. Ker posterja ponavadi ne gledaš prav od blizu, se mogoče lahko sprijazniš s pol manjšo ločljivost. Za celoten A0 potem potrebuješ sliko približno 5000×7000 točk (35 Mpixlov!). S 6Mp, ki je bolj običajna pri današnjih aparatih, pa lahko narediš sliko pribl. 50×30 cm.

Za okrogel izrez slike (ali pa katerekoli druge oblike) je mogoče najlažje tako, da daš preko slike nekakšno masko z okroglo odprtino. Narediš pravokotnik, ki je nekoliko večji od slike. Na primernem mestu narišeš primeren krog, nato pa pravokotnik in krog združiš s Combine (CTRL+L). Novi lik pobarvaš v barvi ozadja, outline pa prav tako, ali pa ga ukineš.

Upam, da ti to kaj pomaga, ker ne vem čisto natančno, kako točno si si zamislila tale tvoj poster.

Hvala Racman zaenkrat, se verjetno še kaj javim

Racman se še enkrat javljam, super si mi svetoval, je ratalo, ker sem mislila ….sicer še ni fertik

pa en lep pozdrav

Kako se pa tekst prenaša iz drugih datotek, ker mi nekaj nagaja, če kopiram v Corela?

Racman kaj pa v Indesignu ali se lahko naredi poster?

Očitno bom moral spet jaz odgovoriti. No, saj ni problema.

Pri prenašanju teksta jaz vedno uporabljam Paste special-Text. Pri tem sicer izgubi font in ponavadi tudi format teksta, ampak to se da v Corelu vse spet nastaviti.

O Indesignu ti bo kdo drug kaj več povedal. Jaz vem samo to, da je to program za oblikovanje tiskovin. Torej bi se dalo v njem narediti tudi poster. Pa saj poster lahko narediš tudi v Wordu, PowerPointu, Photoshopu,… Bolj je vprašanje, kakšen format najbolj ustreza tistemu, ki ti bo to stvar natisnil.

Spet bom rekla HVALA,lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close