izbris hipoteke
z menjavo zemljišča me je doletela hipoteka. Kredit, zaradi katerega je bila hipoteka vpisana, je prejšnji lastnik poplačal že pred leti, očitno pa ni nihče zahteval izbrisa hipoteke. Če hočem sedaj jaz dobiti kredit s hipoteko, se moram najprej znebiti stare hipoteke. kakšen je postopek tega izbrisa oz. kakšne dokumente potrebujem? Hvala za nasvete.
Zahtevajte od prejšnjega lastnika, da on poskrbi za izbris hipoteke (najbrž ste v pogodbo napisali, da je nepremičnina bremen prosta).
Za izbris hipoteke je načeloma potrebno pridobiti od tistega v čigar korist je hipoteka vpisana, izbrisno pobotnico (zemljiškoknjižno dovolilo za izbris hipoteke). Podpis na listini mora biti overjen. Na podlagi tega napišete z.k. predlog, plačate sodno takso in vse skupaj vložite na pristojnem sodišču.
Ja, za isto hipoteko gre.
Lastniki so 1978. imeli eno parcelo in nanjo je bila vpisana hipoteka. 1986. so podedovali še eno parcelo. Lani so z mano to parcelo iz 1986. zamenjali za dve drugi parceli. Njihova parcela iz 1986, ki je sedaj moja,je pod hipoteko, njihovi dve, ki sta bili prej moji, pa nista obremenjeni. Glavna hipoteka je seveda še vedno na njihovi osnovni parceli. Kako se preveri prepis?
Hvala.
Pozanimajte se na zemljiški knjigi, ki vodi evidenco za to vašo parcelo-kadar ima z.k. uradne ure so vam na razpolago z.k. referenti (oz. tisti, ki pač dela na “šalterju” zemljiške knjige). To kar ste napisali tukaj povejte tudi njim oz. jih vprašajte na kakšni podlagi je vknjižena hipoteka na sedaj vaši parceli. Kot sem že zgoraj napisala domnevam, da je prišlo do napake v zemljiški knjigi.
Forum je zaprt za komentiranje.