Najdi forum

zanima me ce je ze kdo bil na irskm tko da ni su dol z agencijo ampak sam in je tut pol sam okol hodu’ zanimam me predvsem kok ste dal za povratno karto kaksne so dol kej cene…

Jaz sem bil na Irskem v dvoje prejsnji teden ves teden, bilo je zelo lepo in na veliko
sreco, tudi izjemno lepo vreme (okoli 22 stopinj) – sicer moras biti pripravljena na dez in veter in temperature max. 15 stopinj, zlasti na zahodni atlantski obali.

Potovala sva z Ryanairom in sicer Treviso (Benetke) – Charleroi – Dublin, enako
nazaj (dalo bi se z isto let. druzbo tudi npr. na nacin: Trst – London – Dublin in
enako nazaj, ali pa Celovec – London – Dublin). Karta za obe smeri za dva je stala skupno okoli 300 EUR. V Dublinu sva vzela na letaliscu rent a car za en teden
(okoli 280 EUR), kar je absolutno nujno, ce hoces videti podezelje (javni prevoz je pocasen in redek). V enem tednu sva prevozila okoli 1.400 km, pa nisva pretirano
divjala. Ceste so vecinoma precej ozke, zlasti tiste ob zahodni obali, tako da se redko da voziti hitreje od 60 km/h, kar moras upostevati pri nacrtovanju potovanja.

Dezela je zelo lepa, ljudje zelo prijazni, skratka priporocam.

Ce te zanima se kaj vec, predlagam, da napises E-mail naslov in ti napisem podrobnosti.

moj e mail je manca.vlasta@siol.net. mi poves se tvojega?

Ti odpisem v kratkem s podrobnejsimi informacijami.

a lahko prosim da mi pises na ta forum k mi trenutno neki e mail nagaja pa ne morm sprejemat sporocil

lahko pa pises tud na vlasta.rupar@basing.si

Tu je torej kratek opis poti in izkusenj. Zacela sva v Dublinu, tam prespala 2x (kot sem ze napisal, je za Dublin zelo priporocljivo rezervirati prenocisce vsaj dober teden v naprej, zlasti, ce bos tam cez vikend). Prvi vecer sva obiskala vec pubov v centru (najvec, najvecjih in najbolj obiskanih je v ulici Temple bar). Naslednji dan sva si ogledala mesto, kar se da kar pes – center ni zelo velik. Najbolj bi priporocal ogled Trinity Collegea s knjiznico in ogled starih irskih rokopisov iz 8. stol. (Book of Kells), poleg tega pa sva videla se: katedralo sv. Patricka, glavno posto, na kateri se je l. 1916 zacela irska revolucija proti Anglezem…splaca se videti se npr. pivovarno Guiness ali distilerijo viskija Jameson, kamor pa nisva sla. Rekel bi, da je za ogled Dublina kak dan in pol dovolj, saj mesto ni zelo veliko.

Iz Dublina sva nadaljevala z avtom proti zahodu – ustavila sva se blizu Athlona in obiskala ob reki Shannon razvaline samostana Clonmacnoise, od tam pa nadaljevala do Galwaya, v katerega blizini sva prespala naslednji dve noci. To je bilo izhodisce za ogled okolice najvecjega irskega jezera Lough Corrib (sla sva na poldnevni izlet z barko na drugo stran, do vasice Cong in si ogledala znani Ashford Castle), z avtom pa sva raziskala se precej divjo, a zelo lepo pokrajino Connemara do Clifdena in nazaj. Iz Connemare sva se odpeljala ob zahodni atlantski obali proti jugu cez pokrajino Burren – zelo spekltakularna pot – do okoli 150 m visokih skoraj navpicnih klifov ” Cliffs of Moher “, ki se razprostirajo v dolzini kakih 8 km. Te klife je skoraj nujno obiskati, je pa zal zelo veliko turistov in precejsnja gneca.
Spala sva blizu klifov in nadaljevala pot cez Kilrush, se peljala s trajektom cez ustje reke Shannon in cez mestece Trallee do goratega polotoka Dingle. Peljala sva se po severni strani polotoka in ga presekala pocez cez najvisji irski ” gorski ” prelaz – O’Connors pass – zelo zanimiva gola pokrajina, kot npr. iz filma Highlander – problem je le izredno ozka cesta, kjer se dva avta komaj lahko srecata. Tam trum turistov ni, ker je za avtobuse prelaz preozek. Na juzni strani sva se peljala skozi ribisko vasico Dingle do Ventryja, se ustavila, prespala in si ob pocasni voznji ogledala se skrajni konec polotoka – Slea Head (zelo lepo, neporasceni hribi, strmi klifi, ovce in galebi). Tudi tu je cesta zelo ozka, pod njo pa kar globok prepad v morje. Iz Dingla sva nadaljevala po sredini Irske cez Kilarney do Kilkennyja, kjer sva spala zadnjo noc. Mestece je kar slikovito, posebnih znamenitosti pa ni (razen pubov) – poskusala sva si ogledati pivovarno, kjer varijo pivo Kilkenny, a je ogled mozen le 1x na dan, pa se to ti pokazejo le video, zato nisva sla. Zadnji dan sva nekoliko bolj dolgo spala, si ogledala se nekaj manjskih stvari v Kilkennyju (grad, Black Abbey) in nadaljevala proti Dublinu, od tam pa odletela domov.

Kar se tice prakticnih nasvetov se to: vsekakor se splaca imeti dobrega vodica (knjigo) in pot v naprej priblizno nastudirati. Avto je tudi nujen, ker sicer iz Dublina nikamor ne mores zaradi slabe mreze javnega prevoza. Cene so morda celo nekoliko visje od ostalih zahodnoevropskih (hrana zunaj, prenocevanje – ce primerjam z isto kvaliteto storitve kje drugje) – hotel v Dublinu je bil okoli 120 EUR na noc, Bed & breakfasti na podezelju pa 40 – 50 EUR. S kvaliteto storitev sva bila zadovoljna, ljudje so izredno prijazni. Vsekakor je treba doziveti vec razlicnih pubov zvecer (odprti so do polnoci) in tradicionalno irsko glasbo (ki jo na dezeli igrajo v pubih tudi med tednom).

Skratka, zelo lep izlet, ki mu je bilo naklonjeno tudi vreme.

Ce te se kaj zanima, pa vprasaj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close