Najdi forum

bojanv napisal:

> Midva sva hodila okrog en mesec z motorjem, zapravila sva s
> potjo in cepivi vred cca 250 000 SIT, če ti kaj pomaga
>
> Izjemno so gostoljubni.
>
> lp
>
> bv

Kakšnimi cepivi bojanv, če te lahko vprašam?

Sonnyboy, hepatitis A. Del proti Zalivu je malo nevarnosti za malarijo. Vprašljivo pa je, če ima smisel jesti tablete

lp

bv

karta do istanbula: 50k sit
zavarovanje: 14k sit
viza: 6k sit
viza za turcijo: 8k sit
turcija (2 in pol tedna v istanbulu): 40k sit
ostalo (200 USD): 40 dni irana; in nisem zivela berasko, prav dobro sem tudi jedla (ce odstejem, da je bil ramadan in je bila za restavracije potrebno cakati na vecere), pa se na individualne tecaje plesa in bobnov sem hodila
ok, 160k skupaj, slabo sem izracunala, ampak vseeno je lahko precej bolj poceni
verjetno sem vec zivela z lokalci, kakih 20 dni sigurno, ne razumem pa, zakaj bi sel kdo v iran, ne da bi preizkusil lokalno gostoljubnost, ker to je najboljse, kar iran da (seveda pa se spodobi, da jim prinesete kaksna darila, ful so veseli slik stasev, bratov, sester, ha, cdjev (priporocam raggee, nihce ga ne pozna in totalno jim je vsec), otroci si zelijo blond barbik
+ darila (300USD)

aja v iranu se kako vzamejo eur, lonely planet je zastarel

Jaz sem bil ze od prej cepljen za Hep A in ostale “popotniske blezni” – dodatno se nisem nič. Antimalerike pa nisem jedel in niti ni bilo potrebe.
A

Su, prosim, povej mi več o tem kako si bila oblečena. Zdi se mi zanimiva destinacija, je pa res, da bi mogoče imela probleme s kakršnimkoli vsiljevanjem česarkoli. Prosm, razlož vse o oblačenju tam. HVALA

kavbojke, jakna, ki je brezpogojno cez rit tudi ko se sklonis, ruta, ki pokriva vsaj pol las in vrat

Če ti kaj pomaga, osnovna pravila:

1. Oblečena moraš biti tako, da se ti obris telesa ne vidi, torej čez hlače je moja imela nekakšno na pol zapeto haljo, kakršne imajo pri nas snažilke (samo na videz)
2. Lase moraš imeti vsaj na pol pokrite z ruto, ravno tako vrat
3. Z rokami se ne smeš dotikat drugih moških (tudi če boš s tipom, ne bo ravno zaželjeno, da se držita za roke)
4. Ob vstopu v državo boš šla itak na carini mimo ženske, ki te bo pregledala, če si spodobno oblečena. Potem ne moreš faliti, saj te nespodobno oblečene ne bo pustila v državo
5. Vsega ne jemlji preveč resno, saj se tudi ta pravila tam zelo spreminjajo in so že precej bolj svobodni tudi Iranci
lp

bv

hvala. prepričali ste me, da najdem drugo destinacijo 😉

Beti, nasprotno. Zelo ti priporočam Iran. Imajo pač nekaj svojih pravil, ki jih moraš izpolnjevati, drugače pa v življenju še nisem srečal bolj gostoljubnih ljudi

lp

bv

Čez večer je že prijetno hladno, samo ni pa mi jasno, kak ženske čez dan pri tistih temperaturah zdržijo tak oblečene (v našem poletju). Kaj pa moški majo lahko kratke hlače, pa so brez majce?

Pa ni takooooooooo hudo kot se sliši. PRavila so res takšna, sam ko tja prideš vidiš, da sama pravila sploh niso takšen problem. Jaz bi Iran vsekakor priporočal.
🙂
A

Kratkih hlač raje nisem niti poskušal nositi, ker so me že pri potovalnih, lahkih hlačah opozorili, da si naj zaprem zadrgo pri kolenih s katero si lahko skrajšal hlače, jaz sem jo pa uporabljal za prepih po nogah. Tudi meni pa ni bilo jasno kako ženske, zavite v črno od glave do pet, zdržijo na 40°C.
A

mene pa zanima, če je lonely planet zastarel za Iran, kir drug vodič(guide) pa je pol najbolj priporočljiv za iran?
Hvlala

midva sva imela Lonelya, predvsem pri razdaljah je precej napak. Itak pa je večinoma manj uporaben, če greš na potep po svoje, s svojim prevozom.

Izven običajnih poti ima, kot večinoma Lonely, precej lukenj, ki sploh niso pokrite.

Cene ravno tako ne veljajo, tudi tolerančni pragovi so se precej dvoignili

lp

bv

LP za Iran je zelo nepopoln in nedoplonjen. Zemljevidi napačni, cene tko in tko. Edino kar je koristno je da veš kaj iskat ko prideš v mesto. In pa seveda opisi atrakcij, ki jih pa tko in tko lahko dobiš na internetu. Za kakšne ostale vodiče ti pa ne morem povedat. Sem pa videl da obstajajo in glede na letnico izdaje bi morali biti boljši.
A

Jaz sem se tipu od policije dala roko, pa mi nihce ni nic rekel. Za tujke ta pravila dogovorjeno ne veljajo. In tudi cunje ti kdaj lahko sfalijo, pa ni problem. Meni je recimo parkrat dol padla ruta, pa kaj. Samo da slisijo, da govoris nekaj v anglescini, se takoj ustrasijo.

V Iranu se da dobiti cunje, ki te pravzaprav hladijo in scitijo v poletni vrocini. Lahke, mislim, da lanene hlace in jakna za cez. In meni so te cunje precej lepe. Zraven svilena ruta. Samo da ti potem vsi govorijo, da ti si pa bolj muslimanska kot vse Iranke, in ti takoj prinesejo kaj bolj zahodnega in toplega.

Ja, ampak! No, meni se zdi najbolj neumno na svetu, da bom pri 40°C oblečena v jakno! Samo zato, da ne bo koga kap, ker bo vidu moje boke. Ni človeško. In ni pravično. Ma kako lahko kdo pr 40tih v jakni? in ruti???

Ostani v SLO!
ni blema

lp

bv

bojan, nisi me razumel. Če bi hotela ostati v SLo se tukaj ne bi oglašala. pa se. samo ne bom šla v iran. ampak kam drugam. pa hvala za tak neumesten post.

Beti, nisem te razumel in post je neumesten.

Pomisli samo na to, da, kamorkoli boš hotela iti, se boš morala prilagoditi lokalnim navadam. Če boš šla v turistična naselja, lahko tudi v eksotične države, namenjena tujcem, potem pa…

lp

bv

“Če si v Rimu, živi kot rimljan!!!” – je moje mnenje.

Če človek nima takšne filozofije je najbolje da kar doma ostane. Saj konec koncev potujemo (ops, vsaj jaz potujem) zato, da bi spoznal kulture, narode, … Ne pa da bomo (bom) širil slovensko kulturo,…. po svetu…. A ni res? Pa čeprav to pomeni pri 40°C biti v črno oblečen. Ko nekaj doživiš, šele lahko to ceniš ali pa kritizraš!
A

Beti, še moj neumesten post. Svetujem ti enako, kot sta ti že Bojanv in Charly – ostani doma. Če se nisi sposobna prilagoditi najosnovnejšim zahtevam obiskane dežele, nimaš tam kaj početi.

O oblačilih pri 40 stopinjah pa so ti tudi že zgoraj razložili. Ohlapna in zračna oblačila so zaščita pred prehudo vročino. Saj najbrž si se tudi sama že kdaj na kakšni plaži ob najhujši pripeki ogrnila z brisačo. Ne zato, ker bi te zeblo, ampak, da bi se zaščitila pred močnim soncem.

when in rome do as romans. vem in se totalno strinjam.

stvar je bla v tem, da se mi je iran zazdel zanimiva destinacija. zelo. v pogovoru z mojim morebitnim sopotnikom pa je prišlo do tega, da mi je reku, da on ne bo potoval z mano po državah, kjer bi morala zakrivat samo sebe, ker ne bo poslušal mojega stokanja. in potem sem napisala prvi post, glede oblacenja. in ste mi odgovorili. in mi je postalo jasno, da bi bilo to prevec za mojo emancipiranost. 😉
no, resnicno tezko trdim, ker tega se nisem poizkusila. se strinjam. ampak ne vem, če bi sploh hotela kaj takega poizkusit. oglasili ste se 3 moski, da mi poveste kako in kaj. zanimivo, prej bi pricakovala mnenje dekleta, ki je to DEJANSKO dozivel. vi pa niste in mi tezko solite pamet. in tudi doma ne bom ostala.

pa tudi ni fer, da me umescas v turisticna naselja, kajti takih se na dalec izogibam. dejstvo pa je, da se nisem bila v drzavi, kjer bi islam prevladoval. in bi sla, sem pa vprasala za mnenje. in dobila zraven se napotke. clovk sploh ne more povedat svojega strahu, ne da bi se kdo nasel in ti govoril nekaj, pa te sploh ne pozna. ne veste nic o meni, pa me sodite. hvala.
ne oglasam se vec, mnenje sem dobila!

pa se glede vrocine, se nikoli niti na +46 se nisem pokrivala zaradi sonca. ocitno mi sonce zelo pase.

Sej te nobeden ne obtožuje!!!! Vprašala si za mnenje in ga dobila. Jaz sem pa tudi samo moj pogled na vso zadevo razložil.
A

Beti, želiš mnenje dekleta, ki je dejansko doživela Iran? Vabim te na kavo, istočasno ti bo moja povedala, kako je ona doživela Iran. Z vsemi prednostmi in slabostmi dežele. S tistim, kar sem napisal, se strinja.

Če boš želela, ti bova pokazala še film o najinem krogu po deželi in fotografije.

Še enkrat, nisem še srečal tako prijaznih in gostoljubnih ljudi in lepe dežele, obenem pa tako raznolikih vzorcev razmišljanja, kot ravno tam.

Priporočam ti deželo, kamor pa res moraš brez idej o emancipaciji, saj jo tam razumejo bistveno drugače, kot pri nas.

lp

bv

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close