Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Investiranje?

Investiranje?

Pozdravljeni. Ker vem, da je na tem forumu dosti pametnih glav z veliko izkušnjami vas prosim za pomoč. 🙂

Pred 9 meseci sem dobila svojo prvo službo in šla na svoje. Dohodki niso ravno visoki, ampak so tudi moji odhodki trenutno nizki. Trenutno sem samska, brez otrok, avta nimam, ga ne rabim (vse to bo še prišlo, ko bo pravi čas :)). Torej plačam najemnino, stroške, kupim kar je nujenga, kaj malega si privoščim, ostalo pa prenesem na varčevalni račun. In se počasi kar nabira. Vedno bolj pa imam občutek, da bi lahko s tem denarjem kaj pametnejšega počela, kot da ga samo “zlagam na kupček”. Rada bi ta denar nekam investirala, vložila, ne vem.. da se denar obrača. Za začetek bi si lahko privoščila okoli 100€ na mesec, ostalo bi še naprej vačevala.
Ima kdo kako izkušnjo, idejo, predlog? Se s tako malim zneskom sploh da karkoli narediti ali naj najprej našparam večjo vsoto? Prevelikega tveganja si pa tudi ne morem privoščiti, saj sem odvisna samo od svoje plače. Tisti, ki se ukvarjate z investiranjem, kako ste vi začeli? Sama na tem področju nimam nobenih izkušenj in znanj in se ne bi rada opekla.
Ali razmišljam narobe in se preprosto varčevanje na dolgi rok bolj obnese?
Nimam apetitov po nekem bogastvu, gre se mi bolj za nek dodaten dohodek, za malo večjo finančno varnost in stabilnost. Saj vsi vemo kako so danes službe.. letiš lahko iz danes na jutri. Penzije so pa itak nikakršne.. če jih bodo naše generacije sploh dočakale 🙂

Načeloma je tako, da dokler si mlada, lahko v dokaj tvegane naložbe z višjimi donosi daješ, kasneje pa vedno manj, seveda ne do zadnjega centa. Depoziti so ta trenutek smešni, nevredni sploh razmisleka, bodo pa spet privlačni enkrat, ko se obrestne mere zvišajo. Slovenske delnice so ta trenutek krasna naložba, rasejo že neki cajta, ampak so podcenjene še vedno (še zdaleč niso dosegle nivojev pred krizo, medtem ko so ameriške že v novem balonu). Ampak se nobenih delnic ne splača kupovat s 100 evri, zato dajej na stran, dokler ne zbereš vsaj 2 jurja. Skladi te bolj od direktnih delnic lupijo s provizijami in nimaš take kontrole nad vsem. Lahko kupiš tudi kak zlati kovanček, ampak to je res rezerva od rezerve, ker je nelikvidna zadeva z visokimi provizijami, tega čist malo, če že, za največje svetovno sranje od situacije.

Pod črto, ne splača se ti. Na varne naložbe so trenutno tako nizki donosi, da niso vredni poti do banke, kar je bolje, pa je seveda tvegano, toliko bolj, ker nimaš pojma. Da dobiš znanje, pa moraš vložiti toliko časa, da se ti bolj splača dodatno delo. Varčuj pa le, da morda enkrat lahko vložiš v svojo nepremičnino in dobiš nekaj kapitala za stara leta. Žal je tako, da so nepremičnine za amaterje ena redkih naložb, ki se obnesejo.

Takole po vrsti:
– naredi si rezervo za izredne odhodke, glede na lastni okus.. vsaj 3 mesecne stroske
– odplacaj morebitne kredite, ce so obresti nad recimo 3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}
– investiraj v nekaj stabilnega, da bo za zacetek res preprosto in poznano recimo v slovenske bolj ali manj monopolne zadeve, ki so na borzi (Zav Triglav, Petrol, Telekom).. vlozi 1x ali 2x na leto, ko nasparas. Ker sicer ti provizije pojejo donos. Ce ti ni prevec tuje pa se najbolj priporoca nakup ETF sklada kot je VTI, ker pokriva cel svet in je neodvisna od tega kako gre eni mini drzavici kot je Slovenija.

Splača se začet razmišljat o zadevah in mozgat, to se vsepovsod splača in je tudi potrebno. Z nepremičnino se lahko ravno tako opečeš kot z delnico, če kupiš napačni trenutek in na napačnem kraju, najemnikov ne dobiš ali ti pa ne plačujejo, potem se še po sodiščih lahko vlačiš. Nepremičnina je daleč od avtomatsko varne naložbe. Seveda pa ta denar, ki ga kupčkaš desetletje ali več za nepremičnino, tudi moraš vmes investirat nekam, drugače ti ga inflacija veliko požre.

Se to glede na komentarje, da se ne splaca.. jaz sem zacel kot student tocno s takimi stevilkami. 23.000 Sit je bila stipendija, ki sem jo vlagal v takratne PIDe. Danes dobim za nekaj plac dividend na leto.

Pomembni sta dve zadevi za zacetek:
– direktna .. obrestno-obrestni racun. 100 na mesec cez 5 let ni 6k, ampak ob 7{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} donosa 7k
– indirektna.. zacnes z ucenjem in spremljanjem, kako bo denar delal zate, ne ti za denar

Splača se začet razmišljat o zadevah in mozgat, to se vsepovsod splača in je tudi potrebno. Z nepremičnino se lahko ravno tako opečeš kot z delnico, če kupiš napačni trenutek in na napačnem kraju, najemnikov ne dobiš ali ti pa ne plačujejo, potem se še po sodiščih lahko vlačiš. Nepremičnina je daleč od avtomatsko varne naložbe. Seveda pa ta denar, ki ga kupčkaš desetletje ali več za nepremičnino, tudi moraš vmes investirat nekam, drugače ti ga inflacija veliko požre.
[/quote]

Načeloma se strinjam, ampak človeku, ki o investiranju sprašuje na monu, raje odsvetujem izlete v svet delnic.

Zapisala je nekaj dejstev, ki me ne prepričajo. Živi skromno, plačuje najemnino in prihrani okoli 100e. Nima rešenega stanovanjskega vprašanja, torej bo verjetno investirala za lažji nakup nepremičnine. Ni nujno, je pa smiselni korak. Če živi v kaki poceni regiji, to niti ni tako malo, če si vztrajen in s tem zbereš za polog. Ko odplača kredit, ima nekaj kapitala in ne plačuje najemnine.

Težava z delnicami je, da donos je ali pa ga ni oziroma je minus. Slovenska realnost je žal ta, da nismo sanirali ničesar in praktično vsaka mini kriza ji bo požrla vsaj donos, če ne že ustvarila minusa. Hkrati se z par težko prihranjenimi jurji težko podaš v to. Tveganje vsega, kar imaš za par stotakov v najboljšem primeru? Hvala, jaz ne bi. Če pa razprši, pa itak ne bo tega glede na vložen čas praktično nič.

Raje naj vloži v znanje in dobi boljšo službo ali dela več in nato razmišlja o investicijah.

Načeloma se strinjam, ampak človeku, ki o investiranju sprašuje na monu, raje odsvetujem izlete v svet delnic.

Zapisala je nekaj dejstev, ki me ne prepričajo. Živi skromno, plačuje najemnino in prihrani okoli 100e. Nima rešenega stanovanjskega vprašanja, torej bo verjetno investirala za lažji nakup nepremičnine. Ni nujno, je pa smiselni korak. Če živi v kaki poceni regiji, to niti ni tako malo, če si vztrajen in s tem zbereš za polog. Ko odplača kredit, ima nekaj kapitala in ne plačuje najemnine.

Težava z delnicami je, da donos je ali pa ga ni oziroma je minus. Slovenska realnost je žal ta, da nismo sanirali ničesar in praktično vsaka mini kriza ji bo požrla vsaj donos, če ne že ustvarila minusa. Hkrati se z par težko prihranjenimi jurji težko podaš v to. Tveganje vsega, kar imaš za par stotakov v najboljšem primeru? Hvala, jaz ne bi. Če pa razprši, pa itak ne bo tega glede na vložen čas praktično nič.

Raje naj vloži v znanje in dobi boljšo službo ali dela več in nato razmišlja o investicijah.
[/quote]

In kaj potem, če sprašuje na monu? Vsak je nekje začel. Nekje moraš informacije dobit oz. jih vsaj začet iskat. Glede slovenskih delnic in podjetij pa s tabo ne bi, ker samo nasedaš neki splošni fami iz tv dnevnika, v resnici se ti pa sploh ne sanja, koliko imajo dobička na leto in koliko so vredna ta trenutek na borzi. Jaz tudi potegnem iz slovenskega delniškega trga za par povprečnih plač na leto dividend in lahko samo povem, da je folk 5 let nazaj govoril čisto isto kot ti. In če bi takšne takrat poslušal, ne bi imel danes od tega denarja nič.

Jaz ti svetujem, da investiraš v svoje talente. Če znaš kaj delati in to rada počneš, delaj na tem, da ti bo prinašalo dodatni dohodek. Povezuj se z ljudmi v svojem bivanjsem krogu. Išči kaj ljudje potrebujejo, izogibaj se pranju možganov s strani države, cerkve in pokvarjenih podjetnikov. Če svoje življenje gradiš na trdnih temeljih brezčasnih vrednot, kjerkoli si in kjerkoli boš, boš našla ljudi, ki bojo to spoštovali.

In kaj potem, če sprašuje na monu? Vsak je nekje začel. Nekje moraš informacije dobit oz. jih vsaj začet iskat. Glede slovenskih delnic in podjetij pa s tabo ne bi, ker samo nasedaš neki splošni fami iz tv dnevnika, v resnici se ti pa sploh ne sanja, koliko imajo dobička na leto in koliko so vredna ta trenutek na borzi. Jaz tudi potegnem iz slovenskega delniškega trga za par povprečnih plač na leto dividend in lahko samo povem, da je folk 5 let nazaj govoril čisto isto kot ti. In če bi takšne takrat poslušal, ne bi imel danes od tega denarja nič.
[/quote]

No ja, tvoj diskurz nekako ni na nivoju nekoga, ki vleče težek keš iz investicij. Malo morda nasedam fami, izkušnje pa sem dobil pri delu za največjo bonitetno hišo na svetu, ne boš verjel, delal sem balkanski trg ;). Jih pa poznam veliko več, ki so izgubili, kot pa dobili in veliko več, ki so trdili podobno kot ti, kot obratno.

Daj še enkrat preberi avtoričin prispevek. Punca je odgovorna zase, ni študent, ki lahko tudi vse zagoni in mu bo nekdo rešil rit. Seveda je pametno, da razmišlja o prihodnosti, ampak v nekih okvirjih.

Tvoj diskurz ni na nobenem nivoju, je na nivoju povprečneža, ki kot papiga ponavlja, kar sliši po TV, če vprašaš Micko iz Sp. Dupleka, ti bo povedala isto kot ti, floskule o “delaj na sebi” in “nič se ne splača”. Če si ti delal karkoli s financami, je bilo to samo na šalterju ali za telefonom za kontakt s strakami, drugega ti v roke niso dali.

Bonitetna hiša s šalterjem :))

Daj, ko si tako pameten, mi povej kaj o delnicah nkbm. Pa saj jaz ti verjamem, da ti nekaj leti, ampak slovenski trg, ki stoji na paradržavnih firmah pač ni trg, na katerem se vlaga. Še posebej tja ne vlagaš poslednjega stotaka iz žepa…

In ja, če si izboljša plačo za 100 ali 200e, kar se v tem trenutku z lahkoto da, bo njen “donos” neprimerno večji, kot po tvojem predlogu. In zanesljiv, dokler bo zaposlena. Tako da še kako se splača delat na sebi.

Sprijazni se, njena realnost je trenutno čisto druga, kot tvoja in verjetno ne more brez večjega tveganja ubrati tvoje poti. Jo bo pa lahko z višjimi dohodki, ko bo na pravem forumu vprašala, kam se vloži par deset jurjev..

Kaj ti naj povem o delnicah NKBM? Da si jih verjetno ti kupil in popušil, ker vestno gledaš TV in si papiga, ker ponavljaš tudi vse druge floskule? Da jaz ne bi kupil delnic na javnih ponudbah, za katere folk stoji v vrsti, ker si takrat ponavadi že rahlo prepozen? Če pa že, da jih je treba hitro prodat, ker bo tako v javnosti napihnjen balonček kmalu počil? Njena situacija je čisto primerljiva z mojo – ima pač nekaj denarja za vlagat – x-krat manj denarja od mene, malo si nakopiči, da premaga razne stroške in provizije, pa lahko začne s podobnimi potezami. A misliš, da sem jaz denar sral, ko sem začel vlagat kamorkoli in ga metal brezglavo naokoli? Ne, večina ljudi začne v isti situaciji kot ona, jaz sem pa tudi. Ona lahko ta denar izgubi, pa tudi jaz bi ga lahko bil izgubil pred leti, pa še vedno ga lahko ob katastrofi velikih razsešnosti. Je pa gotovo samo eno. Brez tveganja dobička ni. Nikjer.

Vsak ima svojo vizijo in svojo strategijo. Začetki posameznika niso vredni za tvoj primer nič, razen hvaljenju. Če se nekdo pohvali da je v 80 letih kupil 3 stanovanja z ugodnimi krediti, ki jih je odplačal na koncu z gajbo piva, to tebi v danem trenutku ne pomaga nič. Tudi če ti nekdo reče, da je imel 5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} obresti od depozitov, ti ne pomaga nič ker so trenutno na dnu.

Glede na to, da nimaš nekih prihrankov, bi ti za začetek svetoval, da je najbolje, da daješ na kup. Potem pa se sproti odločaš, če dobiš kakšno dobro “ponudbo”. Glede na to da praviš, da tvoja služba ni “ziher” je kakršno koli vlaganje tveganje, ker nimaš zadaj “kritja”.

Glede na to da si v podnajemu, se ti bo prej kot slej (razen če nimaš neprofitne najemnine) splačalo kupit stanovanje (večina to naredi s hipotekarnim kreditom). Stanovanja so varna naložba, sicer lahko nekaj zgubiš/pridobiš ampak se po drugi strani znebiš najemnine. Če sama živiš not, itak nimaš najemnine, kar pomeni brez davka, če pa imaš na naslovu prijavljeno stalno prebivališče 3 leta, si pa ob prodaji oproščena davka na dobiček. Kupiš nekaj kombiniranega oz. takšno da lahko not živiš sama ter da je tudi možno za oddajat. Problem pri stanovanju je predvsem velik začetni vložek. Tudi če greš v nakup s hipotekarnim kreditom, pomeni da je dobro imeti 1/3 lastnih sredstev. Banke po navadi dajo 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} potem imaš še kakšno agencijo, pa notarja, pa še kakšno renovacijo oz. nakup opreme, pa si tam.

Tako da pri stanovanju, kjer živiš lahko pričakuješ 5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} letni donos, ki se ti bo na mesec poznal kot privarčevana najemnina, oz. 3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} donos, ko odšteješ 2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} obresti banke. To je ob predpostavki, da je cena stanovanja konstantna.

Za neke kratkoročne “investicije” lahko pogledaš valute, torej da ne varčuješ v €. Recimo HRK (hrvaške kune) so pozimi poceni, poleti pa zaradi turizma (HR ekonomija sloni na turizmu) povečajo za nekaj {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Tako lahko zaslužiš v pol leta kakšen {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Moraš pa biti pozorna na nakupno/prodajno ceno. Enako je z ostalimi valutami. Vendar to pomeni spremljanje politike, bank, gospodarstva in podobnih zadev.

Dovolj za začetek 🙂

Potem bo imela še večji “problem”, kam investirat denar in smo spet na istem. Kot da si ne moreš poiskat boljše službe in hkrati denarja, ki ga imaš na strani, pametno investirat v neko tretjo zadevo oz. ga začet dajat na stran za ta namen.

Potem bo imela še večji “problem”, kam investirat denar in smo spet na istem. Kot da si ne moreš poiskat boljše službe in hkrati denarja, ki ga imaš na strani, pametno investirat v neko tretjo zadevo oz. ga začet dajat na stran za ta namen.
[/quote]

Pa dobro no, kaj ne znate brati? Punca ima 900e, na leto lahko prihrani 1200e, in ima nestabilno službo. Kam hudiča lahko tole vloži, brez da se povsem izpostavi? Sami pametnjakoviči, manjka še kak programer, ki ji bo predlagal programersko plačo…

Če ji iz jurja rata naredit 1100, lahko odpre blog in služi preko tega…

Mlada ekipa Flying Penguin razvija projekt, s katerim si prizadeva izničiti omejenost investicijskega trga nepremičnin na zgolj peščico ljudi in ga približati tudi tistim, brez večletnih vlagateljskih izkušenj in ob odsotnosti vrtoglavih zneskov na bančnem računu.

V ta namen smo se lotili razvoja platforme, imenovane Igloo Invest, katere primarni cilj je ustvariti dostopnost, transparentnost in enakost za vse investitorje. Da pa bo naša ideja zares osnovana na željah in potrebah potencialnih investitorjev, je za nas nujna raziskava trga. Vse zainteresirane zato vljudno vabimo k izpolnitvi spodnje ankete, mi pa vam obljubljamo, da vam bo kmalu povrnjeno ?

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScr98nXYt7uKU1FEws8zR1FqaKFetPjTHSzHPAlrZ6_yg7vEg/viewform

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close