Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Iran – se kdo upa??

Iran – se kdo upa??

Zivjo vsem popotnikom!

Kot sem ze v naslovu vprasal, bi rad nasel nekoga, ki bi sel v sredini julija za en mesec v Iran. Karta je dobrih 100 jurjev, zivljenje tam je poceni (stroski s karto vred naj bi bili okoli 200 jurjev). Ne ustrasite se mozne vojne v Iraku, ker bo do takrat ze vsega konec (najbolj verjetno je, da je sploh ne bo). Pojdi se prepricat z mano, da so ljudje tam doli zelo prijazni.

Aja, imam precej izkusenj iz Srednje in Juzne Amerike ter Azije, tako da se ne boj, ce si neizkusen/a glede nevarnosti, kulturnih sokov, orientacije, stikov z domacini, ipd…

Korajzo v roke in me cimprej poklici/pisi (karte so tudi za tja dol bolj zasedene kot bi clovek pricakoval, tako da je treba rezervacijo cimprej narediti. Ni treba placati, vazno je samo, da dobiva sedeza).

cau, Borut
031-349-109

Borut LP!
V Iranu sem že 11X. Opozoril bi te, da si si izbral za to deželo najbolj vroče obdobje. V juliju se gibljejo temp. – Tehran (spodnji) med 43 in 47, na avtocesti med Tehranom in Qumom 54, Isfahan okoli 40, Shiraz cca 44, Kerman in Bam pa okoli 50. Na obalo Perzijskega zaliva pa v tem času poleg 50 stopinj udari še vlaga in tja v tem času ni mogoče živeti. Okoli 5o stop. pa bo tudi v Kermanu in Bamu. Verjemi, da bo potovanje pri tej vročini muka in daleč od užitka. Pojdi v aprilu ali maju ali od septembra naprej! Za 23o jurjev greš lahko z mano v aprilu za 33 dni. V tem znesku so stroški za vize, prevoz z kombijem, zavarovanje, trajekti in spanje. Le oglede in hrano bo še treba sproti plačati. Kar se korajže tiče, jo pa za Iran ne rabiš – od 2001 je postal že prava turistična dežela in ni problemov! Če te še kaj zanima me obišči na: http://www.if-nomad.com.

Nomad
P.s.
Tudi če vojna v Iraku bo, se to Irana veliko ne tiče, saj je uradno z Irakom še vedno v vojni – niso še podpisali premirja!

Zivjo!

S kolegom se bova po vsej verjetnosti poleti odpravila v iranske gore.
Gotovo pa tudi drugod po Iranu.
Razmisljal pa sem o varianti z letalom v Turcijo ter nato po kopnem naprej.
A ves kako je s prevozom z vlakom Istanbul – Teheran?
In kaksne so razmere na vlakih v Turciji, Iranu?
Kot sem pogledal na Turkish State Railways naj bi bila cena
za pot Istanbul-Tatvan (blizu iranske meje), 41h voznje, celih 13.5 EUR!
No, se še slismo,
e.

Tudi jaz nameravam v Iran avgusta ali septembra,pridruzila bi se pa kaksni ekspediciji ,ki gre tudi cez Turcijo.

Lp
M.

Mek, jaz že nekaj let v aprilu in septembru peljem z minibusom popotnike (ne turiste) preko YU, Bolgarije, Turčije v Iran in preko Grčije nazaj. Da ne bom dolgovezil – obišči mojo stran: http://www.if-nomad.com in boš vse izvedel.

Igor NOmad

Ko že sprašuješ po razmerah s transportom; po Turčiji je hitreje potovati z busom, mogoče malce manj udobno, a kljub temu bolj priporočam, saj velikokrat ustavijo in stevard te redno zalaga s čajem in vodo. Z vlakom sem prepotovala približno pol Turčije, pa sem zgubila ogromno časa, pa tudi vidiš manj. Ko pa prideš v iran, iskoristi notranje lete, saj so smešno poceni ; Tabriz -Teheran in teheran – Shiraz cca. 30 USD. Torej od meje (tabriz) do Teherana še prib. pol manj.

Javni prevoz v obeh državah je urejen in poceni, ker je dotiran od države! Avtobusi v Turčiji so novi z Tv in drugimi pritiklinami. V Iranu pa malo starejši Mercedesi a še zmeraj v mejah normale, le promet je tu malo bolj nevaren. Iran ima največ nesreč na svetu na št. vozil!
No mad

Ne morem iti prej kot sredi julija, ker imam samo takrat (kolektivni) dopust. Bom pac potrpel pri malo visjih temperaturah (ki po mojih podatkih niso tako nevzdrzne kot pravi nomad). Navsezadnje je Iran gorata drzava in temperature na visini niso tako hude kot tiste pri obali. Se vedno pricakujem ljudi, ki bi se mi radi pridruzili. Pokukajmo v to prelepo drzavo!

lp, Borut
031-349-109

Fantje, vlaki so vredu! Ne pozabite v Iranu so notranje letalske proge izredno poceni in ugodne! V poletni vročini bodo klimatizirana letališča in letala prava odrešitev! Cene so med 20 do 40 USD!
Nomad

Borut imam težave na majlu. Ali si dobil moj odgovor?
Nomad

Ne, nic se ni prislo. A je kaksna fajn novica? Daj, prosim poizkusi se enkrat.

cao,
Borut

Na kratko ti bom kar tukaj napisal. Mogoče še koga zanima. Vidim, da si se odločil kljub vročini. Za to nekaj pravil: potuj ponoču, ko je hladneje – avtobusi in vlaki v Iranu naj bi imeli klimo, vendar ta nad 40 st. ne deluje prav dobro. Naj te spomnim, da so notranje letalske proge zelo ugodne in na letališčih in letalih klime delajo! Oglede opravi zgodaj zjutraj in zvečer in pij veliko tekočine – v puščavskih področjih s suhim zrakom tja do 6 l. K sreči je voda v Iranu pitna in ne bo treba zapravljati za flaširano. Orientacija naj ti bo – odvajanje vode vsaj zjutraj in zvečer. Pri dehidraciji neverjetno hitro pride do okvare ledvic. (Lulat je treba!) Vseeno pa vztrajam na omenjenih temperaturah. Povprečna nadm. višina je res visoka a nanaesejo predvsem 4 in 3 tisočaki. Razen ob Kaspiju in Zalivu je povsod puščava in v svojem avtu sem v tem času imel ves čas 54 st. Veter skozi okno je pa tako vroč, da je bolje imeti vse zaprto. Na motorju pa sem obvezno uporabljal rokavice in mot. obleko ker veter preveč peče in suši kožo, da se ob nasmehu iz ustnic cedi kri. Nek znani popotnik je v svoji knjigi napisal: Potaovati je velikokrat težko! Vendar spominjati se – je vedno lepo! Zato pot pod noge! Obišči vasici Massuleh in Abyaneh se boš lahko shladil in v Kashanu najboljšo restavracijo v Iranu, ki jo vodi Anglažinja, priporočam Akbar rest house v Bamu in Emir Kebir hotel v Esfahanu…
Kho da Affez! Nomad

Nomad, zivjo!

Hvala za vse koristne nasvete. To mi je zelo vsec, da je voda pitna iz pipe, ker ponavadi so povsod ravno te plastenke vode drage. Dehidracijo poznam, ker sem jo lazjo obliko ze imel v Aziji, tako da vem, kaj pomeni popiti veliko tekocine 🙂 Najlepse je, ko spijes dosti piva in je barva urina zdrava 🙂 (ceprav lazno, saj alkohol povzroca dehidracijo). Vrocino bom menda prezivel. Ze komaj cakam, da spet odidem iz te mrzle Slovenije 🙂

lp, Borut

fantje, ne strašit ljudi. sam sem naredil cca 12000 km po indiji (popotnipko), en krog jug indije, en krog sveta mesta,en krog sever, bil sem dvakrat v turčiji z avtomobilom itd.
lani sem bil z motorjem v iranu. naredil sem 15000 km tabriz, isfahan, perz.zaliv, kerman, mashad, kaspijsko morje, teheran. tabriz in nazaj. temperature so res visoke, nnične rečem. vendar pogovarjamo se, o iranu – tam tako pač je. promet v iranu ni tako nevaren, da bi bilo res neverjetno. huje je v indiji. edina resna težava je promet v teheranu. pa tudi tam moraš biti previden, pa gre.

seveda je lažje prodajat kombi s šoferjem kot popotniške nasvete. vendar je za to treba poiskati tisti portal, kjer se reklamira svoje storitve.

brez zamere.

lp

bv

Borut na pivo v Iranu pa kar pozabi! Razen če piješ naš UNI! Dobiš Bavaria uvoženo brezalkoholno pivo in njihovo, ki je pa obup. Če te bo pa kakšna klapa študentov povabila na privat žur boste pili pa viski in Tuborg pivo!
Pozdrav!
Nomad

Vidim, da imate nekateri res veliko izkusenj.
Hvala za vse koristne informacije.

Ce najdem se kaksno uporabno kost za glodat
jo pa vrzem! 🙂

Fejst bodte,
edo

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close