Iščem kefirjevo gobo
Rad bi kje dobil dobro in živahno kefirjevo gobo. Dolga leta sem si nekaj mesecev vsak dan delal kefir, ko pa sem se “naveličal”, sem gobo oplaknil z vodo in jo v malo vode zamrznil. In tako je počakala več mesecev. Lani pa se mi je na lepem začelo dogajati, da se kefir sploh ni hotel več narediti, ampak je nastala nekakšna napol sluzasta, nesimpatična grdoba, ki me je blazno odbijala. Nekajkrat sem še poskušal, potem pa mi je bilo škoda mleka.
Če mi lahko kdo odstopi res zdravo in krepko gobo in mi pove, s kakšnim mlekom njemu (ali njej, da ne bo zamere) to uspeva, bom zelo hvaležen in mu (oz. ji) bom večno pel slavo.
Da ne bi za to gobo prehodil pol Slovenije, naj povem, da mi je dosegljiva lokacija med Ljubljano (Bežigrad) in Domžalami, no, pa kak kilometer naokrog bi tudi še šlo.
V zameno dam npr. kakšno mlado sobno praprot – sem jo pred kratkim razdelil na več mladičkov.
Se priporočam, Blaž.
Imam kefirjevo gobico za v mleko, z veseljem jo delim naokoli. Sicer sem iz Kranja oz. še bliže Ljubljani, to je približno na vaših opisanih linijah, pišite mi in jo lahko pridete iskat.
Gobico sem sicer že sušila in pošiljala po pošti, včasih je uspelo, včasih ne, včasih se niso več oglasili in povedali rezultata. Sem pa sedaj nazadnje odkrila en super način za pošiljanje po pošti, bolj ali manj 100% zanesljiv. Namreč gobico sem samo splaknila, dala med plasti papirnate brisačke, vse skupaj toliko napojila z mlekom, da ni ravno teklo ven, vse skupaj v polivinil vrečko, vse skupaj v tamalo oblazinjeno kuverto in na pošto. Doslej so vsi dobili gobico nepoškodovano, že naslednji dan je naredila krasen kefir.
Pišite, pa pošljem. Če bo zmanjkalo, bo pomagala Eva, ali ne?
Eva, gobic ne mečem v smeti, temveč v poseben majhen steklen kozarček, gor nalijem kakšen deci mleka in hranim v hladilniku. Enkrat na teden (ali na dva, sploh če pozabim), zamenjam mleko. Tako višek gobic čaka na “kandidate”. No, če kandidatov ni in ni, morajo gobice žal tudi pri meni storiti žalosten konec.
Poleg tega imam eno Wordovo datoteko, kamor sem “metala” vse, kar sem našla o kefirju na netu, forumih in kjer že. Pišite, pa jo prilepim na mail.
Sem se spomnila še enega štosa z gobicami po pošti. Poslala sem eni gospe, vendar je pošto že prej pomotoma odprla njena hči. Potem je vsa prepadena telefonirala: “Mami, eden ti pošilja mokre robce…”
Lepo se imejte in končno uživajmo topel vetrič pomladi. Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.