Iran
Robi za vstop v Iran je za enkrat potrebna le viza! Ljudje so zelloooo prijazni in gostoljubni ne glede na razmere v svetu. Tudi sam grem poleti tja saj imam polsestro iz Irana (sedaj študira v Franciji, a bo poleti tam), mama pa je živela 25 let tam in je delala na slov. ambasadi.
Država je fantastična, izkoristite….
lp, Dejci
Brez panike, Iranci so super ljudje. Lani sva bila s prijateljem tam prav v času napada – 11. september, pa sploh nisva vedla za to. Kljub vsemu o naju so se do naju obnašali normalno, zelo radi se pogovarjajo “In English”, pa čeprav znajo le nekaj fraz. Vizo potrebuješ, pisma pa ne, vsaj do nedavnega ga nisi.
Veliko dobrih doživetij na poti,
Irena
Ok, pismo mi je omenil moj sodelavec, ki je pogosto v Iranu in on ga pac ocitno rabi. Vizo pa si ureja na Dunaju. Pravi, da ce zatezis dobis se isti dan (in ti ni treba dvakrat gor hoditi), sicer pa traja en teden od takrat, ko dobijo dovoljenje iz Irana.
V glavnem, jaz bi full sel v Iran naslednje leto. Ampak res me zanima, kaksne so cene.
Vprasanje za nasih sedem Slovencev, ki so sedaj tam: kaksen dan nazaj so javno obesili dva posiljevalca (kar sploh ni slabo). Ste bili tam? Kako je reagirala mnozica na ta prizor?
Poleti v Iran ? Glede na to da sem Iran prevozil v maju z motorjem – prijetna klima za motoristično potovanje – mislim, da vam bo poleti nekoliko “toplo”. Cestne povezave v Iranu niso problematične (niti pri prečkanju slane puščave Kavir). Bencina dovolj po ceni cca. 1$=16l osvinčenega. Menjava dolarjev najboljša v bankah. Na meji nobenih težav, le čas rabiš, ker si tudi uradniki včasih ob obveznem čaju, zaželijo pogovora. Za vizo potrebno na Dunaj ali pri Kompasu (5-6 tednov). Ljudje prijazni. Vsi bi se pogovarjali (večina v kvazi angleščini). Pohitite, dokler je Iran še vreden ogleda ! Prijetno pot vam želi MOTORIST.
Robert na tvojo žalost sem iz Maribora in konec meseca odpotujem za 3 mesece tako, da ne bom imel časa, da bi se dobila!
Lahko ti pa dam mail od iranke po imenu Sanam, ki odlično govori angleško. Od nje boš lahko dobil ogromno koristnih informacij. Pisat ji moraš seveda v angleščini in ji omenit, da si dobil njen mail naslov od mene (jaz sem Dejan)!
njen e-mail:sanamf@hotmail.com
Želim ti obilo užitkov v Iranu!!!
lp, Dejci
Ja, jaz sem letela z notranjim letom in sicer Shiraz – Teherana – Tabriz vse skupaj za 30 USD.
Toplo priporočam, saj so letala na nivoju, točnost b.p. Če bi vedela za to informacijo prej, bi si prihranila precej neudobno vožnjo z avtobusi, ki ustavijo le takrat, ko ima šofer biološke potrebe, potniki pa so vajeni potrpeti.
Če imaš namen iti tja, nič ne odlašaj. Je zelo poceni: nočitev + hrana+ še kaj prib.10 USD/DAN, lahko tudi manj, če vzameš nočni avtobus in s tem prihraniš na hotelu, le malo polomljen si naslednji dan. Jaz sem spoznala človeka, ki so mu obesili ženo, ker se je borila za ženske pravice, vendar se situacija precej popravlja in ni več tako strogo. če pa potuješ s punco, ji toplo priporočam, da mora biti nujno(!!) pokrita z ruto, dolge rokave in vse ostalo… Drugače pa je res dobra izkušnja, drugačen svet,…Ne bo ti žal!
Dopoldan sem se vrnil iz Irana. Potovali smo s kombijem ( ekipa 7.) Šli smo preko YU, Bolgarije, Turčije v Iran, tako kot imam v programu. Nazaj pa smo šli preko Grčije. 3. okt. smo se kopali v Jonskem morju! Vize smo uredili v Ankari, kjer smo na naši ambasadi dobili priporočilno pismo in na osnovi tega dobili vizo v 6. dneh. Ta čas smo porabili za potepanje po Kapadokiji. Prestop meje je povsem normalen le na turški stani se malo zatika ker zidajo nove mejne zgradbe in je vse razkopano. Menjava je res najboljša v Iran Melli Bank in je 1USD-8000 RIAL ov ali 800 tumanov kar ljudje največ uporabljajo (kot včasih stari pa novi dinarji!). Dežela je varna, ljudje pa izredno prijazni. Popotniški hoteli so okoli 3 USD na noč (velikokrat je toliko že dvoposteljna soba). Za 8000 rialov se dobi 60 l. dizla! in polovico toliko bencina, le zelenega redko dobiš in črpalke so velikokrat skrite (brez napisov) in včasih tudi redke. Muslimani so pošteni in zelo tolerantni do drugih ver, predvsem do krščanstva. Le ateizem si ne morejo predstavljati in ga ne obešajte na veliki zvon! Si cer pa za Iran velja, da je popolnoma drugačen, kot si ga predstavljate in kot ga rišejo mediji! Čaka vas presenečenje v pozitivnem smislu!
Pa še kaj več drugič!
Nomad
Dejan LP
Tvojo mamo sem 95 leta spoznal na ambasadi v Tehranu, ko sem bil gost G. Jožeta Kuniča. V vsem se strinjam s tabo in mislim, da je Iran glede na velike razlike v družbi s počasnimi a vidnimi Hatamijevimi spremembami na pravi poti in postaja turistično še neodkrit dragulj – zato popotniki – sedaj je čas za obisk, ko še ni trum turistov, ki vse pokvarijo!
Pozdrav mami!
Igor Furlan
P.s. Smo tista ekipa, ki so ji 1995 cariniki odvzeli avto in smo ga na ambasadi s ambasadorjem in prvim sekratarjem reševali skoraj en teden!
Notranje proge po Iranu so res poceni. N. pr.: Tehran – Bam je polet 20 do 30 USD. Vendar pa skakanje z letalom ne omogoča obiska manjših krajev in uživanja v lepoti narave, ki je tako drugačna kot pri nas. Poleti so za turiste, ki hlastajo v najkrajšem času obiskati največ točk na zemljevidu in potem razlagati koliko so videli. Največkrat se najlepše stvari zgodijo na poti od ene k drugi zanimivosti! Sicer pa je javni transport v Iranu dobro organiziran in točen. le na avtobusih je bolje sedeti kje bolj zadaj in gledati naravo in ne promet. Iran ima največ smrtnih nesreč na št. vozil na svetu! Lasten prevoz naj si privoščijo le izredno dobri vozniki.
Lep pozdrav!
Nomad
Robert pozdravljen!
Še enkrat bi povdaril – Iran je država z največ prometnimi nesrečami na svetu! Če si veliki frajer za vožnjo in imaš že nekaj izkušenj z azijsko prometno logiko potem OK., če ne pa bolje, da ostaneš živ. Rent a car uradno še nisem srečal v Iranu. Vendar je taxi tako poceni, da če boš najel avto z voznikom za dalj časa bo to še zmeraj zeeeloo poceni. Gorivo je namreč “zastonj”! Priporočam ti, da uporabljaš javni prevoz za daljše relacije (razdalje so ogromne), in za lokalne oglede najameš avto s šoferjem. Vsak lastnik avta v Iranu je tudi potencialni taxist in če dobiš nekoga, ki govori angleško si na konju!
Nomad-Igor
Robert LP!
Še enkrat bi povdaril! – Iran je dežela z največ smrtnimi žrtvami v prometu na svetu! Če nisi res zeeloo dober voznik s prakso z azijsko prometno logiko, ti vožnje tam ne priporočam! V Tehranu so agencije kjer si lahko izposodiš avto (mednarodno vozniško dov.) – najbolje z voznikom. Vendar ti tega ne priporočam – za večje razdalje uporabljaj javni prevoz, ki je dober in potem za lokalne oglede najami avto. V Iranu je vsak lastnik avta tudi potencialni taxist. Zadeva je poceni, saj je gorivo v Iranu skoraj zastonj!
Nomad
Forum je zaprt za komentiranje.