iščem recept za jude
Raja, tole imam skopirano mogoče iz tega foruma ali pa od kje drugje. Upam, da ti bo kaj pomagalo.
LP
JUDI
Za piškote potrebuješ: 250 g masla, 100 g sladkorja, 250 g moke. Na hitro zgneteš v testo, pustiš počivati 1/2 ure, razvaljaš , izrežeš okrogle piškote in jih pečeš 10 minut pri 200 stopinjah C.
za kremo: 250 g masla-sobna temperatura, 200 g sladkorja stepaš da naraste.
v 5 dcl mleka skuhaš kakavov puding brez sladkorja, ga ohladiš in zmešaš z malseno kremo.
Lahko uporabiš tudi kremo : 1 sladko smetano in 250 g mlečne čokolade skuhaš, čez noč ohladiš v hladilniku in stepeš.
Na piškote nabrizgaš kremo, na kremo položiš še en piškot in poliješ z oblivom,
za obliv lahko stopiš jedilno čokolado z maslom ali pa kupiš obliv ( pri nas imajo rajši temni obliv ).
Jaz naredim na ohlajene išlerje še zvezdice. Mislim pa, da je razlika med judi in išlerji ta, da je jud brez kupčka na vrhu, če se ne motim.
JUDI
Sestavine:
250g moke
2 žlički pecilnega
100 g sladkorja
1 vanilij
2 žlički kisle smetane
275 g margarine
1 čokoladni puding
250ml mleka
75 g sladkorja v prahu
20 g kakava v prahu.
Moko zmešamo s pecilnim in ju presejemo na delavno površino. Na jamico v sredi stresemo 50 g sladkorja, vanilij in smetano, vmesimo. Pridamo 175 g masla in umesimo. Če se nam lepi na prste, ga damo počivat, nato razvaljamo na 3 mm debelo. Z modelčkom izrežemo 40 krogov (premer 7 cm) in jih spečemo pri 175-200 °C 12-15 minut.
OBLIV: Sladkor v prahu in kakav v prahu zmešamo, prilijemo 1/2 žlice vroče vode in zmešamo v gosto kremo. Pridamo 25 g raztopljenega masla, dobro premešamo in oblijemo polovico ohlajenih keksov.
KREMA: Puding s preostalim sladkorjem pripravimo po navodilih, ga ohladimo (pri tem ga od časa do časa premešamo). Penasto umešamo 150g masla, primešamo 1 1/2 žlice vroče vode in postopno vmešamo v puding. Maslo ne sme biti prehladno, ker se ne bo hotelo sprijeti s pudingom. Preostanek masla raztopimo in ga vmešamo v zmes. S to zmesjo napolnimo brizgalno vrečko in jo nabrizgamo po drugi polovici keksov. Te pokrijemo s keksi z oblivom, pritisnemo skupaj. Po vrhu okrasimo s kremo.
Večina krem za jude je res na osnovi kuhanega mleka in moke (tudi puding je natanko to). Tako da bi ti jaz priporočala pariško čokoladno kremo, Jana je zgoraj že napisala (1 sladka smetana=2,5 dl in 25 dag čokolade; no, jaz bi dala med 15 in 20 dag čokolade, da ni premočno). Potem vem samo še za klasično čokoladno jajčno masleno kremo, tj. stepaš jajca in sladkor nad paro, dodaš čokolado in maslo. To je sicer krema, ki se uprablja za klasične dunajske čokoladne torte, a tudi v judih bi bila krasna, saj se lepo strdi. Poišči pod “čokoladna maslena krema”, “čokoladna jajčna krema”, “čokoladna krema” ipd. Babi je pisala o tem, skupaj z receptom, tudi jaz. Če ne najdeš, povej, pošljem kopijo.
LP Mimi
Jana, ko sem bolje pogledala, sem videla, da v tvojem drugem receptu za jude z maslom nekaj ne štima. Kakor se mi drugače zdi, mora biti ta krema dobra. Lahko še enkrat pogledaš, kako si prekopirala? Predvsem tisto na koncu, ko piše, da preostanek masla raztopimo. Rekla bi, da kakšnih 10 dag?
Hvala in lp, Mimi
Mimi, jih še nisem delala, sem pa pregledala recept in res ne štima. Sama imam enako skopiranega, kot je tukaj gor, potem sem ga pa poiskala na kulinariki in je enak, torej je nekaj narobe. Delala jih še nisem, imam pa že dolgo časa lep namen.
Tukaj je nekaj linkov za jude, med njimi tudi ta, ki mu nekaj manjka.
LP
Pa prilepim še mojega. Ne judi, ampak Išleri. Stokrat preizkušen. Sem ga delala tudi v nedeljo. Vedno pohvaljen.
Testo: 18 dag masla
18 dag margarine
20 dag sladkorja v prahu
2 rumenjaka
20 dag mletih orehov
50 dag moke
Vse skupaj zmešaj, razvaljaj in izreži s krogcem( premer cca 3-4 cm). Speči na peki papirju – hitro, da komaj obrne barvo.
Krema:
1. -¼ l mleka
-4 žličke moke ( od bele kave)
-5 vanilij
To skuhaj kot puding in ohladi.
2. 25 dag masla
20 dag sladkorja v prahu
1 žličko ruma
Zmiksaj skupaj
1. in 2. Kremo zmešaj skupaj in namaži na ohlajene piškote in zlepi po 2 skupaj. Na vrh kapni kapljico čokolade.
Čokolada:
5 dag jedilne čokolade
1 žlica olja
3 dag margarine
Skuhaj in naredi piko na vrhu. Sestavljenim Išlerjem povaljaj robove v mletih orehih.
Obema hvala. V tistem pomanjkljivem bi jaz rekla, da je preostanek 10 dag, ne more biti fejst sfaljeno :-))
Drugače imam pa res namen narediti jude, so že visoko na lestvici. Zaenkrat sem vedno ostala pri Markovih piškotih od Evite (krasen recept v bazi tukaj na Prehrani), tj. sestavljeni piškoti s kuhano čokoladno kremo. Saj kaj pa so drugega judi, ali ne? Pri judih si nekako predstavljam, da je te kreme bolj na debelo… Kakor koli, moram preizkusiti še kakšen recept.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.