Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Iščem točno določeno diplomsko delo, kako se lotim iskanja, kje so shranjene diplomske naloge?

Iščem točno določeno diplomsko delo, kako se lotim iskanja, kje so shranjene diplomske naloge?

brskalnik me pripelje do sistema cobiss, delo lahko vidim, vendar ga ne morem odpreti…

Mislim da je odvisno od fakultete. Ampak po navadi se da odpreti

Ti bi rada kopirala, kaj? A si v sorodu z Bratuškovo?

gre za biotehniško fakulteto

v knjižnico bo treba

Glede na to, da se bere o teh plagiatih, so gootove vse diplome enake. Logično.

Na Cobissu vedno piše, če je delo na voljo samo za izposojo ali je samo na vpogled. Na mojem faksu lahko npr. diplomo samo v knjižnici pogledaš, je sploh ne smeš vzet s sabo kam drugam.

Res je, ne bo šlo tako enostavno, se bo treba malo več potruditi. Fakultete ne izposojajo na dom diplomskih nalog iz razumljivih razlog (beri, prepisovanje). Se boš morala odpraviti na konkretno lokacijo knjižnice na fakulteti, ki te zanima in v njihovih prostorih brati, kar te zanima. To pravilo velja za skoraj 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} knjižnic na faksu. Tako je to in tako je tudi prav. Ne napišejo se diplomske naloge v enem tednu, kot bi nekateri radi

Diplomske naloge so na spletni strani Dikul, kar pomeni digitalna knjižnica univerze v Ljubljani, vendar niso vse gor. Nekatere fakultete imajo diplomske naloge tudi v digitalni obliki, FRI recimo, ampak je treba imeti njihovo geslo. Diplomska dela biotehniške fakultete so tudi na DikULu, a ne vsa, večinoma so gor mlajša dela ter tista, ki nimajo oznake tajnosti, Tukaj imaš link:

Jaz sem se lotila tako, da sem si izbrala neko okvirno temo, potem pa sem na spletu iskala info: največ sem preverila diplomske (imajo objavljene tudi razne fakultete), razne članke. S tem sem vedno bolj ožala vsebino in pri literaturi ostalih diplomskih, sem sestavljala svoj seznam možne literature. Potem sem preverila preko cobisa v naši knjižnici, če obstajajo knjige.
Potem sem se lotila same dispozicije, sem morala opisati namen, cilje, … tudi kazalo. Porabila sem kar precej časa, sem pa imela že vsaj v mislih toliko razdelano, da sem precej dobro vedela, kaj bom pri kakem naslovu pisala.
Lp,d.

Naj ti najprej odgovorim na vprašanje: ni nujno, da so vse diplomske objavljene na netu. Nekatere fakultete jih objavljajo. Včasih je treba imeti geslo, včasih so objavljene s prostim dostopom, vendar zaščitene proti kopiranju, tiskanju in poseganju v besedilo. Po pravilniku fakultete je možno tudi ugotoviti, ali se študenti lahko odločijo in ne dovolijo objave svoje naloge. V tem primeru je naloga najpogosteje obdelana kot čitalniško gradivo in dostopna za branje v čitalnici knjižnice.

Drugače pa lahko ugotoviš, če je naloga dostopna tako, da v COBISS-u preveriš v zapisu konkretne naloge in v zapisu (format Polni zapis, npr.) lahko vidiš v bolj spodnjem delu zapisa, če piše URL. Če je zraven link, potem je naloga objavljena. Odvisno je spet seveda na kak način. Pri nas je npr. dostop do zaščitenih nalog prost in ne rabiš kakega gesla. Če rabiš geslo in si študentka dotične fakultete, pokliči in prosi za geslo (morda ga celo že imaš, pa ne veš zanj). Malo moraš prebrat pravilnike. Če nisi študentka in nimaš možnosti dobiti gesla, če naloga ni prosto dostopna, potem preveri, če se lahko vpišeš v knjižnico kot zunanji član in/ali pridobiš geslo za dostop oz. če moraš stopiti fizično do knjižnice in boš tam dobila čitalniški izvod.

Kar pa se tiče kopiranja, ki ga ena izpostavlja gor, pa tako: teorija je večinoma od nekod povzeta, tudi znanstvena dela vsebujejo povzete dele, zato pa se je pomembno naučiti pravilnega povzemanja oz. navajanja virov in literature. To ni kopiranje, pač pa smiselna uporaba virov in literature drugih avtorjev, ki jih moramo pravilno citirati in povzemati. Seveda je možno spisati nalogo na tak način, a to je že druga zgodba in predvsem odvisna od samega študenta, še bolj pa – po mojem mnenju – od mentorja. Pravilno bi bilo, da naloga izpostavi tudi del, ki ga študent pripravi sam – torej pripravi nek praktični del z neko svojo raziskavo, primerjavo, z anketiranjem ali študijo podatkov. Vse ostalo je pa del, pri katerem ne odkrivaš tople vode. V nalogi je treba izpostaviti tudi podlago za praktični del, recimo da je to neka zakonodaja. Tukaj nimaš kaj, kot da navajaš zakone in pravilnike, ki jih pa moraš pravilno navajati tako med besedilom, kot v poglavju viri in literatura. Pravilniki so navadno dostopni v različnih oblikah na fakulteti – bodisi v študijskem vodniku, v referatu ali na spletnih straneh, namenjenih študentom oz. diplomantom. Samo prebrati in upoštevati jih je treba. Jaz se s tem srečujem vsak dan in neverjetno je, koliko jih ne pozna pravilnika in mora potem nalogo popravljati za nazaj. Se splača vložit malo več dela takoj na začetku. Srečno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close