Italija-otrok 7 in 10 let
Letoš si želim,da gremo dopustovat malo drugače,in sicer bi se z avtomobilom za nekaj dni odpravili po Italiji. Zamislili smo si obisk Benetk,Gardskega jezera, Gardalanda, morda Verone (balkon Julije in Romea) Toskane-Pise in morda še kaj.
Zanima me, ali ima že kdo podobne izkušnje potovati z otroci na ta način po Italiji, izkušnje z kje in kako prespati, da je najceneje in vredu, kakšne so cene, kje ste potovali,da ste dosegji te kraje in koliko časa ste se vozili od enega do drugega kraja in kaj si je vredno ogledati, da je hkrati tudi dovolj zanimivo za otroke.
Res najlepše hvala za trud in pomoč, dobrodošel tudi kakšen kontakt!
Mal se boš pa vseeno morala potruditi, Vse naštete kraje dosežeš po cestah, večino celo po avtocestah. Razdalje in čas si izračunaj na viamichelin.
Spiš lahko po hotelih, kampih ali apartmajih, najdeš jih na strani booking.com, kjer imaš zraven tudi oceno ljudi, ki so tam prespali.
7 in 10 letnik sta že dovolj velika, da preživita tudi kakšen muzej. Kraji, ki si jih naštela so vsi tako kulturno bogati, da boš verjetno spet morala mal pobrskat po netu in izbrat tisto, kar je zanimivo za vašo družino, se na obisk ustrezno pripravit in zadevo predstavit otrokom.
Pri nas smo recimo nori na antiko (vsaj mož), tako da si obvezno pogledamo praktično vsak kamen iz rimskega obdobja, nam je pa precej vseeno za slikarstvo, tako da v galerije ne zaidemo ravno pogosto. Pa radi samo pohajkujemo okoli, si ogledujemo naravo in mestni vrvež.
Smo pa bili v vseh teh krajih, ki si jih naštela.
Mi smo obdelali pol Toskane s 3 letnikom in čisto vse mu je bilo ultra zanimivo, sploh ni ust zaprl od miljontih zakajev in kakojev. Lani smo bili v drugem delu Toskane z 2 letnikom in 7letnikom, prav tako se je super obneslo. Edino kar je – od ogledov ne boste poleti imeli nič, ker je tako noro vroče, vsaj za nas, ki temperatur nad 30, 32 st nismo vajeni, da ni za zdržat. Če se mislite it oglede, je zadnji čas za tako potovanje maja. Poleg tega bi ti v par dni natlačila toliko stari, da ti bodo še odrasli ušli, kaj šele otroci. Mislim, da si niti predstavlajš ne, da je do Pise 8 ur vožnje brez da se kaj dosti ustavljaš (lulat, pa kofe npr.) ali da se ti zgodi kak traffic jam.
Samo za Benetke je en dan malo, če se hočeš peljat npr. z Vaporetom, it pogledat tobarno stekla, pa malo po mestu.
Verona ni nič tako zelo posebnega.
Gardsko jezero je spet samo več kot zanimivo, pa polotok Sirmione, če Gardaland odmislim.
V Vinciju pri Firenzah imaš fantastičen Da Vincijev muzej, z 7 in 10 letnika več kot primeren, tam komot skuriš celo popoldne. Pa park Boboli, pa Firenze same, itak – cele, Pisa itak – cel dan imaš premalo itd. Kje je potem še Lucca, San Giminiano, Volterra itd. To so sami biseri. Mislim, da si si za “Nkeja dni” vzela veliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiko prevelik zalogaj, razen če boste vse dni samo drveli od ene do druge stvari. Raje si naredi ožji izbor, kaj bi – bi ta kos od Benetk do Garde, pa tega pošteno, ali greste malo dalje in se tam stacionirate. Tudi nstanitce so 5 dni dalje bistveno cenejše kot za eno noč, mi si ponavaid vzamemo en teden, kako vilo z bazenom, odšejemo tistij 300, 400 EUR in bivamo res udobno, da ne rečem že kar razkošno, z bazenom in vsem luksuzom, tako da kak dan tudi odpočivamo doma, ob kaki fini solatki in izležavanju ob bazenu.
Mi smo spali enkrat tu:
http://www.agriturismo.net/castelfiorentino-750/
letos bomo pa tretjič tu:
http://www.tuscany-orciatico.it.gg/Apartments.htm
Tale gospa je po rodu Angležinja, tako da prideš dobro skozi tudi, če ne znaš jezika. Ima pa cel šopek stanovanj, ki jih oddaja. So pa vse te lokacije – na to bodi pirpravljena – cca 10-15 min vožnje izven centra, praviloma so ceste ozke, strme, ovinkaste, neredko tudi še makadamske. Do one prve lokacije že in še zdaleč ni edina. Vozit je treba z precej pameti in razsodnosti! Ampak ko si tam, je čudovito. Razgled sam je tak, da jemlje sapo. Splača se ti izbrat en kraj, od koder imaš 30-50 km do večjih mest oz. do točk, ki si jih misliš ogledat. Tako se brez problema zjutraj odpraviš in si pozno popldne spet “doma”. Če te doma pričaka še bazen, je sploh super 🙂
Še en navet: poglej si italijanski koledar, kdaj ima tista pokrajina počitnice in praznike. Ker ko se italijanske ceste zabašejo, se ZABAŠEJO in to je nekaj, kar pa res ni fino doživet.
Mi smo šli oktobra s takrat enoinpolletnico z avtodomom, spali pa smo v kampih. Najlepše mi je bilo v Firenzah v kampu Michenangelo, kjer imaš mesto kot na dlani pred seboj, peš pa do strogega centra cca. mislim da kake pol ure max. Smo se pa spuščali po vzhodni obali škornja do San Marina in nato preko Apeninov v Firenze. V Benetke nismo šli, ker smo tam redno. Poleti zna biti v mestih res pasje vroče in za oglede mogoče ni najbolj primerno. Mi se poleti mest z otroki izogibamo, sploh pa kar je južneje od Benetk. Poleti je lepše v Dolomitih :), pa ob jezerih, ali pa čisto na jugu ali na kakšnem otoku za morje.
Forum je zaprt za komentiranje.