Isofix
Mož je kupil avto leta 2011. Škoda Octavia Business. Pač ni vprašal, če ima isofix. On je celo sedaj prvič slišal za isofix – ko sem to jaz omenila. Čeprav imava 2 otroka in ima eden že 3, 5 leta. Do sedaj smo imeli vse stolčke brez isofixa – slučajno, ker smo jih dobili iz druge roke. Sedaj pa kupujem stolček za sina od 15 do 36, pa bi raje z isofixom, ker se v nasprotnem primeru baje stolček premika, saj je samo zapasan skupaj z otrokom.
Ker je mož očitno nesposoben najt v svojem vozilu isofix, mi prosim povejte kam naj pogledam in kako naj ugotovim, če ima naš avto isofix.
V specifikaciji vozila piše naj bi ga imel, vendar piše, da ima tudi mp3 predvajalnik, pa ga nima. Tudi klima je drugačna kot dejansko je. (ja verjetno bi bilo bolje, da moj mož kuha, jaz pa kupujem avto).
Če se prav spomnim so mi na servisu rekli, da je izofiks nekje na hrbtni strani zadnjih sedežev oz nekje v prtljažniku. Možno tudi pod sedeži(prtljažnikom).
Ampak ne vem, če sem si prav zapomnila.
Sama še nisem uporabljala, me pa to čaka v roku enega meseca.
Moraš pa nabaviti še isofiks bazo (stane okoli 200 €) za določen sedež, ki jo pritrdiš na ta isofixs sistem, šele potem lahko sedež pritrdiš gor.
Sicer pa … ubogi tvoj mož, če ga v vsaki situaciji tako obravnavaš, kot v svojem pisanju.
Ma nobene baze ne rabis. Isofix sedezi imajo zadaj dva prikljucka, ki jih napicis na isofix kavlja, ki sta v preklopu sedeza.
Drugace pa, a ti je tezko na google napisat isofix in pogledat slikovno iskanje? Tam imas kup slik, kako to izgleda. Ko si ze ravno ocenila moza na nesposobnega, lahko potem zate velja, da si “internetno nepismena”. 🙂
No, ocitno je potem to samo za okras: http://www.pegperego.si/si/podstavek-isofix-base-g1638.shtml?_=groupped
Lupinica ima isofix nosilce na bazi. Obstajajo pa tudi baze brez isofixa. Obe sta zelo uporabni.
Večina avtosedežev ima isofix nosilce pritrjene direkt na sedež. Lahko se jih uporabi tudi v avtu brez isofixa. Seveda je škoda plačati toliko več za sedež z isofixa če tega potem ne moremo uporabljati. Fajn je pa vedet, da je tak avtosedež sicer povsem uporaben.
So pa tudi avtosedeži (Cybex), ki imajo podstavek do teže 18kg. To je avtosedež skupaj z mizico. Nad 18 kg podstavek umaknemo in imamo avtosedež do konca. Enako se potem umakne tudi naslonjalo in uporabljamo jahača.
V večini (?) avtomobilov, je na sedežu (v pregibu med sedalom in naslonjalom) našitek, kjer piše isofix.
Isofix postavki so za lupinice in nekatere sedeže do teže 18 kg. Skupina II in III (to so avtosedeži skupine 15 – 36 kg – tisti, kjer se otroka pripenja samo z avtomobilskim varnostnim pasom) ima lahko isofix (pritrjen na sam sedež – kaveljčka) in ne podstavka.
Škoda octavia business letnika 2010 npr. ima isofix, tako da verjamem, da ga ima tudi vaša:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7291595&show=1
Sicer pa je isofix pritrjevanje pravzaprav namenjeno otrokom do teže 18 kg, zato imamo sedeže 0-18 kg (od lupinic naprej do 18 kg), ki so pritrjeni v avto samo z isofixom, kasneje morajo obvezno biti tudi z avtomobilskim varnostnim pasom (ker večjih sil ob morebitnem trku ne zdržijo več samo tisti isofix kaveljčki in pa pas). Isofix sistema pa sta tudi dva – starejši, kjer so samo kaveljčki in pa potem še noga, ki se upre v tla vozila, novejši top-tether sistem pa ima namesto noge kaveljček zadaj v havbi, za katerega zatakneš še poseben pas avtosedeža in tako fiksiraš avtosedež. Ampak to je samo za skupino do 18 kg. Za sedeže, za katere sprašuješ (15-36 kg), obstajajo samo kaveljčki, ki fiksirajo avtosedež in ga tako držijo na mestu tudi, če otrok ni v njem. Če isofixa nimate, sedež pač tudi ko je prazen, pripnete z avtomobilskih pasom. Vsa umetnost. Sicer pa imajo nekateri sedeži brez isofixa dodatno pritrjevanje v ta namen (mislim, da je maxi cosi rodi tak).
No, ocitno je potem to samo za okras: http://www.pegperego.si/si/podstavek-isofix-base-g1638.shtml?_=groupped%5B/quote%5D
Ja nateg je to. Da imas gor sedez, ki nima isofixa.
No, ocitno je potem to samo za okras: http://www.pegperego.si/si/podstavek-isofix-base-g1638.shtml?_=groupped%5B/quote%5D
Ja nateg je to. Da imas gor sedez, ki nima isofixa.[/quote]
Noben nateg. Tej podstavki so super zadeva. Povečajo varnost pri lupinici in močno olajšajo jemanje lupinice iz avta in v avto.
Ja nateg je to. Da imas gor sedez, ki nima isofixa.[/quote]
Ne razumeš kaj je pravzaprav isofix. Preberi si kaj o tem, potem pa boš videl kaj je res nateg in kaj ne, predvsem pa kako se pritrdi avtosedež v avto. Ker tako, kot bi ga očitno ti, bi bilo bog pomagaj…
Še tole – kolikor berem na strani britax-roemer.de, imajo lahko nekatere škode isofix samo na sopotnikovem sedežu – torej samo spredaj. Če zadaj ne najdeš kaveljčkov, poglej sprednji sopotnikov sedež. V tem primeru pač montiraš sedež spredaj in cel sedež pomakneš ćim bolj nazaj. Ali pa uporabiš sedež zadaj brez isofix pritrditve.
Ne razumeš kaj je pravzaprav isofix. Preberi si kaj o tem, potem pa boš videl kaj je res nateg in kaj ne, predvsem pa kako se pritrdi avtosedež v avto. Ker tako, kot bi ga očitno ti, bi bilo bog pomagaj…[/quote]
Ojoj, ravno obratno je. Imas sedeze s kavlji zadaj (isofix) in take, kjer te nategnejo, da kupujes podenj z isofixom in gor das navaden sedez, ki se drugace pritrdi z VARNOSTNIM PASOM. In potem si vsa srecna, ker si dala 100 eurov vec.
Prednost slednjega? Ti mi povej.
Pa ce ze provociras: sedezi brez isofixa? Ravno tako varni na testih. Samo pravilno je potrebno zategnit varnostni pas okrog sedeza.
Ne razumeš kaj je pravzaprav isofix. Preberi si kaj o tem, potem pa boš videl kaj je res nateg in kaj ne, predvsem pa kako se pritrdi avtosedež v avto. Ker tako, kot bi ga očitno ti, bi bilo bog pomagaj…[/quote]
Ojoj, ravno obratno je. Imas sedeze s kavlji zadaj (isofix) in take, kjer te nategnejo, da kupujes podenj z isofixom in gor das navaden sedez, ki se drugace pritrdi z VARNOSTNIM PASOM. In potem si vsa srecna, ker si dala 100 eurov vec.
Pa ce ze provociras: sedezi brez isofixa? Ravno tako varni na testih. Samo pravilno je potrebno zategnit varnostni pas okrog sedeza.[/quote]
Ti pa nisi še videl lupinice v živo :)))
Pa ce ze provociras: sedezi brez isofixa? Ravno tako varni na testih. Samo pravilno je potrebno zategnit varnostni pas okrog sedeza.[/quote]
Ti pa nisi še videl lupinice v živo :)))[/quote]
LOL, ta jajca niso samo za lupinice! Vsaj preberi si prej stran, ki jo limas sem.
Ampak sej to sploh ni stvar debate. Tlele ena sprasuje, kako naj najde isofix na svojih zicih! 🙂 Torej z rokami med zic in tipaj.
?!? :-))) Še enkrat – tebi niso jasne osnove! In če resno verjameš, da obstaja kaj takšnega, kar ti opisuješ (podstavek isofix, ka katerega lahko daš NAVADEN AVTOSEDEŽ)? Da ti razjasnim meglo – kaj takšnega ne obstaja! Obstajajo podstavki za isofix, na katerega pritrdiš potem lahko npr. lupinico ali pa avtosedež do max. teže 18 kg. Vsaka lupinica se da pripeti tudi z avtomobilskim pasom, kar pa ne velja za vse nadaljne avtosedeže – torej skupino 9-18 kg npr. En tak je MC Pearl, ki OBVEZNO potrebuje podstavek FamilyFIX. Brez ga nikakor ne moreš pritrditi! Pa 2wayFix podstavek je obvezen za 2wayPearl. Vsi ostali imajo isofix kaveljčke že integrirane v sam sedež, kar pomeni, da sedež pritrdiš v avto z isofixom ali pa tudi samo z navadnim avtomobilskim pasom (ampak, pozor – nekateri avtosedeži (predvsem ti novejši s top tether sistemom) se lahko pripenjajo samo z isofix sistemom).
NIKAKOR pa ne gre obratno (kar ti trdiš) – sedež, ki nima isofixa s tem sistemom nikakor ne moreš pritrditi!
Za tiste, ki jih zanima in vedo, da so težave ob prehodu s pettočkovnega pripenjanja (s pasovi avtosedeža) na tritočkovno z avtomobilskim varnostnim pasom (torej od 15 do 36 kg) – Britax oz. Roemer ima sedež Advansafix (sicer skupine 9-36 kg z isofixom in top tether sistemom), kjer je otrok do 25 kg lahko pripet s pettočkovnim pasom avtosedeža:
http://www.britax-roemer.de/auto-kindersitze/auto-kindersitze/advansafix
Kar se tiče varnosti sedežev z oz. brez isofixa – ja, so sedeži, ki so enako ali celo varnejši od tistih z isofixom, ampak v povprečju pa je vendarle res, da je enak sedež, pripet z isofixom varnejši kot pa če je pripet samo s pasovi avtomobila.
Predvsem pri lupinicah je zelo praktično pritrjevanje z isofixom, kasneje niti ne, ker sedeža ne premikaš kar naprej (lupinico pa skupaj z otrokom vseeno jemlješ ven iz avta). Pride pa prav tudi potem, ko je otrok pripet samo z avtomobilskim varnostnim pasom (sedež pa ni posebej pritrjen, zato bi moral tudi prazen sedež pripenjati – kar pa vemo, da večina ne počne).
Te mogoče zanima še kaj?
Se oproščam, na PP Viaggio sem res pozabila – je res (kolikor je meni znano, trenutno edina dva sedeža ), ki nimata sama tega isofix sistema, pa se vseeno lahko montirata z avtomobilskim pasom ali pa z isofix sistemom s pomočjo podstavka.
Ampak ravno pri teh dveh je vidna razlika pri varnosti na testih glede na pritrditev:
http://www.oeamtc.at/portal/kindersitztest-kleinkinder+2500+1138795
Seveda se strinjam, da ni vse samo v isofixu, niti ni v rezultatih testov, pač pa v pravilni uporabi avtosedeža – da je sedež pravilno pritrjen v avto, da je primeren za otroka in da je otrok v njem pravilno pripet. Če upoštevaš vse troje, je praktično vsak sedež varen. Čudežev pa res ne dela noben.
Miha14, me pa zanima zakaj bi kdo sploh kupil isofix podstavek samo za sedež 9-18 kg. To je smiselno samo v primeru, ko ga kupiš skupaj z lupinico, pa pač potem kupiš tudi naslednji sedež istega proizvajalca, ki pač paše gor. Pa še to je vprašljivo – npr. ko je prišel na trg podstavek MC FamilyFix in potem še lupinica Pebble in sedež Pearl, smo preračunali, da se ne splača, ker je bila razlika v ceni zanemarljiva. Varnost pa glede na druge sedeže nič kaj boljša.
Tako da ja, se strinjam, da je neumnost kupiti PP podstavek samo za sedež PP Viaggio. 🙂
114 EUR za podstavek + 232 EUR za sedež = 346 EUR?!? Za ta denar oz. manj dobiš absolutno boljši sedež.
Podstavek ni samo zaradi isofixa ampak tudi zato, da lupinice ni potrebno vsakič znova vezati v avto. Pritrdiš podstavek in potem lupinico samo ven pa not daješ. Zelo praktična zadeva, ki pa res stane. Se pa dobijo iz Nemčije precej bolj ugodno, rabljene še bolj in predvsem podstavka ne vržeš v kanto ampak ga lahko naprej prodaš. Na koncu ugotoviš, da si imel večjo varno in veliko ugodnost za par deset evrov. Ja podstavki so super zadeva, če začetni nakup komu ne predstavlja prevelike težave.
Forum je zaprt za komentiranje.
[img]http://www.waheedkhan.com/mods/ISOFIX_files/isofix_seat_install_step5lr.jpg[/img]